Τρομοκρατία καραϊβικής «καταγωγής»

tromokratia-karaivikis-katagogis

Πρόσφατα αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι «ματαίωσαν» τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, ενόσω αυτό βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Η απειλή αυτή τη φορά ήλθε από την νοτιοανατολική Καραϊβική.

Συνολικά, τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν ως «ύποπτοι», ο ένας στο Μπρούκλιν και οι άλλοι τρεις στην Τρινιδάδ. Όλοι τους κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν να ανατινάξουν αγωγό πετρελαίου που τροφοδοτεί το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Ο ένας από τους φερόμενους δράστες είναι από την Τρινιδάδ, ενώ οι υπόλοιποι τρεις από τη Γουϊάνα.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι, χαρακτηρίζοντας το «επικείμενο χτύπημα» ως εξαιρετικά καταστροφικό και εκτιμώντας ότι οι εστίες του ισλαμικού φονταμενταλισμού εντοπίζονται όλο και πιο κοντά στο αμερικανικό έδαφος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό The Economist, αυτό που συνεπάγεται από την πρόσφατη «αποκάλυψη» των Αμερικανών είναι το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου: αυτό στην Καραϊβική.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι αφρο-καραϊβικής καταγωγής και έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Κανένας όμως από αυτούς δεν ταιριάζει στην κλασική περιγραφή των νέων εξτρεμιστών. Ο νεότερος από τους «υπόπτους» είναι 55 ετών και ο μεγαλύτερος 63. Ο ένας μάλιστα είναι πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης και δήμαρχος της Γουϊάνας, ενώ ο δεύτερος είναι ένας δημοφιλής ιμάμης σε τέμενος της Τρινιδάδ.

Μετά τις συλλήψεις, ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε την Καραϊβική «χωνευτήρι όσον αφορά την υποκίνηση του ισλαμικού εξτρεμισμού». Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκαλεί ανησυχία σε τέτοια μέρη.

Στην Καραϊβική ζουν περίπου 200.000 μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από ασιάτες εργάτες που ήρθαν για να εργαστούν στα χωράφια ζάχαρης, μετά το τέλος της δουλείας. Το Ισλάμ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ζωής στη νοτιοανατολική Καραϊβική. Η μουσουλμανική γιορτή Eid τιμάται όπως η Hindu Diwali και τα Χριστούγεννα.


Οι μουσουλμάνοι έχουν έντονη παρουσία σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς της χώρας, εκτός ίσως από την πολιτική. Όλοι έχουν κάτι να κάνουν και συνεπώς είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την τρομοκρατία.


Βέβαια, στην κοινότητα αυτή συμπεριλαμβάνεται επίσης και μια μικρή ομάδα εξτρεμιστών. Στο Τρινιδάδ, υπάρχει ο πρώην αστυνομικός Γιασίν Αμπού Μπακρ, επικεφαλής της οργάνωσης Jamaat al Muslimeen. Το 1990, περισσότεροι από 100 οπαδοί του οργάνωσαν πραξικόπημα, κρατώντας ως ομήρους τον πρωθυπουργό και τα μέλη του κοινοβουλίου για έξι ημέρες. Οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι οι ύποπτοι για τη συνωμοσία στο αεροδρόμιο Κένεντι βρίσκονταν σε επαφή μαζί του.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση απέλασε στην Τζαμάικα τον Αμπντουλά αλ-Φαϊζάλ, έναν εξτρεμιστή ιερέα, ο οποίος κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός δολοφονίας και εξέτισε την μισή από την επτάχρονη ποινή του. Μεταξύ αυτών που σύχναζαν στο τέμενός του ήταν ο Ρίτσαρντ Ρίντ, ο λεγόμενος «Βομβιστής με το παπούτσι», και ο Τζερμέιν Λίντσεϊ, ένας από τους βομβιστές στη συνομωσία του Λονδίνου.

Ανεξάρτητα από το εάν οι συλληφθέντες για το "χτύπημα" στο αεροδρόμιο Κένεντι είναι ένοχοι ή όχι, ένα είναι το σίγουρο σύμφωνα με τον αρθρογράφο του The Economist: οι συλλήψεις αυτές κλόνισαν τις κυβερνήσεις της Καραϊβικής. Για τους περίπου 1,5 εκατ. μετανάστες της χώρας που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σχέσεις με την ιδιαίτερη πατρίδα τους έχουν διακοπεί. Ίσως δυσκολέψει η έκδοση βίζας για εκείνους που επιθυμούν να εργαστούν στις ΗΠΑ, ενώ η παρακολούθηση θα γίνει στενότερη...