Τέλος στην ηγεμονία του δολαρίου προβλέπουν οι διαχειριστές των 8 τρισ

telos-stin-igemonia-tou-dolariou-provlepoun-oi-diacheiristes-ton-8-tris


Το δολάριο θα χάσει το στάτους του παγκόσμιου νομίσματος συναλλαγματικών αποθεματικών μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων κεντρικών τραπεζών από όλο τον κόσμο, που συνολικά ελέγχουν περισσότερα από 8 τρισ. δολάρια.

Τουλάχιστον 1 στους 2 διαχειριστές που ερωτήθηκαν σχετικά από τη UBS προέβλεψαν ότι το δολάριο θα αντικατασταθεί από ένα «καλάθι» νομισμάτων στα επόμενα 25 χρόνια. Πρόκειται για αλλαγή στάσης εκ μέρους των διαχειριστών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν βέβαιοι ότι το δολάριο θα διατηρούσε το στάτους του μοναδικού νομίσματος συναλλαγματικών αποθεματικών. Στη δημοσκόπηση της UBS συμμετείχαν περισσότεροι από 80 διαχειριστές αποθεματικών κεντρικών τραπεζών, funds εθνικού πλούτου και διεθνών οργανισμών.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτυπώνουν τη γενικότερη δυσαρέσκεια απέναντι στο δολάριο, εν μέσω των ανησυχιών για την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες της και να περιορίσει τον τεράστιο ισολογισμό της Federal Reserve. Το αμερικανικό νόμισμα έχει σημειώσει πτώση 5% από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό του έναντι ενός καλαθιού με τα σημαντικότερα νομίσματα του κόσμου. Κράτη με μεγάλα αποθεματικά, με πρώτη από όλες την Κίνα, επιχειρούν να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους και να περιορίσουν την έκθεσή τους στο δολάριο. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, τα τρία τέταρτα των 200 δισ. δολαρίων των συναλλαγματικών αποθεματικών που επένδυσε η Κίνα τοποθετήθηκαν σε μη δολαριακές επενδύσεις.

Ουσιαστικά, οι διαχειριστές προβλέπουν ένανκόσμο με πολλούς πόλους, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη σημερινή παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου. Ο Robert Zoellick, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχει προτείνει ένα νέο νομισματικό σύστημα που θα περιλαμβάνει έναν αριθμό παγκόσμιων νομισμάτων, όπως το δολάριο, το ευρώ, το γιεν, η στερλίνα και η γουάν. Μια θέση σε αυτό το σύστημα θα πρέπει να έχει και ο χρυσός, σύμφωνα με τον Zoellick.

Οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν αγοράσει από τις αρχές του έτους 151 τόνους χρυσού, με πρώτες αυτή της Ρωσίας και του Μεξικού, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ετήσιες αγορές χρυσού από την κατάρρευση του συστήματος του Bretton Woods, το 1971, το οποίο συνέδεε την αξία του δολαρίου με το χρυσό.

Για αυτό και οι διαχειριστές κεφαλαίων προβλέπουν ότι ο χρυσός θα είναι η επένδυση με τις καλύτερες αποδόσεις για τον επόμενο χρόνο, επικαλούμενοι τις ανησυχίες για την κρίση χρέους. Το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί κατά 19,5% τον τελευταίο χρόνο και πλησιάζει τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά.