Γιατί τα ταξίδια φέρνουν ευτυχία και τα χρειαζόμαστε;

giati-ta-taxidia-fernoun-eftychia-kai-ta-chreiazomaste

Τι θυμάσαι περισσότερο από την παιδική σου ηλικία; Το παιχνίδι που σου αγόρασαν οι γονείς σου, ως δώρο γενεθλίων; Τα καταπληκτικά γενέθλια που διοργάνωσαν ο λατρευτός σου μπαμπάς και η μαμά για να διασκεδάσεις με τους φίλους σου. Κάποιο ταξίδι που έκανες με τα αγαπημένα σου πρόσωπα;



Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες τέτοια παραδείγματα για να καταλάβεις πόσο μεγάλη αξία έχουν οι υπέροχες στιγμές.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από τις αγαπημένες μας μνήμες είναι χτισμένες γύρω από τις ευχάριστες και ξένοιαστες εμπειρίες που έχουμε βιώσει, συνήθως με άλλους ανθρώπους! Και, καθώς η επιστήμη επιμένει να μας θυμίζει ότι η ανάμνηση των καλών εμπειριών μας κάνει πιο ευτυχισμένους, τότε, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτές, με οποιοδήποτε τρόπο. Και φυσικά για να συμβούν όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να έχεις πολλά χρήματα. Εκτός και αν είσαι φιλάργυρος και λατρεύεις μόνο το χρήμα.

Ως εκ τούτου, για να μεγιστοποιήσουμε τις καλές στιγμές στη ζωής μας, μία από τις σωστότερες μεθόδους είναι να ταξιδεύουμε. Εν ολίγοις να αλλάζουμε παραστάσεις στη ζωή μας, αποφεύγοντας την καθημερινή ρουτίνα και τα τυπικά προβλήματα που μας ταλανίζουν, και προφανώς θα συνεχίζουν να υπάρχουν εσαεί, χτυπώντας την ψυχολογία μας και μάλιστα με αδυσώπητο τρόπο. Επομένως χρειάζεται να αλλάξουμε φιλοσοφία, και να σκεφτούμε λιγάκι και τον εαυτό μας.

Ταξίδεψε, ακόμη και μόνος


Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, η μοναξιά μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την υγεία σου, δημιουργώντας ψυχοσωματικά προβλήματα και ασθένειες! Ωστόσο για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, οφείλεις να κατανοήσεις πως δεν είναι μόνο κακό να μένεις μόνος, αλλά και να αισθάνεσαι μοναξιά, εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως η εσωστρέφεια κ.λπ.

Ίσως να έχεις παρατηρήσει πως ενώ έχεις δίπλα εκείνους που αληθινά αγαπάς, όπως οι φίλοι σου ή η οικογένεια σου, μολαταύτα, ασυνείδητα τους παραμελείς και προτιμάς να πας να κάτσεις στο δωμάτιο σου μπροστά στον υπολογιστή και να αποξενωθείς, πιστεύοντας εσφαλμένα πως έτσι περνάει ευχάριστα ο χρόνος, κάτι που ομολογουμένως, είναι πέρα για πέρα λάθος. Είναι απαραίτητο να αποβάλλεις ετούτη η συμπεριφορά και να βγεις από το καβούκι σου, ή πιο σωστά να αποδράσεις από τη φυλακή σου για μια περιπέτεια στο εξωτερικό, ακόμη και χωρίς παρέα.

Η μοναξιά μπορεί να έχει το ίδιο βλαπτικό αποτέλεσμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως το κάπνισμα ή ο αλκοολισμός. Το κλειδί για ένα πλούσιο ψυχικό κόσμο και κατ' επέκταση μακροζωία, όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται είναι οι σχέσεις.

Να θυμάσαι πως, όταν ταξιδεύεις, βγαίνεις έξω από τους κανόνες, και παρόλο που πηγαίνεις προς το άγνωστο, αρχίζεις να νιώθεις πανέμορφα, αναζωογονώντας κυρίως το πνεύμα σου. Ακόμη και αν ταξιδεύεις μόνος, αν αφεθείς ελεύθερος από τα στερεότυπα που σε κυριεύουν, θα διαπιστώσεις πως μπορείς να κάνεις αρκετές χρήσιμες γνωριμίες που πολύ πιθανό να έχουν διάρκεια στο χρόνο, αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Δεν είναι απαραίτητο αυτές οι γνωριμίες να είναι ερωτικές, αλλά κάλλιστα μπορεί να είναι καθαρά φιλικού χαρακτήρα.

