Νέα Σχολική Χρονιά. Συμβουλές προς Παιδιά και Γονείς

nea-scholiki-chronia-symvoules-pros-paidia-kai-goneis

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε! Ενώ χιλιάδες μαθητές ανυπομονούν να γνωρίσουν τον καινούριο καθηγητή τους και να συναντήσουν ξανά τους φίλους τους ώστε να αφηγηθούν τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες ο ένας στον άλλο, άλλοι φαίνονται πιο ανήσυχοι για τη νέα σχολική χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος και να οργανώσετε το περιβάλλον της μελέτης σας ενόψει της νέας χρονιάς.

«Επανασυμφιλίωση» με τον υγιή τρόπο ζωής


Κατά τη διάρκεια των διακοπών οι μαθητές συνήθως κοιμούνται αργά και, κατά κάποιο τρόπο, κάνουν ό,τι θέλουν οποιαδήποτε στιγμή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να βοηθήσετε τον εαυτό σας να πραγματοποιήσει ένα θετικό ξεκίνημα και να μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσετε έναν πιο «υγιή» τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσφέρετε αρκετές ώρες ύπνου στον οργανισμό σας, δηλαδή να κοιμάστε πιο νωρίς και να τρώτε υγιεινά. Το ιδανικό βέβαιο είναι να εγκαινιάσετε αυτόν τον τρόπο ζωής λίγο νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά προσπαθήστε έστω την πρώτη εβδομάδα προσαρμογής στο σχολείο να τον ακολουθήσετε.

Αγοράστε εκπαιδευτικά μέσα


Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς συστήνεται να εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα για την τάξη σας εκπαιδευτικά μέσα, τα οποία θα επιτρέπουν να φέρνετε εις πέρας τη μελέτη σας με τον κατάλληλο τρόπο. Ανάμεσα σε αυτά τα μέσα συγκαταλέγονται το λεξικό, η εγκυκλοπαίδεια, εκπαιδευτικά προγράμματα για τον υπολογιστή κ.λπ.

Ευχάριστο περιβάλλον μελέτης


Κατά την έναρξη της σχολικής σεζόν βεβαιωθείτε ότι το γραφείο σας και τα ράφια της βιβλιοθήκης σας είναι τακτοποιημένα και μαζεμένα. Σε αυτό το πλαίσιο, απαλλαγείτε από οτιδήποτε έχει ξεμείνει από την περασμένη χρονιά και κάντε χώρο για τα νέα βιβλία σας και το υπόλοιπο υλικό. Το γραφείο σας επιβάλλεται να είναι ένας ευχάριστος χώρος που θα προσφέρεται για μελέτη.

Εγκλιματιστείτε στο νέο σας σχολείο


Αν αλλάξατε σχολείο, είναι απαραίτητο να εγκλιματιστείτε σε αυτό, αρχίζοντας να οικοδομείτε νέες φιλίες στο νέο σας σχολικό περιβάλλον. Θα είναι εύκολο να συνάψετε νέες φιλίες αρκεί να έχει την πρόθεση για κάτι τέτοιο, ενώ οι νέοι σας φίλοι θα σας δείξουν γρήγορα τα κατατόπια στο σχολείο και οι καθηγητές σας θα σας συστήσουν στους συμμαθητές σας.

Συζητήστε με τους γονείς σας


Αν αισθάνεστε άγχος για τη νέα σχολική χρονιά, είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείτε τους φόβους σας με τους γονείς σας ώστε να τους ξεπεράσετε και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Οι γονείς σας θα σας δείξουν ότι πιστεύουν στις ικανότητές σας και θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν με τις σχολικές σας εργασίες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Ακόμη, έχει τεράστια σημασία να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας και να πιστέψετε στις δυνατότητές σας.

Νικήστε το στρες


Σε περίπτωση που είστε υπερβολικά αγχωμένοι σχετικέ με τις σχολικές σας επιδόσεις, προσπαθήστε να αποβάλετε τις αρνητικές σκέψεις και να καταπολεμήσετε τον φόβο της αποτυχίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε τις επιθυμητές υψηλές σχολικές επιδόσεις, συνειδητοποιώντας την αξία σας.

