Ο πρώτος κι ο επόμενος

o-protos-kai-o-epomenos


Είμαι 29 ετών και έχω δεσμό εδώ και αρκετούς μήνες με ένα αγόρι συνομήλικό μου. Περνάμε πάρα πολύ καλά μαζί και νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που παίρνω τέτοια ικανοποίηση στο κρεβάτι. Όμως συνεχίζω να σκέφτομαι την πρώτη μου αγάπη και αυτό με βάζει σε ανησυχία. Λέτε να είμαι ακόμα ερωτευμένη μαζί του; Έχουμε χωρίσει εδώ και πέντε χρόνια, δε θα τον ξεπεράσω ποτέ;


Η δύναμη του μυαλού είναι πραγματικά εκπληκτική. Και μόνο η σκέψη ενός δευτερολέπτου αρκεί για να γίνεις η πιο ευτυχισμένη κοπέλα ή ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος. Εξαρτάται πάντα από τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Αν εσύ κάθεσαι και συγκρίνεις τον πρώτο σου με τον κάθε επόμενο, πάντα θα βρίσκεις κουσούρια στους νυν, που είναι εδώ και δεν είναι αλάθητοι, ενώ ο άλλος έχει απενοχοποιηθεί από την απόσταση και το χρόνο. Εξάλλου, όλα τα άσχημα έχουμε την τάση να τα ξεχνάμε και να ωραιοποιούμε καταστάσεις που στον καιρό τους ίσως να μην ήταν τελικά και τόσο σπουδαίες. 


Αν όμως εκείνος ήταν τέλειος, όπως τον θυμάσαι, θα ήταν μαζί σου ακόμα. Είτε χωρίσατε με δική σου πρωτοβουλία είτε με δική του, που είναι και το πιθανότερο αφού τον σκέφτεσαι ακόμα, τώρα πια η ζωή σου έχει αλλάξει και μάλιστα προς το καλύτερο και ερωτικότερο. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει πιεστικά να προσπαθήσεις να βγάλεις από το μυαλό σου το παρελθόν σαν να μην έζησες καθόλου. Απλά πρέπει να δεις τα πράγματα μέσα από το σωστό πρίσμα. 


Μόνο έτσι θα ξορκίσεις τα φαντάσματα της παλιάς σχέσης και θα απολαύσεις ελεύθερη το νέο σου δεσμό. Ένα καλό κόλπο γι’ αυτό είναι να αλλάξεις ονόματα στα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Δηλαδή τον πρώτο σου έρωτα να τον λες στο εξής απλά «νεανική εμπειρία», τη μεγάλη σου αγάπη πες την «τρέλα της τότε εποχής» και το μοναδικό σου έρωτα λέγε τον απλώς με το όνομά του. 


Ή μάλλον μην τον λες καθόλου, γιατί ο τωρινός σου εραστής δε θα χαίρεται καθόλου να σε ακούει να του μιλάς συνέχεια για τον πρώην. Αυτά συζήτα τα με τις φίλες σου, αν δεν έχουν ακόμα βαρεθεί να σε ακούνε, συζήτα τα με τον εαυτό σου, ώσπου να βαρεθείς κι εσύ και να συνειδητοποιήσεις ότι ωραίο είναι αυτό που ζούμε σήμερα, γιατί είναι το μόνο αληθινό. Όλα τα άλλα είναι απλά μέσα στο μυαλό σου.