Χύμα αρώματα, απομιμήσεις, κίνδυνοι, προβλήματα υγείας

xyma-aromata-apomimiseis-kindunoi--provlimata-ygeias

Κατά την τελευταία δεκαετία γνωρίζει τεράστια έξαρση το φαινόμενο που διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-Shop), όπως και φυσικά καταστήματα πωλούν σχεδόν με τα λίτρα τα χύμα αρώματα στον απλό κοσμάκη για να κερδίσουν τα προς το ζην, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι πιστή απομίμηση αρωμάτων από γνωστούς οίκους μόδας και διάσημα εμπορικά σήματα.

Ωστόσο το μεγαλύτερο κίνητρο για την πλειονότητα των ανθρώπων που αγοράζουν τα χύμα αρώματα που μιμείται κάποιο άλλο γνωστό, όπως Christian Dior, Dolce Gabbana κ.λπ. έγκειται στο γεγονός πως η τιμή ανέρχεται στο 1/10 της αξίας, ίσως κάποιες φορές παραπάνω, και ίσως κάποιες άλλες παρακάτω, ανάλογα πάντα την περίπτωση, δηλαδή πόσο κέρδος θέλει να βγάλει ο επιχειρηματίας και τα συστατικά που περιέχει το μείγμα.

Έτσι για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Αυτή η παρασπονδία δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως σε μικρότερο βαθμό στις ανεπτυγμένες χώρες που υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την αστυνομία και τις δημόσιες αρχές, όπως φερειπείν στην Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και ούτω καθεξής, όπου εκεί πραγματικά τηρείται η νομιμότητα και δύσκολα ο κακός επιχειρηματίας μπορεί να τη γλιτώσει με τέτοιου είδους παρατυπίες και παράνομα κόλπα.

Οφείλετε να γνωρίζετε όλοις σας, πως παράνομος δεν είναι μόνο εκείνος που πωλεί τέτοιου είδους απομιμήσεις, αλλά και ο πελάτης που τα ψωνίζει εις γνώσιν του, διότι συμμετέχει σε ένα οικονομικό αλισβερίσι που ζημιώνει πρώτα το κράτος, αφού χάνει αρκετά έσοδα από φόρους, διότι αν υποθέσουμε πως το γνήσιο άρωμα έχει 100 ευρώ και εσύ το αγοράζεις 10 ευρώ,  τότε πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία μόνο το ένα δέκατο του φόρου.

Και κατά δεύτερο λόγο ζημιωμένες βγαίνουν οι νόμιμες εταιρίες που ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα για να φτιάξουν το δημιούργημα τους, στην προώθηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να γνωρίσει ο κόσμος το προϊόν κ.λπ. πράγμα που σημαίνει πως όταν αυτές οι επιχειρηματικές οντότητες γνωρίζουν τόσο μεγάλες απώλειες εσόδων από τέτοιου είδους δραστηριότητες έχει ως συνέπεια να απολύουν το υπαλληλικό προσωπικό για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές ζημιές.

Στις παρακάτω ενότητες θα σας εξηγήσω αναλυτικά όλες τις άγνωστες πτυχές που κρύβονται πίσω από τα χύμα αρώματα ούτως ώστε να είσαστε ενημερωμένοι και να μην επιβραβεύετε τους παραβάτες με τα χρήματά σας. Διαφορετικά θα συνεχίσουν το ίδιο μονοπάτι, αφού διακυβεύονται πολλά χρήματα πίσω από τέτοιου είδους κομπίνες και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω χάνοντας τόσο πολύ πλούτο.

Είναι όλα τα χύμα αρώματα παράνομα;


Εδώ η απάντηση είναι «Σαφώς όχι», γιατί κάποιες επιχειρήσεις κατασκευάζουν τα δικά τους αρώματα, δίχως να μιμούνται τα υπόλοιπα, δηλαδή κυκλοφορούν με το δικό τους brand name. Και εννοείται πως σας παροτρύνω να ενισχύσετε αυτές τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που δημιουργούν καταπληκτικά αρώματα με πολύ μεράκι και μάλιστα ορισμένες φορές είναι και ιδιαιτέρως αξιόλογα.

Εν τούτοις από την άλλη πλευρά, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στους ευσυνείδητους επαγγελματίες που ακολουθούν τη νόμιμη οδό, σεβόμενοι τους νόμους και τους κανόνες του κράτους, από τους στυγνούς μπαταχτσήδες που έχουν κάνει επάγγελμα το λαθρεμπόριο και την απάτη. Εν ολίγοις είναι μία παρόμοια τακτική που πλησιάζει το κόλπο με τα λαθραία τσιγάρα και ενδύματα, τα ναρκωτικά και ούτω καθεξής.

