Μαθήματα υγείας κατευθείαν από το εργαστήριο

mathimata-ygeias-kateftheian-apo-to-ergastirio

Μάθε τα πιο καυτά νέα από το χώρο των επιστημονικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των πονεμένων ποδιών, της αϋπνίας, αλλά και των επιδόσεών σου στο sex, σε απευθείας σύνδεση με την αίθουσα των εργαστηρίων.


Εργαστήριο ποδιατρικής


Ερευνητής: Charles Lundy, PhD, ποδίατρος

Να φοράς ειδικούς πάτους για ψηλοτάκουνα παπούτσια. Ο C. Lundy υποστηρίζει ότι κατάφεραν να κατασκευάσουν μέσα στο εργαστήριο τους πάτους εκείνους που θα ανακουφίζουν τα πόδια από τον πόνο που προκαλείται όταν είσαι αναγκασμένη να στέκεσαι με τις ώρες πάνω σε ψηλοτάκουνες γόβες. Το μυστικό βρίσκεται σε ένα ζευγάρι πάτους που μπορούν να μεταφέρουν το βάρος του σώματος πίσω, στις φτέρνες, και όχι μπροστά, στο μετατάρσιο, όπως συνήθως συμβαίνει. «Για του λόγου το αληθές, την περίοδο που κάναμε τα πειράματα σε αυτό το project, έτυχε όλοι μέσα στο εργαστήριο να είμαστε άντρες. Οπότε, επειδή έπρεπε οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε τους πάτους, βάλαμε μερικούς από τους βοηθούς ερευνητές να περπατάνε πάνω σε γόβες, όπου είχαμε ενσωματώσει τους πάτους. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά και έτσι, όταν ήμασταν πλέον σίγουροι, δοκιμάσαμε το προϊόν μας σε μία ομάδα γυναικών. Τι είπαν; Πραγματικά ανακουφίστηκαν».

Ένα ζευγάρι από καλούς πάτους μπορεί να σε ανακουφίσει από τους πόνους σε όλες τις αρθρώσεις. Όπως συνεχίζει να μας λέει ο C. Lundy «Μέχρι χθες γνωρίζαμε πολύ καλά ότι οι πάτοι και τα ορθωτικά πέλματα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πόνους στα πόδια. Σήμερα, οι έρευνές μας στα εργαστήρια μας εφοδίασαν και με μια επιπλέον γνώση. Οι σωστοί πάτοι θα σε ανακουφίσουν επίσης από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας στην πλάτη, τη μέση και τα γόνατα. Για μας ήταν πραγματική αποκάλυψη η διαπίστωση ότι κάτι τόσο μικρό θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο πολύ ολόκληρο το σώμα», συμπληρώνει.

Εργαστήριο Οργανικής Χημείας


Ερευνητής: Will Daniels, ειδικός σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων

Μην τσιγκουνεύεσαι την αγορά βιολογικών προϊόντων. «Στο εργαστήριό μας έχουμε πραγματοποιήσει τις πιο εμπεριστατωμένες έρευνες και έχουμε υποβάλει τα... λαχανικά στους πλέον ενδελεχείς ελέγχους για να διαπιστώσουμε ότι τελικά τα βιολογικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά διατηρούνται πολύ περισσότερο χρόνο φρέσκα σε σύγκριση με τα συμβατικά. Κι αν εξακολουθείς να τα αποφεύγεις επικαλούμενη την «τσιμπημένη» τιμή τους, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις: αφενός οι τιμές τους τείνουν να εξομοιωθούν με εκείνες των συμβατικών, αφετέρου, ο χρόνος διατήρησής τους σου επιτρέπει να... «αποσβέσεις» το -έστω και ελάχιστα- υψηλότερο κόστος τους.

Εργαστήριο αρωματοποιίας


Ερευνητής: Alan Hirsch, MD, Ειδική Ερευνήτρια σε θέματα Οσμής και Γεύσης

Δώσε ώθηση στη σεξουαλική σου ζωή μυρίζοντας ποπ κορν. «Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, είναι ορισμένες "φυσικές" μυρωδιές, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν καμία σχέση με τα ακριβά αρώματα, μπορούν να ανεβάσουν κατακόρυφα τη libido σου. Οι επιστημονικές έρευνες λοιπόν έδειξαν ότι σχεδόν όλες οι μυρωδιές αυξάνουν την ερωτική διάθεση των αντρών, απελευθερώνοντας τη ροή του αίματος στο πέος. Πώς μπορείς να επωφεληθείς από τις έρευνες; Η συμβουλή μου είναι να... κατευθυνθείς αμέσως στην κουζίνα σου, καθώς: Η μυρωδιά της πίτσας με τυρί αυξάνει τη ροή του αίματος κατά 5%, τα ποπ κορν βουτύρου κατά 9% και η συνδυαστική μυρωδιά από λεβάντα και κολοκυθόπιτα κατά -το απίστευτο ποσοστό- του 40%.» Μετά από αυτά, εμείς δεν μένει παρά να σου θυμίσουμε το γνωστό και μη εξαιρετέο ρητό: «ο έρωτας περνάει από το στομάχι».

