Ο γάμος δεν σκοτώνει τον έρωτα

o-gamos-den-skotonei-ton-erota

Είμαι παντρεμένη εδώ και επτά χρόνια και είμαι 35 χρονών. Έχω ένα παιδάκι 5 χρονών. Το πρόβλημα μου είναι ότι πλήττω μέσα στον γάμο και βαριέμαι αφόρητα. Προσποιούμαι ότι όλα είναι καλά γιατί φοβάμαι να μην μείνω μόνη ενώ παράλληλα κάνω διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις. Αλλιώς περίμενα το γάμο αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα. Τι να κάνω ; Πως μπορώ να σώσω τον γάμο μου;

Απάντηση

Θα συζητήσουμε για τον γάμο και για τα κίνητρα που οδηγούν κάποιον σ αυτόν τα οποία συνήθως είναι λάθος καθώς καλύπτουν άλλες εσωτερικές ανασφάλειες και έχουν αποστασιοποιηθεί από την ουσία του γάμου. Έπειτα θα μιλήσουμε για το ενδιαφέρον που πρέπει να δείξει κάποιος στην σχέση για να μην φθαρεί και τοξινοθεί από την ρουτίνα και την καθημερινότητα.

Για ποιους λόγους δεν παντρεύεται κάποιος σήμερα και ποιοι κίνδυνοι του διαφεύγουν;

1. Για τον κόσμο και για να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί. Είναι κάτι που το μαθαίνουμε από μικρή ηλικία καθώς όλοι έχουμε αναμνήσεις από τους γονείς ή τους συγγενείς που μας λένε παντρέψου γιατί ο κόσμος θα σε πει γεροντοπαλήκαρο ή γεροντοκόρη και ότι αυτός είναι ο σκοπός του ανθρώπου. Πολλές φορές αυτά τα λόγια λειτουργούν πιεστικά ιδιαίτερα αν έχει περάσει η νεαρή ηλικία και μας οδηγούν σε βιαστικές αποφάσεις.

2. Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που πιέζει για γάμο καθώς η γυναίκα όταν ξεπερνάει τα 30 αρχίζει και αγχώνεται γιατί ο χρόνος λειτουργεί αντίστροφα όσον αφορά την γέννηση παιδιού. Και σίγουρα πιέζει και το περιβάλλον . Για τον άντρα η ηλικία πίεσης είναι λίγο παραπάνω γύρω στα 35 χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Πάντως και οι μεν και οι δε σκέφτονται πως έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια για να γνωρίσουν πολλούς υποψηφίους συντρόφους ακόμα. Πολλές φορές αυτή η πίεση είναι πρώτη προτεραιότητα εις βάρος της αγάπης αν και η δεύτερη είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση ενός καλού γάμου.

3. Η Τεκνοποήηση είναι βασικός λόγος που κάποιος συνάπτει γάμο. Έτσι οι γυναίκες παντρεύονται για να κάνουν παιδί καθώς με το πέρασμα του χρόνου όπως είναι φυσικό αναπτύσσετε όλο και περισσότερο το ένστικτο της μητρότητας. Μπορεί δηλαδή να αποφασίσουν να κάνουν έναν γάμο νομίζοντας ότι θα τον διατηρήσουν με την γέννηση ενός παιδιού. Οι άντρες από την άλλη παντρεύονται γυναίκες που τις θεωρούν κατάλληλες να μεγαλώσουν σωστά και πειθαρχημένα τα παιδιά τους βάζοντας σε δεύτερη μοίρα παράγοντες όπως την επικοινωνία. Και στις δύο περιπτώσεις ένα παιδί δεν μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αντίθετα μπορεί να επωμιστεί το ίδιο την άσχημη επαφή των συντρόφων. Δεν είναι τυχαίο το ρητό αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα.

4. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που ο γάμος είναι οικονομική εξασφάλιση και τίποτα παραπάνω. Σκοπός δηλαδή είναι η κάλυψη προσωπικών ανασφαλειών, επιθυμιών και φιλοδοξιών. Όταν κάποιος σκέφτεται έτσι συνήθως δεν είναι πιστός στις αρχές του γάμου και δεν αισθάνεται τύψεις όταν διαπράττει απιστία.

Ποιος είναι ο αληθινός σκοπός του γάμου;

Η ουσιαστική ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας και η διατήρηση του όρκου ότι θα είναι ο ένας δίπλα στον άλλον σε κάθε στιγμή και σε χαρές και σε λύπες. Επίσης ο καθένας να τιμάει το στεφάνι του που σημαίνει ότι δεν θα κάνει πράξεις που προσβάλουν τον σύντροφο του. Κάποιος θα αναρωτιότανε αν αυτό σημαίνει ότι η απιστία πρέπει να μένει κρυφή για να μην πληγωθεί το άλλο πρόσωπο. Αυτό είναι λάθος γιατί η απιστία πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο και αν σε κάποιον αρέσει να ερωτοτροπεί με διάφορα πρόσωπα ας μην παντρευότανε και ας έκανε εργένικη ζωή.

Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται μέσα σε ένα γάμο; Πως ξεπερνιέται η ρουτίνα;

Ο γάμος είναι σαν ένα λουλούδι που θέλει πότισμα κάθε μέρα γιατί αλλιώς θα μαραθεί. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στο γεγονός ότι τώρα που παντρευτήκαμε δεν βαριέσαι όπως πάνε τα πράγματα και όπως έρθουν. Θέλει κόπο και αγώνα η διατήρηση μιας αληθινής και ποιοτικής σχέσης. Πρέπει κάθε μέρα να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας στο σύντροφο μας όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Επίσης να είμαστε συνεπείς ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις έτσι ώστε να μας εμπιστεύεται το άλλο πρόσωπο. Ακόμα να φροντίζουμε να είμαστε μαζί σε κάθε δύσκολη στιγμή του συντρόφου μας και να μην κοιτάμε μόνο την δική μας καλοπέραση. Όλα τα θέματα και οι διαφορές να διευθετούνται και να λύνονται μέσα από τον διάλογο και να μην υπάρχουν απόλυτες θέσεις που επιβάλλονται δογματικά από το ένα στο άλλο πρόσωπο. Να μην εκμεταλλεύεται κανείς την υπεροχή του σε κάποιον τομέα .π.χ. οικονομικό εις βάρος του άλλοι προσώπου. 

Και οι δύο να είναι πιστοί στο ρόλο τους κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις.. Να αποφασίζουν μαζί για την γέννηση και την διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. Να μην έχει κανείς αυταπάτες ότι όλα θα είναι ρόδινα και να ξέρει ότι μέσα στο πρόγραμμα είναι και ο καβγάς, και η ρουτίνα, και η πλήξη, και η ασυνεννοησία. Αντίθετα με υπομονή και πίστη στην δύναμη της σχέσης να προσπαθεί να βρει τρόπους για την αντιμετώπιση της παρούσας δύσκολης κατάστασης. Δεν πρέπει επίσης κάποιος να παραασχολείτε με την εργασία του ή με το παιδί του παραμελώντας τον σύντροφο του ενώ δεν πρέπει να λείπουν και οι ανανεωτικές αποδράσεις του ζευγαριού. Συμπερασματικά κάποιος πρέπει να ξέρει για ποιους λόγους παντρεύεται και αν πρόσεχε τα παραπάνω θα υπήρχαν λιγότερα διαζύγια και περισσότερη ευτυχία.