Επομένως, κανένας σώφρων πολίτης σε τούτη τη ρημάδα τη χώρα δεν νομιμοποιείται, ούτε έχει το δικαίωμα να ενισχύει τέτοιου είδους εγκληματικές δραστηριότητες που έχουν οικονομικό χαρακτήρα. Προφανώς επειδή στο τέλος βγαίνει χαμένο το σύνολο του πληθυσμού που θα αναγκαστεί να επωμιστεί επιπλέον φόρους, εξαιτίας των ελλειμματικών δημόσιων ταμείων. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με την ανηθικότητα και τους εξυπνάκηδες σε αυτόν τον τόπο που ζουν εις βάρος των υπολοίπων.

Είναι επικίνδυνα τα χύμα αρώματα;


Δυστυχώς τις περισσότερες φορές ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή αυτά τα χύμα αρώματα δεν κατασκευάζονται σε πιστοποιημένα εργαστήρια, δεν έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια υγειονομική αρχή, επίσης δεν γνωρίζουμε τις πρώτες ύλες και ποια συστατικά βάζουν, κάτι που συνεπάγεται με εξαιρετικά επικίνδυνη μεθοδολογία αν αναλογιστούμε πως μπορεί σε κάποιους ανθρώπους το εκάστοτε άρωμα να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Ωστόσο εκείνο το στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ από κανέναν σας, είναι πως σε αυτά τα σκευάσματα μπαίνουν μερικές φορές και επικίνδυνες χημικές ουσίες, αγνώστου προέλευσης και επίδρασης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για να καταλάβετε επακριβώς το μέγεθος της κατάστασης θα στο εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Υπάρχουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, ερεθισμό και έγκαυμα, στειρότητα, πρόβλημα σε ζωτικά όργανα, επιβάρυνση στα πνευμόνια από τις αναθυμιάσεις κ.λπ.

Όμως, η πιο συνηθισμένη αιτία προβλημάτων εντοπίζεται στο γεγονός ότι κάνουν κακό στο δέρμα, δηλαδή σε κάποιους μπορεί να είναι κάτι ελαφρύ, ενώ σε μερικούς άλλους ένα πιο σοβαρό περιστατικό. Με λίγα λόγια δεν αξίζει να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας για να γλιτώσετε μερικά ψορο ευρώ, αφού από την άλλη μεριά θα δώσετε τα χρήματα στους γιατρούς, και εν τέλει θα αποκομίσετε κάποια ασθένεια.

Πως ξεχωρίζουμε τα γνήσια αρώματα


Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, το παρεμπόριο έχει φτάσει να εξελιχθεί σε επιστήμη που μπορεί να κάνει θαύματα και να παραπλανήσει ακόμα και ειδικούς σε πολλούς τομείς. Το πιο απτό παράδειγμα επιτυχίας σε τούτες τις απάτες είναι τα πλαστά χαρτονομίσματα, που αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να βάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά στα τραπεζογραμμάτια (κοινώς λεφτά) που να μην αντιγράφονται από τους επιτήδειους, εξού και ότι βγαίνουν καινούργια πεντάευρα δεκάευρα 20ευρα 50ευρα και πάει λέγοντας.

Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για αρώματα που η διαδικασία αντιγραφής και απομίμησης τους αναφορικά με τα σκευάσματα, τις φιάλες και το μείγμα είναι παιχνιδάκι, και πρακτικά δεν απαιτεί τις ίδιες ικανότητες για να αντιγράψεις χρήματα ή φάρμακα που εκεί οι δεξιότητες αποτελεσματικότητας απαιτούν μαεστρία και τεχνογνωσία.

Εν ολίγοις όλα εξαρτώνται από το κύκλωμα παρεμπορίου που διεξάγει την εκάστοτε απάτη, όμως επειδή είναι πολύ οργανωμένες αυτές οι σπείρες και είναι εφοδιασμένοι με τα τελευταία εξελιγμένα μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας είναι σαφές πως δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο για τις δυνατότητές τους.

Επομένως μπορεί εύκολα να ξεγελαστείτε και να αγοράσετε ένα άρωμα για γνήσιο, πληρώνοντας ένα κάρο λεφτά, αλλά στην τελική ανάλυση να σας πλασάρουν μία απομίμηση.

Παρακάτω θα σας αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε τα μαϊμού από τα γνήσια αρώματα:

Eτικέτα


Σχεδόν όλες οι σοβαρές εταιρείες παραγωγής αρωμάτων είθισται να βάζουν μία διακριτική ετικέτα πάνω στο μπουκάλι που να ξεχωρίζει, και να μην μπερδεύεται ο καταναλωτής από τα υπόλοιπα παρεμφερή του είδους, αλλά κυρίως από τα μαϊμού προϊόντα που έχουν ως βασικό σκοπό να τα αντιγράψουν.

