Έρευνες επάνω στο Graffiti και εφευρέσεις

erevnes-epano-sto-graffiti-kai-efevreseis

Ο Evan Roth, καλλιτέχνης και ερευνητής από τις Η.Π.Α. που εδρεύει στο Παρίσι, έχει μια διαφορετική αντίληψη της τέχνης. Την αντιμετωπίζει με χιούμορ, σχεδόν ειρωνικά και απαξιωτικά, σίγουρα με μια εναλλακτική, διαφορετική ματιά, ενώ όπως ο ίδιος σημειώνει πολύ εύστοχα και σύντομα, τα έργα του είναι ένας τρόπος έκφρασης που εκτιμάται από τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης και από το δίκτυο ανθρώπων “βαριέμαι στη δουλειά”.


Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί από την Αμερική μέχρι την Ασία και από το CNN μέχρι τη πρώτη σελίδα του Google, έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις, ενώ είναι συνιδρυτής του Graffiti Research Lab και Free Art & Technology Lab. Ρίχνοντας μια ματιά στο έργο και τη πορεία του, διαπιστώνει κανείς την υπέρμετρη υποστήριξή του στην ελευθερία διακίνησης ιδεών (έρευνας, λογισμικού κ.λ.π.) αλλά και στην αδυναμία που τρέφει στην τεχνολογία στο Graffiti.

Ειδικά για το τελευταίο έχει παρουσιάσει πολύ αξιόλογες, ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές έρευνες. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές αλλά και το πιο πρόσφατο project του.

Graffiti Analysis 3.0

To Graffiti Analysis, είναι μια εκτεταμένη έρευνα επάνω στην κίνηση (και όχι απλά στο μελάνι, ως είθισται) του Graffiti. Ένα προσαρμοσμένο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για graffiti writers, αποτυπώνει οπτικά τις αόρατες κινήσεις των χεριών που απαιτούνται για την δημιουργία μιας “υπογραφής” (ενός tag).

H κίνηση καταγράφεται, αναλύεται και αποθηκεύεται σαν Graffiti Markup Language (.gml) αρχεία τα οποία συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο αρχείο XML. Στο 000000book.com, “ανεβαίνουν” όλα τα αρχεία των χρηστών και έτσι δημιουργείται μια ανοικτή βάση δεδομένων των κίνησεων των χεριών όσων ασχολούνται με Graffiti αλλά και αναπαραστάσεις αυτών. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 tags,  ενώ το λογισμικό θα διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο και θα είναι διαθέσιμο για OSX, Windows and Linux.

Οι Graffiti writers καλούνται να μοιραστούν τις υπογραφές τους και οι προγραμματιστές να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές και οπτικοποιήσεις των δεδομένων που συγκεντρώνονται. Ο σκοπός αυτού του project εκτός του να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη συλλογή “κίνησης του graffiti”, είναι να ενωθούν δύο κοινότητες που παρόλο που μοιάζουν διαφορετικές, έχουν σαν κοινό στοιχείο το χακάρισμα, την “παραβίαση” των συστημάτων, είτε αυτά βρίσκονται στη πόλη, είτε στις γραμμές κώδικα.

Graffiti Analysis 3D

Στα πλαίσια της παρουσίασης του Graffiti Analysis στη Βιέννη, o Roth συνεργάστηκε με έναν ανώνυμο τοπικό graffiti writer και κατασκεύασε σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το πρόγραμμα, ένα φυσικό γλυπτό της “υπογραφής” του από θερμοπλαστικό υλικό.

Το ίδιο ακριβώς έπραξε και στη Βαρκελώνη, συνεργαζόμενος αυτή τη φορά με 15 τοπικούς καλλιτέχνες graffiti.

Graffiti Taxonomy Diptych

To 2011, o Evan Roth παρουσίασε στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι ένα δίπτυχο το οποίο αποτυπώνει τα διαφορετικά στυλ γραφής που παρατήρησε μετά από ενδελεχή έρευνα στα tags των γκραφιτάδων στις δύο αυτές πόλεις.

