10 Παιχνίδια με Κάρτες για την Παρέα που ιντριγκάρουν

10-paichnidia-me-kartes-gia-tin-parea-pou-intrinkaroun

Το ξέρω πως όταν ακούς παιχνίδι με κάρτες, το μυαλό σου πηγαίνει κατευθείαν σε τράπουλα 52 φύλλων, παραλλαγές της πασιέντζας για τους μοναχικούς, black jack και πόκερ για όσους αισθάνονται τυχεροί και φυσικά μπιρίμπα. Άντε οι νεότεροι να ασχολούνται και με τίτλους όπως το UNO.


Όσοι διαβάζουν Niata, ξέρουν πως οι συγγραφείς του έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα διασκέδαση. Ο υποφαινόμενος δε, έχει μιλήσει για το κατά τη γνώμη του καλύτερο παιχνίδι καρτών όλων των εποχών εδώ.

Οπότε, καταλαβαίνετε πως όταν στον τίτλο μου μιλάω για “10 Παιχνίδια Καρτών για την Παρέα”, θα διαλέξω κάτι με περισσότερη φαντασία από την Ξερή, λίγο παραπάνω ποικιλία από τον Θανάση και μια δόση στρατηγικής, πιότερη από αυτή που είναι αναγκαία στο Μπριτζ.

Παιχνίδια όμως που είναι πρωτίστως ευχάριστα, τελειώνουν σε λίγη ώρα και παρότι παίζονται και με λίγους παίκτες, βρίσκουν την ιδανική τους μορφή όταν 3 ή και περισσότεροι άνθρωποι ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Κάποια από αυτά θα τα ανακαλύψετε και σε ελληνικά καταστήματα, αλλά και αυτό να μην γίνει, στα εκατοντάδες Internetικά “μαγαζιά” που ειδικεύονται στο θέμα θα τα βρείτε σίγουρα, ίσως και σε καλύτερη τιμή.

Citadels

Παίζεται από 2 έως 7 παίκτες και Διαρκεί μέχρι 60 λεπτά

Παιχνίδι στο οποίο η στρατηγική παίζει σημαίνοντα ρόλο και κάθε κίνηση σε κάθε γύρο θέλει σκέψη. Οι παίκτες αναλαμβάνουν να χτίσουν την ιδανική πόλη. Με ναούς, βιβλιοθήκες, στρατόπεδα, πλατείες κοκ. Κάθε κτίσμα, για να φτιαχτεί, έχει την αξία της σε χρυσό. Αξία που τη δίνει στον παίκτη σε πόντους στο τέλος του παιχνιδιού. Η σωστή διαχείριση των χρημάτων, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών πολλών κτισμάτων αλλά κυρίως των οκτώ διαφορετικών χαρακτήρων (Βασιλιάς, δολοφόνος, κλέφτης, επίσκοπος, έμπορος, πολέμαρχος, αρχιτέκτονας και γητευτής) των οποίων τις δυνάμεις θα καλείσαι να διαχειριστείς σε κάθε γύρο, είναι αυτά που θα κρίνουν τον τελικό νικητή.

Dominion

Παίζεται από 2 έως 4 παίκτες και διαρκεί μέχρι 30 λεπτά

Το μεγάλο ενδιαφέρoν σε αυτό το παιχνίδι είναι όχι τόσο ο σκοπός του παιχνιδιού αλλά ο τρόπος που αυτό διεξάγεται. Κι εδώ, όπως στο Citadels, έχουμε να κάνουμε με την προσπάθεια των παικτών να επεκτείνουν τις περιοχές τους, με κτίρια, με δάση και ποτάμια, να διαχειριστούν χρήματα και “Πόντους Θριάμβου” οι οποίοι στο τέλος θα τους δώσουν τη νίκη. Το πανέξυπνο της εξέλιξης κάθε παρτίδας, είναι ότι γύρο με το γύρο φτιάχνεις την τράπουλα με την οποία θα καταλήξεις να παίζεις. Έχεις ελάχιστες κάρτες στην αρχή (κυρίως χρήματα) και αγοράζοντας καινούργια καλούδια, εξελίσσεις το deck σου και καταστρώνεις την στρατηγική σου, βήμα-βήμα, κάρτα την κάρτα. Από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια καρτών των τελευταίων χρόνων.

