Ρόμπιν φαν Πέρσι (Robin van Persie), ποδοσφαιριστής

robin-van-persie-podosfairistis

Φίλες και φίλοι, ο Ρόμπιν φαν Πέρσι (Robin van Persie), έχει πέσει καιρό στην αντίληψη μου και νομίζω πως ήρθε η ώρα να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από μία λεπτομερή ανάλυση αυτού του σπουδαίου ποδοσφαιριστή.

Ο νέος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γεννηθείς στις 6.08.1983, ξεκίνησε να παίζει μπάλα σε ηλικία 14 ετών. Ο μικρός τότε Ρόμπιν έπαιζε στην ομάδα Εξέλσιορ, του Ρότερνταμ και αργότερα στη Φέγενορντ. Αφού βραβεύτηκε ως ο καλύτερος νέος της χρονιάς και υπόγραψε στην πρώτη ομάδα για τρία χρόνια, παρασύρθηκε λιγάκι από τη χαρά του και τα θαλάσσωσε! Η άσχημη συμπεριφορά του απέναντι στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και τους συμπαίκτες του, δεν πέρασε απαρατήρητη και του στέρησε την θέση στην ενδεκάδα για την χρονιά 2003-2004. 

Κάπου εκεί τον ανακαλύπτει ο Αρσέν Βενγκέρ (Arsene Wenger), ο οποίος αναζητώντας τον αντικαταστάτη του Τιερί Ανρί (Tiery Henry) στην Άρσεναλ, βρίσκει στον Ρόμπιν την ελπίδα! Τον βάζει στην ομάδα και στην κυριολεξία καταφέρνει να «πλάσει» τον ανώριμο τότε Ρόμπιν που έπαιζε μέχρι εκείνη τη στιγμή ως αριστερός, σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της γενιάς του! Ας δούμε λοιπόν, μερικά από τα σημαντικότερα κατορθώματα του!

Το διεθνές ντεμπούτο του ήρθε με την Εθνική Ομάδα της Ολλανδίας το 2005, ενώ η παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006 ήταν για τον Ρόμπιν η απαρχή της μεγάλης καριέρας του! Αξιομνημόνευτη είναι δήλωση του Βενγκέρ για το γκολ του Ρόμπιν ενάντια στην Charlton Athletic, το οποίο αποκάλεσε ως το γκολ μια ολόκληρης ζωής (“The goal of a lifetime”)! Αν και ο Ρόμπιν τραυματίστηκε για αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια της σεζόν, κατάφερε να τερματίσει ως πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ με 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Ωστόσο, οι τραυματισμοί πάντα ταλαιπωρούσαν τον Ρόμπιν. Το 2009 υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο σε ένα φιλικό παιχνίδι της Ολλανδίας με την Ιταλία που τον απέκλεισε από τα γήπεδα για πέντε μήνες. Την χρονιά 2010-2011 έγινε δεύτερος αρχηγός της ομάδας ενώ την χρονιά 2011-2012 μετά την αποχώρηση του Σεσκ Φάμπρεγας για την Μπαρτσελόνα, έγινε πρώτος αρχηγός.

Το 2010 κατάφερε να οδηγήσει την Ολλανδία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ο ίδιος για το 2011-2012 ως club καπετάνιος ήταν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο, με 26 γκολ στο πρωτάθλημα!

Στις 15 Αυγούστου 2012, η Άρσεναλ ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη μεταγραφή του και στις 17 Αυγούστου, ο Ρόμπιν ανήκε στο δυναμικό της ομάδας, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο με αποζημίωση το ποσό των £24.000.000! Ο ίδιος δηλώνοντας ευχαριστημένος στη νέα του ομάδα, θέλει να δώσει τον καλύτερο του εαυτό βάζοντας ως στόχο όπως λέει ο ίδιος την κορυφή: «Θέλω να κατακτήσω και να πετύχω ό,τι είναι δυνατό και πιθανό τη φετινή χρονιά. Για αυτό προσπαθώ».

Όχι μόνο δεν είναι ελεύθερος...είναι πατέρας δύο παιδιών, αλλά τυγχάνει να είναι και λίγο άστατος!!! Πρώτα απ’όλα όμως ας παρουσιάσουμε τη σύζυγο, η οποία ονομάζεται Bouchra και τα δύο μικρά του, τον μικρό Shaqueel και τη κόρη του Dina Layla. 

Παρόλο που παντρεύτηκε μικρός και τρελός από έρωτα, το παρελθόν του Ολλανδού άσου είναι αρκετά ένοχο και μόλις έγινε γνωστό δίχασε την κοινή γνώμη! Τον Ιούνιο του 2005, ενώ ο Ρόμπιν βρισκόταν στο Ρότερνταμ με την ολλανδική εθνική ομάδα για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου, συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία του βιασμού, από τη Sandra Krijgsman, την πρώην Μις Νιγηρία- Ολλανδία, η οποία  υποστήριξε ότι δέχθηκε επίθεση από Φαν Πέρσι σε ένα ξενοδοχείο.

Ο άτακτος Ρόμπιν παραδέχτηκε ότι βρέθηκε με την κοπέλα, ωστόσο αρνήθηκε την κατηγορία του βιασμού. Συνεπώς, κρατήθηκε για δεκατέσσερις νύχτες στη φυλακή, ενώ η αστυνομία ερεύνησε τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν εναντίον του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Η πιστή σύζυγος Bouchra, παρόλο που δήλωνε  εκείνη την εποχή πως δε πιστεύει τίποτα από όλα αυτά και θα σταθεί στο σύζυγό της, σε πρόσφατη συνέντευξη αποκάλυψε πως υπήρξε πολύ θυμωμένη μαζί του που την απάτησε αλλά δε μπορούσε να τον αφήσει γιατί είχαν κάτι ξεχωριστό! Εμείς πάντως οφείλουμε να σχολιάσουμε πως ο Ρόμπιν παρόλο που ήθελε  να το έχει δίπορτο, δεν έχει και το καλύτερο γούστο στον κόσμο (αν και αυτό είναι υποκειμενικό...)! 

Παρουσιάζοντας το σύντομο βιογραφικό του διεθνή επιθετικού, αναρωτιέμαι ποιος είναι τελικά αυτός ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι, αυτός που με μια κίνηση στο γήπεδο μπορεί να ξεσηκώσει του φιλάθλους, να ισοπεδώσει τον αντίπαλο και να πανηγυρίσει τρελά για ένα γκολ; Είναι το ίδιο αγόρι που με έπαρση και αφέλεια κατηγορήθηκε ότι όλη η ιστορία του βιασμού έγινε για να αποκτήσει δημοσιότητα;; Ίσως κανένας να μη μάθει τελικά την αλήθεια, αλλά η ουσία είναι πως ο Ρόμπιν μπορεί να ξεχωρίζει. Είτε δημιουργώντας σάλο γύρω από το όνομα του, είτε βάζοντας γκολ με τη ταχύτητα και την λεπτή αφή που τον διακρίνει!

Όποιος κι αν είναι, το σίγουρο είναι ότι περιμένουμε ακόμη πολλά από αυτόν!