Συνολικά φωτογραφήθηκαν πάνω από 24.0000 tags από τις 24  μέχρι τις 28 Απριλίου του 2009. Οι χαρακτήρες τους απομονώθηκαν, επανασχεδιάστηκαν ψηφιακά μαύροι σε άσπρο φόντο και δημιουργήθηκαν κατηγορίες με κάθε ένα γράμμα ξεχωριστά στις οποίες διακρίνεται η ποικιλομορφία και το εύρος τους.

Ο ίδιος ο Roth σημειώνει πως σκοπός αυτού του project ήταν όχι να βρεθεί το “καλύτερο” tag αλλά να αναδειχθεί η ποικιλία της μορφής των γραμμάτων που κυμαινονται απο κεφαλαία σε πεζά, από απλά σε σύνθετα και από ευανάγνωστα μέχρι αινιγματικά.

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία (όπως ποια γράμματα χρησιμοποιούνται περισσότερο στα tags π.χ.) μπoρείς να διαβάσεις εδώ, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας μπορείς να τα θαυμάσεις στο graffiti-taxonomy.com

EyeWriter

Το EyeWriter το οποίο ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μια χαμηλού κόστους συσκευή η οποία τοποθετείται επάνω σε ένα σκελετό γυαλιών και αναγνωρίζει τις κινήσεις του ματιού, επιτρέποντας στους παράλυτους graffiti writers, καλλιτέχνες ή συγγραφείς, να σχεδιάζουν και να γράφουν κουνώντας απλά τα μάτια τους. Η ιδέα είναι συναρπαστική και η έρευνα συνεχίζεται μέχι σήμερα.

Propulsion Paintings

Όπως είπα και στην αρχή, ο Evan Roth αντιμετωπίζει την τέχνη με μια διαφορετική ματιά. Μπορεί στο συγκεκριμένο άρθρο να σημείωσα τις ενδιαφέρουσες έρευνές του σχετικά με το graffiti όμως έχει παρουσιάσει  και αρκετές, χιουμοριστικές “καλλιτεχνικές” παρεμβάσεις όπως είναι το How To Keep Motherfuckers From Putting Their Seats Back που απευθύνεται σε αυτούς που χαμηλώνουν τα καθίσματά τους στο αεροπλάνο, το “When We Were Kings ” που ειρωνεύεται τη πασιέντζα, την καλύτερη φίλη όλων όσων βαριούνται να δουλέψουν, αλλά και το #1 Bad Ass Mother Fucker!, ένα παιχνίδι μεταξύ keywords και αποτελεσμάτων του Google.

Το πιο πρόσφατο project του σε αυτή τη κατηγορία είναι το “Propulsion Paintings” το οποίο συνδυάζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την συμπάθεια του προς το Graffiti αλλά και τη δημιουργική, καλλιτεχνική του πλευρά.

Παίρνοντας το απαραίτητο εργαλείο των Graffiti Writers, το σπρέι, το καθιστά πρωταγωνιστικό στοιχείο διάφορων χιουμοριστικών αυτοματισμών.

Το Propulsion Paintings αποτελεί ένα κομμάτι της έκθεσης με γενικό τίτλο Welcome to Detroit  που διεξάγεται στην EMU’s University Gallery αυτό τον καιρό (March 14 με April 2, 2012) στην οποία ο Roth παρουσιάζει διάφορα έργα του.

Στα πλαίσια της παραμονής του στο πανεπιστήμιο του Michigan, δίδαξε το μάθημα “Art and Hacking“, στο οποίο μεταξυ άλλων οι μαθητές του έπρεπε να δημιουργήσουν τους δικούς τους “Propulsion Paintings“. Τα αποτελέσματα των πειραματισμών τους, άλλοτε είναι αστεία, άλλοτε εντυπωσιακά και άλλοτε απλά… αποτυχημένα.