Πιθανή έλευση του ΔΝΤ θα προκαλούσε τάσεις αυτοκαταστροφής στην Ε.Ε;

pithani-elefsi-tou-dnt-tha-prokalouse-taseis-aftokatastrofis-stin-e-e


Δύσκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 και 26 του μήνα. Ακόμα δυσκολότερα μπορούμε να αναλύσουμε τι ακριβώς «παίζεται» μεταξύ των εταίρων, καθώς αρχίζουν να αναβιώνουν πάλι οι ιστορικές διαφωνίες και αντιπαλότητες «Βορρά Νότου». Κατά ειρωνικό τρόπο λοιπόν, η Ελληνική κρίση τείνει να προκαλέσει την εκ οριοθέτηση νέων πολιτικοοικονομικών ισορροπιών στην Ευρωπαική Ένωση.

Ασφαλώς πιθανή εμπλοκή του ΔΝΤ, όπως προτείνεται από την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα μπορέσει ίσως βραχυπρόθεσμα να δώσει λύσει. Αδυνατώ όμως να αντιληφθώ τον λόγο για τον οποίο δεν εντοπίζεται ο αρνητικός ρόλος που έχει διαδραματίσει ο οργανισμός αυτός στις περισσότερες των περιπτώσεων που κλίθηκε να παρέμβει. Αδυνατώ να αντιληφθώ τον λόγο για τον οποίο οι Ευρωπαίοι ίσως προτιμήσουν έναν ανώδυνο –φαινομενικά- συμβιβασμό με του Γερμανούς καλώντας το ΔΝΤ, παρά να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό αντιμετώπισης όχι μόνον κρίσεων, αλλά της γενικότερης αξιοπιστίας και συνοχής των  χωρών της Ευρωζώνης. Αδυνατώ τέλος να κατανοήσω πως διαφεύγει της προσοχής των Γερμανών το γεγονός ότι τα πλεονάσματα της Γερμανίας δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα περισσότερο από τα ελλείμματα των χωρών του Νότου.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως τυχόν αδυναμία λήψης απόφασης για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης της χώρας μας δεν θα έχει μελλοντικές αρνητικές προεκτάσεις τόσο για την συνοχή των χωρών της Ευρωζώνης, όσο και την πορεία του ευρώ. Θα μπορούσα να ισχυρισθώ πως την λύση θα μπορούσε να δώσει η Κυβέρνηση με αποφάσεις και μέτρα που θα προκαλούσαν την αναγκαία δομική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Αντιλαμβάνομαι όμως πως στην παρούσα φάση πρόσθετα μέτρα θα ήταν δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τον εύθραυστό κοινωνικό ιστό. Τον αναγκαίο χρόνο είναι ανάγκη να μας τον παρέχουν οι εταίροι. Σε αντίθετη περίπτωση η αναζητούμενη μέση και κατά μία έννοια «ερμαφρόδιτη» οδός νομοτελειακά θα οδηγήσει σε πραγματική χρεωκοπία σε ένα με δύο χρόνια.