Race For The Galaxy

Παίζεται από 2 έως 4 παίκτες και διαρκεί μέχρι 60 λεπτά

Και θεματολογικά αλλά και ως προς τον τρόπο παιχνιδιού, το RftG διαφοροποιείται πολύ από τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους. Εδώ η νίκη μας βρίσκετε στο διάστημα. Στο χτίσιμο και την ανάπτυξη αποικιών σε άλλους πλανήτες, στο εμπόριο τεχνολογίας και όχι μόνο, στις μάχες με εξωγήινες φυλές ή με επαναστάτες. Η ποικιλία όσων έχουν οι παίκτες να κάνουν, είναι το ένα τεράστιο πλεονέκτημα του παιχνιδιού.

Το άλλο απαντάται στη μέθοδο εξέλιξης κάθε παρτίδας. Εκεί που ένας παίκτης σε κάθε γύρο ορίζει ποια θα είναι η κίνηση που θα κάνει αυτός αλλά και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες (με τον ίδιο να παίρνει και κάποιο bonus). Αυτό διαμορφώνει εξαιρετικές στρατηγικές μιας και δεν είναι μοναχά τι θα κάνεις εσύ στο παιχνίδι αλλά και τι θα επιτρέψεις να κάνουν οι αντίπαλοι σου. Εξαιρετικό και με πολλά βραβεία στο χώρο του επιτραπέζιου παιχνιδιού.

Bohnanza

Παίζεται από 2 έως 7 παίκτες και διαρκεί μέχρι 45 λεπτά

Αν ήμασταν στα χρόνια πριν το facebook, θα ρωτούσα τον ανυποψίαστο αναγνώστη: “Μα πώς είναι δυνατόν να έχει τόσο ενδιαφέρων ένα παιχνίδι που ασχολείσαι με το φύτεμα και το μάζεμα και την πώληση αγροτικών αγαθών;” Αλλά τώρα, με το Farmville να έχει κλείσει σπίτια, τέτοιες λέξεις από το πληκτρολόγιο μου θα έμοιαζαν εκτός τόπου και χρόνου.

Το Bohnanza είναι το ίδιο εθιστικό αλλά δεν απαιτεί ούτε πολύ χρόνο ούτε φυσικά λεφτά για να ξεκλειδώνεις αντικείμενα. Σε αιχμαλωτίζει στην απλή πράξη αλλά δύσκολη στην ουσία της στρατηγική του, και αναπτύσσει έναν ιδιαίτερο όμορφο ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών, που η ίδια ανάγκη που τους σπρώχνει να στερήσουν από τους αντιπάλους αυτό που χρειάζονται για να κερδίσουν, ενώ τους υποχρεώνει να ζητάνε τη βοήθεια των υπολοίπων για να συμπληρώσουν αυτοί τις ελλείψεις τους. Σατανικό.

San Julan

Παίζεται από 2 έως 4 παίκτες και διαρκεί μέχρι 45 λεπτά

Έξυπνο παιχνίδι αγοράς και πωλήσεων, χτισίματος και συλλογής αγαθών. Ο τρόπος παιχνιδιού θυμίζει πολύ το Race for the Galaxy, η επιλογή ρόλων, το bonus που παίρνει αυτός που επιλέγει το τι θα γίνει στο γύρο. Το συναρπαστικό με το San Juan είναι η ταχύτητα με την οποία παίζεται κάθε παρτίδα και οι εκπλήξεις που επιφυλάσσουν οι παίκτες μεταξύ τους. Τα κτίρια (που είναι και ο μόνος τύπος καρτών) είναι αυτά που πρέπει να χειριστεί ιδανικά ο παίκτης και να εκμεταλλευτεί την παραγωγή τους στο έπακρο ώστε να φτιάξει την ιδανική San Juan και να νικήσει.

Bang!

Παίζεται από 4 έως 7 παίκτες και διαρκεί μέχρι 30 λεπτά

Για τους οπαδούς των σπαγκέτι γουάστερν και όχι μόνο.

Το Bang! μοιράζει ρόλους (Σερίφης, ο βοηθός του σερίφη, ο παράνομος και ο αποστάτης) και ο καθένας πρέπει να κάνει διαφορετικά πράγματα για να νικήσει. Πράγματα που φυσικά θα δημιουργήσει αντιπαλότητες και συμμαχίες. Στη διάρκεια του παιχνιδιού έχουμε παραδοσιακές μονομαχίες και κάρτες που βελτιώνουν όπλα και αυξάνουν την απόσταση βολής, κάρτες που ο κάθε παίκτης πρέπει να εκμεταλλευθεί για να “καθαρίσει” σχεδόν όλους τους υπόλοιπους. Ιδανικό για επτά παίκτες (ΤΟ τζέρτζελο), θα κρατήσει το ενδιαφέρον, ίσως και απρόσμενα, σε όσους δεν τα πάνε και τόσο καλά με το θέμα Άγρια Δύση.

