Παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού στην χθεσινή έκδοση ήταν υπερβολικό και πιθανώς δημιουργεί ανισορροπία στις βασικές υποθέσεις προγραμματισμού του προυπολογισμού, δεν πρέπει να παραβλέψουμε την ουσία. Η προσφορά κάλυψης στην ουσία κάλυπτε το ήμισυ των δανειακών αναγκών για το 2020. Καθίσταται σαφές πως στον «βωμό» της άνω του 6% απόδοσης, σε ένα μηδενικό στην ουσία διεθνές επιτοκιακό περιβάλλον, δεν ήταν δυνατόν να μην καλυφθεί η έκδοση. Ο στόχος των κερδοσκοπικών διεθνών οίκων επιτεύχθηκε. Η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να «παίξει» στον ρυθμό των διεθνών κανόνων των αγορών. Παρά τον όποιο αρνητισμό επιλέγω να εντοπίσω την θετική διάσταση της σημερινής εξέλιξης καθώς εκτιμώ πως αυτή είναι δυνατόν να σηματοδοτήσει την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.
Με αυτή ως την υπόθεση εργασίας θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως παρά την αναμενόμενη κατ΄εμέ εξέλιξη –ας μη ξεχνάμε και ορισμένους εγχώριους αναλυτές και δημοσιογράφους με τις καταστροφικές προβλέψεις και τις διφορούμενες και μάλλον ανθελληνικές προσεγγίσεις-σε αυτή την φάση αυτό που κερδήθηκε είναι σημαντικός χρόνος. Χρόνος για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των μέτρων και κυρίως χρόνος για να δοθεί η δυνατότητα διευρυμένων επαφών προκειμένου να επιτευχθεί επιτέλους διαφοροποίηση του μείγματος των δανειστών μας. Παρά το γεγονός ότι ελάχιστη αναφορά έγινε το τελευταίο διάστημα στην ανάγκη της διαφοροποίησης αυτής στο σχόλιό μου της 12ης του μηνός, καθώς και σε πρόσφατο άρθρο μου στην εφημερίδα Κέρδος, ήταν σαφής η αναφορά μου στην δυνατότητα άντλησης δανειακών κεφαλαίων από την Κίνα.
Δύο εβδομάδες μετά έρχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου με τις δηλώσεις του να επιβεβαιώσει τις προθέσεις τις Κυβέρνησης να «ανοίξει» την αγορά της Κίνας. Μία προοπτική που εάν ευδοκιμήσει θα σημάνει την πλήρη αντιστροφή της αρνητικής τάσης των αγορών για την Ελλάδα. Εκ φύσεως αισιόδοξος, εκτιμώ ότι το εγχείρημα θα πετύχει. Το road show στην Άπω Ανατολή δεν θα γινόταν εάν δεν υπήρχαν οι αναγκαίες ενδείξεις ότι θα πετύχαινε. Δεν αποκλείω δε να σηματοδοτήσει σταδιακά μια νέα πολιτικοοικονομική ισορροπία που θα δώσει την δυνατότητα της ενδυνάμωσης ενός νέου επενδυτικού βραχίονα για την χώρα.
Η προοπτική των παραπάνω εξελίξεων απομακρύνει επί του παρόντος ακραία σενάρια διόρθωσης στο ΧΑ. Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα σε καθοδικό κανάλι. Εάν η αναμενόμενη διόρθωση των ξένων αγορών όμως είναι ήπιας μορφής, τότε με την επιβεβαίωση της παραπάνω τάσης, εκτιμώ ότι σταδιακά εισερχόμαστε σε επίπεδα αναγνώρισης της ελκυστικότητας ορισμένων μετοχών.