Και επειδή πρέπει να αισθάνεσαι ασφαλείς όταν βρίσκεσαι σε ένα άγνωστο μέρος, πόσο μάλλον όταν κάνεις μοναχικό ταξίδι, θα παρατηρήσεις πως τείνεις να είσαι πιο ανοιχτός και να εμπιστεύεσαι τους συνανθρώπους σου πιο εύκολα, με θετικό αντίκτυπο, κάπως έτσι να κάνεις καινούργιους φίλους.

Και αν αυτά τα καινούργια πρόσωπα στη ζωή σου έχουν ίδιες αντιλήψεις με εσένα ή έχετε κοινές περγαμηνές, ασχολίες και ενδιαφέροντα, τότε δημιουργείται το κατάλληλο πεδίο για να στεριώσουν αυτές οι σχέσεις. Και όπως σου προανέφερα στις παραπάνω ενότητες, επειδή στα ταξίδια είθισται να περνάς θεσπέσιες στιγμές, τότε ενδέχεται ετούτα τα ξένα άτομα στην πορεία να γίνουν ίσως και κολλητοί σου, αφού θα έχετε κοινές αναμνήσεις, οι οποίες θα σας έρχονται κάθε φορα στο μυαλό όταν στεναχωριέστε, αναπολώντας το χθες με χαρά.

Τα ταξίδια βελτιώνουν τη συναισθηματική και ψυχική υγεία


Όταν ταξιδεύεις στις διακοπές σου, ακόμη και μόνος, θα διαπιστώσεις πως μέσω αυτής της οδού εμπλουτίζεται ο ψυχικός και συναισθηματικός σου κόσμος.. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συναρπαστικές αισθήσεις του ταξιδιού διευρύνουν τον ορίζοντα του μυαλού μας και μεταμορφώνουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε! Έτσι, όσο περισσότερο ταξιδεύεις, τόσο βελτιώνεις την ψυχική σου υγεία, ειδικά εάν ζούσες μία καταπιεσμένη ζωή και δεν τολμούσες να βγεις από το σπίτι, βρίσκοντας Διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες.

Όταν βρισκόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, συχνά συνδέουμε εκείνες τις περιόδους με χαμένο χρόνο που δεν γυρίζει πίσω. Ωστόσο το χειρότερο στοιχείο από όλα είναι πως αυτή η κλεισούρα μας οδηγεί σε κακές συνήθειες και καταχρήσεις, που όταν συνεχίζονται για μακρά διαστήματα τότε ενδέχεται να γίνουν εθισμός, όπως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το υπερβολικό φαΐ, το κάπνισμα, και κατά δεύτερο λόγο η ακινησία, που είναι εξίσου καταστροφική για τον άνθρωπο, ιδίως για το σώμα.

Από την άλλη πλευρά, το ταξίδι μας βγάζει από το κουτί που έχουμε συνηθίσει και μας βοηθά να ξεφύγουμε από όσα μας τραβούν πίσω στην προσωπική μας ζωή, συμπεριλαμβανομένων των κακών συνηθειών.

Ταξίδι αναψυχής, χωρίς χρήματα


Εσύ που διαβάζεις το άρθρο αυτή τη στιγμή, πολύ πιθανόν να είσαι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που τους έχει τσακίσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, και αδιαμφισβήτητα δεν έχεις χρήματα ούτε για να αγοράσεις τα βασικά πράγματα που σου λείπουν, με αρνητικό αποτέλεσμα να είσαι εγκλωβισμένος σε ένα απέραντο χάος που δεν γνωρίζεις πως θα απεγκλωβιστείς.

Και λογικά όταν βιώνεις τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, ιδιαίτερα εάν είναι παρατεταμένης χρονικής διάρκειας, πηγαίνει συνέχεια ο νους σου στο κακό. Και κάπως έτσι έρχεται η κατάθλιψη.