Εργαστήριο ύπνου


Ερευνητής: Patricia Murphy, PhD, κλινική ερευνήτρια και υποδιευθύντρια στο Εργαστήρι Ανθρώπινης Χρονοβιολογίας στο Weill Cornell Medical College

Κοιμήσου, χωρίς ενοχές. «Έχει επικρατήσει μερικοί άνθρωποι να υποστηρίζουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος θα φέρει τα πάνω κάτω στο βραδινό σου πρόγραμμα, κρατώντας σε ξύπνια να μετράς προβατάκια, στη διάρκεια της νύχτας. Κι όμως καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, οι έρευνες έχουν δείξει ότι αν ξαπλώσεις το μεσημέρι πριν τις 2.00 μ.μ., μπορείς να γλυκοκοιμηθείς μέχρι και δύο ώρες χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στο βραδινό σου ύπνο. Γι’ αυτό, μόλις το ρολόι σημάνει δύο, κλείσε την πόρτα του γραφείου και πάρε ένα υπνάκο - τα οφέλη στο μυαλό και το σώμα σου θα είναι ανεκτίμητα για το υπόλοιπο της ημέρας.»

Δοκίμασε μελατονίνη. «Μίλησε με το γιατρό σου και αναζητήστε μαζί τη σωστή δοσολογία που θα σε οδηγήσει στην αγκαλιά του Μορφέα. Το μυστικό του ύπνου που κρύβεται στο εν λόγω φάρμακο έχει να κάνει με την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος που επιτυγχάνει, κατάσταση η οποία μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε. Αν έχεις τακτικά προβλήματα αϋπνίας, μια μικρή ποσότητα μελατονίνης 30 λεπτά πριν πέσεις στο κρεβάτι θα σε... νανουρίσει. Αν παρ' όλα αυτά, δεν έχεις αποτέλεσμα, προσπάθησε να φτιάξεις συγχρόνως και μια "φόρμουλα" ύπνου που θα είναι αυστηρά χρονομετρημένη». Τέλος, αν και πάλι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημά σου, ο γιατρός σου θα σου υποδείξει άλλες τακτικές.

Εργαστήριο συμπληρωμάτων


Ερευνητής: Tod Cooperman, MD, πρόεδρος στο ConsumerLab.com

Αγόρασε προσεκτικά τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα. «Σε πολλά από αυτά τα σκευάσματα η αναγραφόμενη ημερήσια δόση συχνά- πυκνά αλλάζει, χωρίς να γίνεται πάντα ανανέωση στις ετικέτες των προϊόντων. Να είσαι, επομένως, πάντα σε επαφή με το φαρμακοποιό σου και να ενημερώνεσαι για τις απαιτούμενες ποσότητες των διαφόρων ιχνοστοιχείων που εγκρίνει ανά περιόδους ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων»

Μικροβιολογικό εργαστήριο


Ερευνητής: Charles P. Gerba, PhD, καθηγητής μικροβιολογίας, University of Arizona

Να χρησιμοποιείς μαντιλάκια για τα χέρια. «Χωρίς να αμφισβητούμε τη σπουδαιότητα του πλυσίματος των χεριών ως μέτρου αποφυγής μετάδοσης των μικροβίων, οι έρευνές μας μας έχουν οδηγήσει στο εξής συμπέρασμα: Τα αλκοολούχα μαντιλάκια για τα χέρια μπορούν -πραγματικά- να κάνουν θαύματα. Αν, παρ' όλα αυτά, σου φαίνεται πιο εύκολη η χρήση ενός αλκοολούχου διαλύματος σε μπουκαλάκι, μην παραλείπεις να το έχεις μαζί σου πάντα. Προσωπικά, ανάλογα με την περίσταση, χρησιμοποιώ και τα δύο».