Εδώ για να μην πέσεις στην παγίδα, είναι αναγκαίο να έχεις την ικανότητα να ξέρεις το λογότυπο και τα διακριτικά του γνήσιου εμπορικού σήματος, ούτως ώστε να αποφύγεις την κακοτοπιά και να μην φορτωθείς την μαϊμού κολώνια. Να θυμάστε πως εάν η αντιγραφή των απατεώνων είναι τέλεια, τότε πολύ πιθανόν να την πατήσετε, εκτός κι αν σας έρθει η θεία φώτιση την τελευταία στιγμή και ξεχωρίσετε την Ήρα από το Στάρι. Εν ολίγοις, κλάφτα Χαράλαμπε.

Το μπουκάλι


Εδώ συνήθως είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί το μπουκάλι δύναται να το αντιγράψεις σε ποσοστό που φτάνει 100%, εκτός κι αν οι μαυραγορίτες δεν έκαναν σωστή δουλειά και είναι τόσο κραυγαλέα η διαφορά που μπορεί να την διακρίνει και ο πιο αδαής.

Σειριακός αριθμός


Ίσως το πιο ισχυρό στοιχείο που σίγουρα θα βοηθήσει τον καταναλωτή, αν η εταιρεία είναι οργανωμένη, είναι ο σειριακός αριθμός που αναγράφεται, είτε στην ετικέτα, είτε στο κουτί, είτε στη φιάλη και ταιριάζουν μεταξύ τους.

Για να γίνω σαφής και κατανοητός, η παρακάτω μεθοδολογία που θα σας περιγράψω δεν την έχουν υιοθετήσει όλες οι εταιρείες, παρά μόνο ελάχιστες σε τούτο το χώρο, και είναι το πιο δυνατό χαρτί για να μην σου πλασάρουν το μαϊμού προϊόν, κάτι που είθισται να συμβαίνει κυρίως με τις ηλεκτρονικές συσκευές και είναι ο πιο κατατοπιστικός παράγοντας αποφυγής ευτράπελου.

Δηλαδή ο σειριακός αριθμός που φέρει το εκάστοτε προϊόν είναι μοναδικό και δεν γίνεται να το έχουν δύο ίδιες συσκευασίες. Έπειτα εσύ παίρνεις τον αριθμό και μπαίνεις στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, όπου εκεί έχει μία συγκεκριμένη σελίδα για να καταχωρήσεις τον αριθμό σε μια ειδική φόρμα και κατά συνέπεια να σου αναφέρει αν είναι αυθεντικό και αν έχει παραχθεί στις εγκαταστάσεις τους.

Το χρώμα του υγρού


Επίσης μία άλλη εξίσου κατατοπιστική μέθοδο για να κατανοήσεις κατά πόσο το χρώμα του υγρού μέσα στην φιάλη που συνήθως είναι διαφανής συμπίπτει με το αυθεντικό. Εδώ πρέπει να έχεις κατά νού πως οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και παίζουμε κυριολεκτικά με τις αποχρώσεις, και όχι με το κυρίως χρώμα, αφού έτσι θα ήταν πανεύκολο να το ξεχωρίσεις δια γυμνού οφθαλμού και με συνοπτικές διαδικασίες, φερειπείν το ένα να είναι πράσινο και το άλλο κόκκινο.

Επομένως πρέπει να κρατάς στα χέρια σου το γνήσιο άρωμα της εταιρείας με αυτό που μόλις αγόρασες και να το ελέγξεις ενδελεχώς, γιατί προφανώς είναι αδύνατον να θυμάσαι απ' έξω επακριβώς τον τόνο του χρώματος. Για να καταλάβετε την πολυπλοκότητα του θέματος, τα σημερινά smartphones έχουν 16 εκατομμύρια αποχρώσεις χρωμάτων στην οθόνη τους, που σημαίνει πως ούτε ο μάντης Κάλχας δεν θα κατάφερνε να ταυτοποιήσει με ακρίβεια δυο διαφορετικά  αντικείμενα με άλλη απόχρωση που μοιάζουν εμφανισιακά στο χρώμα.

Το κουτί


Για να μη σου λέει ο καθένας ότι αρλούμπα του έρθει στο κεφάλι, έτσι είμαι υποχρεωμένος  από την μεριά μου να ομολογήσω πως το κουτί είναι εύκολο να αντιγράφει, σε τέτοιο σημείο που να προκαλεί σύγχυση ακόμη και σε εκείνους που κατασκεύασαν το εκάστοτε αντικείμενο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το κουτί. Αν είναι εξόφθαλμη ή αισθητή η διαφορά, τότε είναι μία καλή ένδειξη για να προφυλαχθείτε και να μηντο  αγοράσετε.