Ορίστε στόχους


Μην διστάσετε να θέσετε στόχους για τον εαυτό σας έτσι ώστε να καλύψετε τις αδυναμίες σας και να αξιοποιήσετε πλήρως τη δυναμική σας. Όσον αφορά τη μελέτη και τις εργασίες σας, οι στόχοι σας πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί, ξεκινώντας από μικρά βήματα προκειμένου να πετύχετε υψηλότερους στόχους.

Κινητοποίηση


Η επίτευξη ορισμένων στόχων θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να υλοποιήσετε πιο απαιτητικούς στόχους. Άλλος ένας παράγοντας κινητοποίησης είναι να αντιληφθείτε ότι πρωτίστως προσπαθείτε για τον εαυτό σας και τις επαγγελματικές σας προοπτικές. Πέρα από την «ανταμοιβή» που σας υπόσχονται οι γονείς σας για καλές σχολικές επιδόσεις, εσείς οφείλετε να κατανοήσετε ότι το διάβασμα είναι το όχημα για την προσωπική σας ανάπτυξη.

Εκτός όμως από τους μαθητές, οι παραπάνω συμβουλές απευθύνονται και στους γονείς, οι οποίοι από τη μεριά τους πρέπει να είναι πρόθυμοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόοδο του παιδιού τους και να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι γεγονός πως οι γονείς που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών τους, κάνουν τη μεγάλη διαφορά για την επιτυχία τους. Ας δούμε όμως τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πραγματοποιήσουν μία αξιόλογη σχολική χρονιά.

Πρώτα από όλα παροτρύνετε διαρκώς τα παιδιά σας να κοιμούνται νωρίς. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως είναι λογικό, τα παιδιά βγαίνουν εκτός προγράμματος. Ωστόσο, η τακτική και σωστή ξεκούραση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μία υγιή και παραγωγική σχολική χρονιά. Επομένως, καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να επανέλθει το παιδί σας στη σχολική του καθημερινότητα.

Παράλληλα, παροτρύνεστε να έρχεστε σε επικοινωνία με τους καθηγητές και τις σχολικές αρχές. Η γνωριμία και επαφή με τους καθηγητές των παιδιών σας στην αρχή της σχολικής χρονιάς θα σας επιτρέψει να γίνετε πιο ενεργά μέλη στην εκπαιδευτική διαδικασία και να βοηθήσετε το παιδί σας να αντλήσει γνώσεις και να αναπτυχθεί. Έτσι, παρακολουθείτε σε τακτική βάση τις σχολικές δραστηριότητες και την πρόοδο του παιδιού σας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να έχετε τον έλεγχο και να είστε σε θέση να το βοηθήσετε αν χρειαστεί.

Επιπρόσθετα, η διατροφή είναι το παν για ένα μαθητή. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εξασφαλίζετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά γεύματα για τα παιδιά σας, αφού η υψηλής θρεπτικής αξίας διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις των παιδιών. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα παιδιά που τρέφονται υγιεινά, καταναλώνοντας ισορροπημένα γεύμα όλη τη μέρα, εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Ακόμη, έχει καθοριστική σημασία το παιδί να διαθέτει το δικό του χώρο μελέτης. Άρα, διαμορφώσετε έναν ειδικό χώρο στο σπίτι όπου το παιδί θα μελετά και θα γράφει τις εργασίες του για το σχολείο. Την ίδια ώρα, καταστήστε όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι η μόρφωση είναι κορυφαία προτεραιότητα στην οικογένεια σας, επαινώντας το παιδί σας και εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τις επιδόσεις του.

Τέλος, αναλάβετε πρωτοβουλία και προσφερθείτε να μελετάτε μαζί με το παιδί σας για κάποιο χρονικό διάστημα κάθε μέρα. Το παράδειγμά σας θα καλλιεργήσει στη συνείδηση του παιδιού σας την αξία της μόρφωσης, ενώ επίσης με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ανακαλύψετε νέους κόσμους διασκέδασης και περιπέτειας από κοινού με το παιδί σας. Η σχολική χρονιά είναι δυνατόν να μετατραπεί σε διασκεδαστικό «παιχνίδι» για γονείς και μαθητές!