Thurn and Taxis

Παίζεται από 2 έως 4 παίκτες. Διαρκεί μέχρι 60 λεπτά

Εδώ οι παίκτες καλούνται να φτιάξουν το ιδανικό σύστημα ταχυδρομικών γραφείων ανάμεσα σε μεσαιωνικές πόλεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο όσο κι αν τέτοιο ακούγεται και πιστέψτε με, είναι τρομερά πιο ευχάριστο απ’ όσο φαντάζεστε. Η προσαρμοστικότητα, η έξυπνη επιλογή των διαδρομών και η εκμετάλλευση κάθε στοιχείου του χάρτη, δίνουν στο παιχνίδι τρομερό βάθος στρατηγικής και μεγάλη αξία στην επαναληψιμότητα των παρτίδων.

Apples to Apples

Παίζεται από 4 έως 10 παίκτες. Διαρκεί μέχρι 30 λεπτά

Δυστυχώς, αυτό το καταπληκτικό παιχνίδι, ίσως το πιο διασκεδαστικό σε αυτή τη λίστα (και όχι μόνον αυτή), δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά (απ’ όσο γνωρίζω τουλάχιστον) και αυτό το κάνει πολύ δύσκολο να παιχτεί από παίκτες που δεν κατέχουν καλά την αγγλική γλώσσα και την αμερικάνικη κουλτούρα.

Το παιχνίδι βασίζεται στις κάρτες-λέξεις. Η εμφάνιση μιας περιγραφής από τον παίκτη που επιλέγει τη συγκεκριμένη κάρτα (π.χ. sexy), υποχρεώνει τους υπόλοιπους να βρούνε μια κάρτα που να “ταιριάζει” με την περιγραφή. Η καλύτερη, πιο κουφή, πιο αστεία ή πιο ταιριαστή κάρτα (ανάλογα με την κρίση του παίκτη που έχει την κάρτα-περιγραφή) κερδίζει. Η παρέα όμως διασκεδάζει, σχολιάζει και κάνει τα φαρμακερά της σχόλια (πχ για τον τύπο που βρίσκει sexy το Pro Wrestling)!

Saint Petersburg

Παίζεται από 2 έως 4 παίκτες και διαρκεί μέχρι 45 λεπτά

Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα “παιχνίδι χτισίματος”, στις αρχές του 1700. Δεν χρειάζεται να πω για ποιας πόλης την ανέγερση μιλάμε έτσι;

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι παίκτες είναι συμμαζέψουν τα οικονομικά τους για να εξασφαλίζουν εργάτες, να φροντίσουν για την ανέγερση σημαντικών κτισμάτων και να προσεγγίσουν την αριστοκρατία για να αποκτήσει η πόλη τους φήμη. Ο συναγωνισμός με τους υπόλοιπους παίκτες είναι μεγάλος και δεν θα είναι λίγες οι στιγμές που ο ένας θα την φέρει στον άλλον κλέβοντας του σημαντικές κάρτες! Ίσως το πιο πολύπλοκο παιχνίδι στη λίστα αλλά μην πανικοβάλλεστε. Ακόμα και αυτή η δήλωση, δεν μειώνει στο ελάχιστο το πόσο διασκεδαστική είναι κάθε παρτίδα.

Lost Cities

Για δύο παίκτες. Διαρκεί μέχρι 30 λεπτά

Είναι το μοναδικό παιχνίδι της λίστας για δύο παίκτες, αλλά είναι τόσο εθιστικά όμορφο που δεν θα μπορούσα να το παραλείψω.

Πάνω σε ένα μικρό ταμπλό, οι παίκτες βάζουν κάρτες εξερευνήσεων κάτω από τις 5 βασικές αποστολές. Αυτές οι κάρτες εξερευνήσεων έχουν αριθμούς πάνω τους. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν σοφά και με τη σωστή σειρά για να μη βρεθείς παγιδευμένος από τις ενέργειες του αντίπαλου παίκτη και με αρνητικούς πόντους στην κατοχή σου αντί για θετικούς. Πανέξυπνο παιχνίδι και πρόκληση για αμέτρητες παρτίδες μεταξύ φίλων και ζευγαριών.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως τίποτα δεν ανταλλάσσεται με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μεταξύ φίλων. Κανένα online παιχνίδι δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει αυτή τη μαγεία που εμφανίζεται, όταν ο αντίπαλος σου (ή ο συμπαίκτης σου) κάθεται ακριβώς δίπλα σου. Τα παιχνίδια που προτείνω είναι μια ταπεινή εισαγωγή σε αυτόν τον κόσμο και ίσως η πιο εύκολη.

Καλό παιχνίδι… και το εννοώ…