Σφραγίδα γνησιότητας


Κάποια αρώματα φέρουν σφραγίδα γνησιότητας που συνοδεύονται από κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες διακριτικότητας, όπως  ένα υδατογράφημα που σπάνια θα μπει στον κόπο ένας απατεώνας αν δεν αξίζει τον κόπο και είναι μικρής αξίας να μιμηθεί ετούτη την μικρή λεπτομέρεια. Αντιθέτως αν είναι μεγάλης αξίας, τότε  το οργανωμένο κύκλωμα θα επιχειρήσει να το πράξει όσο πιο πιστά γίνεται.

Πώληση μαϊμού αρωμάτων σε συνοικιακά καταστήματα


Είναι κοινό μυστικό πως μία μερίδα συνοικιακών καταστημάτων που ότι αγοράσεις πωλείται από 1 έως 5 ευρώ έχουν το κακό συνήθειο να προμηθεύονται μεγάλο εμπόρευμα μαϊμού επωνύμων αρωμάτων και μάλιστα τα βάζουν στα ράφια εξηγώντας με ταμπέλες και ετικέτες πως όντως είμαι απομίμηση και πλησιάζει στο τάδε ποσοστό (περίπου 95%). Δηλαδή δεν έχουν κανένα σκοπό να εξαπατήσουν τον πελάτη, τουναντίον τον ενημερώνουν για να μην υπάρξουν παρανοήσεις και μετά ζητήσει τα ρέστα.Ελλάς το μεγαλείο σου.

Με λίγα λόγια, φτάσαμε σε σημείο που πλέον διεξάγεται φανερά η παρατυπία σε βαθμό που έγινε συνήθειο στον καταναλωτή και δεν μπαίνει καν στον κόπο να ειδοποιήσει την υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος για να επέμβει και να επιμεληθεί της κατάστασης. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα λαθραία τσιγάρα που πωλούνται σωρηδόν στις λαϊκές αγορές, και ενώ όλοι γνωρίζουν, κανένας δεν μιλάει, ίσως γιατί δεν ενδιαφέρεται ή ίσως γιατί ενδέχεται να θεωρηθεί καταδότης με συνέπεια ο παράνομος να βρει τον μπελά του. Αλλωστε, όπως λέει και ο θυμόσοφος  σοφός λαός «Εγώ θα βγάλω τη φίδι από την τρύπα;».

Αλλά κατ' αυτό τον τρόπο δεν προστατεύεται η νόμιμη επιχειρηματικότητα που αιμορραγεί και κλείνει η μία επιχείρηση μετά την άλλη, διότι πρωτίστως δεν υπάρχουν πελάτες, αφού η πλειοψηφία των αγοραστών επιλέγει το λαθρεμπόριο, και κατά δεύτερο λόγο γιατί το κράτος έχει τσακίσει με τη φορολογία τον Έλληνα επιχειρηματία και τον αναγκάζει έμμεσα ή άμεσα να κλείσει το μαγαζί του, απολύοντας τους υπαλλήλους.

Το άρωμα απομίμηση είναι φτηνό


Όπως διαβάσατε στις παραπάνω ενότητες, σίγουρα θα αντιληφθήκατε από τα λεγόμενα μου πως η διαφορά μεταξύ αυθεντικού και μαϊμού αρώματος είναι ομολογουμένως χαώδης σε χρηματική αξία, που εμμέσως πλην σαφώς δίνει κίνητρο στον οποιοδήποτε να στραφεί μοιραίως στο πονηρό το μονοπάτι, και η δικαιολογία είναι πως όχι μόνο δεν υπάρχει χρήμα για να αγοράσω τα βασικά αγαθά στη ζωή μου, αλλά δεν έχω ούτε φτυάρι να σκάψω το λάκκο μου.

Εφόσον όμως συνυπολογίσουμε όλους εκείνους τους παράγοντες και βάλουμε σε μία ζυγαριά τα αρνητικά και τα θετικά, και κρίνουμε ανεπηρέαστα  και πάνω από όλα με λογική, τότε ίσως να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ούτε την υγεία μας αξίζει να χαλάσουμε, λόγω των ακατάλληλων χημικών ουσιών, ούτε να ενισχύσουμε τους λωποδύτες.

Κλείνοντας, είναι χρέος μου να επισημάνω πως το ποιοτικό και καλό άρωμα προσδίδει μία ξεχωριστή χροιά στην προσωπικότητά του καθενός, και αν έχεις την οικονομική ευχέρεια να επιλέγεις τα εκλεκτά, παραμερίζοντας όσα είναι κατώτερης ποιότητας, τότε σου συστήνω ανεπιφύλακτα να το πράξεις, χωρίς κανένα ενδοιασμό, διότι όταν μυρίζεις πανέμορφα, αυξάνεις αυτόματα τις πιθανότητες να ελκύεις όσους σε ενδιαφέρουν. Εννοείται πως μιλάω για τους ελεύθερους και όχι για τους παντρεμένους.