Οφείλεις να μην ξεχνάς πως το ταξίδι αναψυχής δεν είναι προνόμιο μόνο τον πλουσίων ή των οικονομικά ευκατάστατων ατόμων, τουναντίον, μπορεί να το πράξει οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει θέληση, φαντασία, τόλμη και θράσος.

Βέβαια εδώ γεννιέται ένα κλασικό ερώτημα που το επικαλούνται εκατομμύρια κόσμος ανά την υφήλιο, δηλαδή πως να ταξιδέψεις χωρίς λεφτά στην τσέπη. Η απάντηση είναι πολύ απλή:

Ξεκινάς με οτοστόπ και κατευθύνεσαι σε μέρη που είναι καλός ο καιρός για να μπορέσεις να κοιμηθείς ακόμη και στο γρασίδι εάν καταστεί ανάγκη, και φυσικά αποφεύγεις εκείνες τις χώρες που έχουν ακραίες καιρικές συνθήκες με βαρύ χειμώνα που είναι αδύνατο να διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο, γιατί πιθανότατα να αρρωστήσεις, και μετά να τρέχεις και να μην φτάνεις.

Επομένως εφόσον ζεις στην Ελλάδα και θέλεις να πας κάπου στο εξωτερικό κατά τους χειμερινούς μήνες τότε επιλέγεις να πας προς τη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας από την Τουρκία και να καταλήξεις για παράδειγμα κάποια στιγμή αργότερα στο Κουβέιτ, στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία και μετέπειτα στην Αφρική.

Εδώ να σημειωθεί, πως αυτή η διαδρομή είναι εφικτό να γίνει είτε εύκολα, είτε δύσκολα οδικώς. Σας διαβεβαιώνω πως τέτοιου είδους ταξίδια δεν τα κάνουν μόνο τα φτωχαδάκια, αλλά και άτομα από ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες που τους αρέσει η περιπέτεια. Και μπορείτε να επιβεβαιώσετε ετούτη την ιδιομορφία μέσα από διάφορα διαδικτυακά φόρουμ, κυρίως στην Αγγλική γλώσσα, όπου, μάλιστα πολλοί υποψήφιοι περιηγητές ψάχνουν για συνταξιδιώτες, ούτως ώστε να βοηθάει ο ένας τον άλλον.

Επίσης, εδώ είναι αναγκαίο να σημειώσω, πως εφόσον επιλέξεις να κάνεις άφραγκος αυτό το μακρινό ταξίδι θα ήταν σώφρον όταν σου τυχαίνει περίπτωση να κάνεις και κανένα μεροκάματο, σε κάποια χειρωνακτική εργασία, εάν κρίνεις πως αξίζει τον κόπο. Όλα βέβαια εξαρτώνται από τις απολαβές που θα αποκομίσεις. Όμως σε πληροφορώ πως είναι κάτι που το πράττουν πολλοί μοναχικοί περιηγητές για να καλύψουν τα έξοδα του φαγητού τους. Κάποιοι ανεβάζουν και φωτογραφίες στα social media, μαζεύοντας likes από άλλους χρήστες που επικροτούν ετούτο το εγχείρημα, αφού φαντάζει παράτολμο και είναι άξιο συγχαρητηρίων.

Δεν πρέπει να λησμονείται πως τα ανθρώπινα όρια είναι μόνο στο μυαλό και είναι δυνατό να ξεπεραστούν πανεύκολα, ακόμη κι αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Οι αντοχές μεγαλώνουν αυτόματα χωρίς απαραίτητα να είσαι προετοιμασμένος να υπερβείς τους τυπικούς φραγμούς. Εν ολίγοις είναι ένα παιχνίδι σκέψεων που μπορείς να το κερδίσεις, ακόμη κι αν δεν έχεις πίστη στις δυνατότητές σου. Άλλωστε εδώ γεννιέται το αίσθημα της επιβίωσης και είναι ιδιαίτερα έντονο στον καθένα ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, κοινωνικής τάξης και πεποιθήσεων.

Τα ταξίδια φέρνουν ευτυχία και τα χρειαζόμαστε. Ελπίζω να συμφωνείτε μαζί μου αγαπητοί μου φίλοι.