Εργαστήριο για τον καρκίνο


Ερευνητής: Mary McHugh, MD, FCAP, Mount Carmel Health System, Columbus, OH

Μην αμελείς το ΠΑΠ τεστ και μετά την εμμηνόπαυση. «Ο μέσος όρος ηλικίας κατά την οποία εμφανίζεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι γύρω στα 50 και όχι τα 35 όπως πίστευαν μέχρι σήμερα. Πολλές γυναίκες λοιπόν εσφαλμένα πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν να κάνουν το διαγνωστικό ΠΑΠ τεστ μόλις γεννήσουν. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είχα μία 45χρονη ασθενή, η οποία για έξι χρόνια δεν υποβλήθηκε σε ΠΑΠ τεστ. Στο μεσοδιάστημα, ανέπτυξε μία εκτεταμένη προκαρκινική αλλοίωση. Αυτό που με σόκαρε ήταν το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Γι' αυτό συνέχισε σε όλη σου τη ζωή να κάνεις τις απαιτούμενες γυναικολογικές εξετάσεις σου.»

Εργαστήριο τροφίμων


Ερευνητής: David Nieman, DrPH, διευθυντής Κέντρου Ανθρωπίνων Πόρων, North Carolina Research Campus

Τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, τα πράσινο τσάι και τα Ω-3 λιπαρά οξέα τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. «Έχω εκπονήσει πάνω από 50 μελέτες σε αθλητές μαραθωνίου (οι οποίοι έχουν 6πλάσιες πιθανότητες να ασθενήσουν έπειτα από μια μέρα εξαιρετικής καταπόνησης). Διαπίστωσα ότι ένας συνδυασμός της ουσίας quercetin (αντιοξειδωτικό που συναντάται στα βατόμουρα και τα κόκκινα κρεμμύδια), αποστάγματος πράσινου τσαγιού και Ω-3 λιπαρών βοηθά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες. Επομένως, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι και ψάρια, θα κρατήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε εγρήγορση.

Εργαστήριο δερματολογίας


Ερευνητής: Leslie Baumann, MD, καθηγήτρια δερματολογίας και διευθύντρια του τμήματος Κοσμητικής Φαρμακολογίας στο Research Institute, University of Miami

Επίλεξε τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας. Κι όμως μπορείς να μειώσεις τις ρυτίδες. «Οι πλέον πρόσφατες έρευνές μου απέδειξαν ότι η συστηματική χρήση των παρακάτω προϊόντων μπορεί να κάνει θαύματα. Έχε πάντα στο ντουλάπι με τα καλλυντικά σου τα εξής: αντιηλιακή κρέμα που θα φοράς καθημερινά, ρετινοειδή για τοπική χρήση όπως Ρετινόλη Α, αντιοξειδωτικά όπως πράσινο τσάι, βιταμίνη C και κάποιο προϊόν με συνένζυμο Q10. Ο δερματολόγος σου είναι ο πλέον αρμόδιος για να σου προτείνει τη σωστή δοσολογία και επίσης να σου συστήσει τον τρόπο χρήσης τους (δηλαδή χορήγηση από το στόμα ή επάλειψη τοπικά). Η δική μου συμβουλή; Αν δεν σου γίνουν τρόπος ζωής, δεν θα δεις... αρυτίδωτη μέρα.»

Ψυχολογικό εργαστήριο


Ερευνητής: Sonja Lyubomirsky, PhD, καθηγήτρια και διευθύντρια τομέα Θετικής Ψυχολογίας, University of California, Riverside

Η ευτυχία σου βρίσκεται στα χέρια σου. «Οι έρευνές μας μας έδειξαν ότι σχεδόν κατά το ήμισυ η ευτυχία μας καθορίζεται από το πώς ενεργούμε στην καθημερινότητά μας και φυσικά από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά έχουμε πολλές δυνατότητες να αλλάξουμε το προσωπικό μας σύμπαν. Θέλεις ένα παράδειγμα; Κάποτε είχα έναν μαθητή, ο οποίος έμεινε παράλυτος σε ένα ατύχημα που είχε. Νοσηλεύτηκε για μήνες και όταν τελικά επέστρεψε στο σπίτι του, το κυρίαρχο συναίσθημα που ένιωθε ήταν η ευγνωμοσύνη. Αναρωτιέσαι γιατί; Επειδή έφτασε τόσο κοντά στο θάνατο και παρά τις εξαιρετικά τραγικές συνθήκες, κέρδισε τη ζωή. Όλο αυτό τον γέμιζε ευγνωμοσύνη».