Το πρώτο βήμα έγινε για τα κανάλια της επιχειρηματικότητας

to-proto-vima-egine-gia-ta-kanalia-tis-epicheirimatikotitas

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία δόθηκε στη διάρκεια παράλληλης εκδήλωσης για τα κανάλια της επιχειρηματικότητας, που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του Greek ICT Forum, να έρθουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήµατα που αφορούν στην αγορά της ελληνικής αγοράς σε επίπεδο διανοµέων και συνεργατών. Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των βασικότερων διανοµέων της ελληνικής αγοράς βρέθηκαν µαζί µε διάθεση να συζητήσουν για τα προβλήµατα που τους απασχολούν, καταθέτοντας µάλιστα ανοικτή πρόσκληση προς τους συνεργάτες τους, ώστε όλοι µαζί να βρουν τρόπους αντιµετώπισής τους. 

Οι παρουσιάσεις των διανοµέων ήταν άκρως αποκαλυπτικές για τα δεδοµένα της αγοράς, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα τα ζητήµατα που αντιµετωπίζουν οι ίδιοι στην καθηµερινή επαφή µε τους συνεργάτες. Η συζήτηση άναψε ακόµα περισσότερο, όταν τέθηκαν τα ερωτήµατα των συνεργατών, τα οποία έφεραν στην επιφάνεια και τα δικά τους παράπονα. Απαντήσεις δόθηκαν σε κάποια από αυτά, αλλά είναι σίγουρο ότι απαιτείται αρκετή προσπάθεια, ώστε να µπορέσουν να επικοινωνήσουν καλά τα δύο µέτωπα. Άλλωστε, κατέστη σαφές ότι δεν µπορεί να υπάρξει το ένα µέλος χωρίς το άλλο.

Ακόµη µία παρουσίαση µε ιδιαίτερο  ενδιαφέρον αφορούσε στον τρόπο µε τον οποίο πρέπει να αντιµετωπίζεται το online εµπόριο σε σχέση µε το retail. Αυτό που προέκυψε είναι ότι τουλάχιστον για αγορές σαν τη δική µας απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενός καλού web site, το οποίο θα δρα συµπληρωµατικά στα φυσικά καταστήµατα. Εξίσου µεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι αρουσιάσεις των διεθνών κατασκευαστών, οι οποίοι έδωσαν συγκεκριµένα παραδείγµατα τρόπων επέκτασης µιας πώλησης, ζήτηµα που είναι σίγουρο ότι απασχολεί κάθε συνεργάτη που θέλει να έχει µια επιτυχηµένη επιχείρηση. 

Στο τραπέζι, βέβαια, έπεσαν και οι δικές τους απαιτήσεις, για να φανεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ικανοποιητική επικοινωνία µεταξύ διανοµέων και διεθνών κατασκευαστών. Ακόµα ένα θέµα που τέθηκε από τους διεθνείς κατασκευαστές αφορούσε στους πόρους που παρέχουν στο κανάλι για την πραγµατοποίηση κινήσεων µάρκετινγκ, οι οποίες θα µπορούσαν να παρουσιάζουν καλύτερο ποσοστό απορρόφησης. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να επιλυθούν. Εντούτοις, αυτό που έγινε σαφές από την εκδήλωση είναι ότι υπάρχει η διάθεση από όλους να συζητήσουν τα προβλήµατα και να φτάσουν σε λύσεις.