Πως να βρεις δουλειά και να αντιμετωπίσεις την ανεργία

pos-na-vreis-douleia-kai-na-antimetopiseis-tin-anergia

Στις μέρες μας υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στον τομέα της εύρεσης εργασίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού που σχεδόν μία ολόκληρη χώρα αγκομαχάει, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν ελπίδες να βελτιωθεί η κατάσταση, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον με συνέπεια η πλειονότητα των ανέργων να γίνονται επαίτες για εργασία, ακόμη και δίχως ασφάλιση, αποκομίζοντας έστω λίγα χρήματα απλά για πληρώσουν τα βασικά τους έξοδα στην καθημερινή της ζωή.



Άλλωστε για αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη εκροή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό που εκεί συνήθως είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας, τις αμοιβές, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις προοπτικές για να κάνει κάποιο άτομο μία σοβαρή επαγγελματική σταδιοδρομία που θα του εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον και τελικά να αποκατασταθεί, λύνοντας έστω τα σημαντικότερα ζητήματα που τον απασχολούν.

Στις παρακάτω ενότητες θα σας παραθέσω όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεστε για να βρείτε δουλειά και να βγείτε από το τέλμα της ανεργίας.

Επαγγελματικός προσανατολισμός


Ίσως το κυριότερο στοιχείο που πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν του είναι μεν να ακολουθήσει το επάγγελμα που αγαπάει, όμως από τη στιγμή που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει να βρει αυτό που θέλει, οφείλει να είναι έτοιμος να αναθεωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες τις απόψεις του, και να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, αλλάζοντας επαγγελματικό προσανατολισμό για να μην μείνει στάσιμος, και κατ' επέκταση άνεργος στο υπόλοιπο της ζωής του, ελπίζοντας πως κάποια μέρα η τύχη θα το χτυπήσει την πόρτα, λύνοντας τους όλα τα προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσετε πως είναι ανόητο να λειτουργείτε με συναισθηματικό γνώμονα, φερειπείν γιατί έχετε πάρει ένα πτυχίο ως αρχιτέκτονας και επιθυμείτε διακαώς να ασχοληθείτε μόνο με αυτό το αντικείμενο και με τίποτα άλλο, όμως από το σημείο που δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη θέση για να ασχοληθείτε σε κάποιο γραφείο αρχιτέκτονα, θα ήταν αδιανόητο να χάνετε χρόνο περιμένοντας αρκετά έτη μέχρις ότου σας προσλάβουν μία μέρα.

Να θυμάστε πως είναι επιεικώς απαράδεκτο να χάνεται πολύτιμο χρόνο,  πόσο μάλλον όταν όταν διανύετε τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής σας,  ελπίζοντας να επέλθει το ανέφικτο και να βολευτείτε, αφού η εργασία σήμερα περί λαχείου πρόκειται.

Εν ολίγοις, πρέπει ανά πάσα στιγμή να βρίσκεστε σε εγρήγορση και να δουλέψετε σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, εφόσον καταστεί ανάγκη, κυρίως οικονομική, έως ότου έρθει εκείνη η σπουδαία μέρα.

Ο λόγος που επισημαίνω το γεγονός ότι είναι αναγκαίο να βρίσκεστε μονίμως σε εγρήγορση είναι καθαρά για ψυχολογικούς λόγους, διότι εάν συνηθίσετε στην οκνηρία, την  τεμπελιά και το τάβλι στις καφετέριες, τότε δεν πρόκειται εις τον αιώνα των αιώνων να σηκωθείτε από τον καναπέ και να πιάσετε τη ζωή από τα μαλλιά. Εδώ το μυστικό είναι να μην μένετε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, ακόμη κι αν δεν έχετε χρήματα. Βγείτε έξω μία βόλτα στην πλατεία της πόλης σας ή του χωριού σας, για να μη σας πάρει από κάτω και τελικά σας χτυπήσει την πόρτα η κατάθλιψη, κάτι που θα είναι ένα καίριο πλήγμα στα όνειρά σας, επειδή θα σας τραβήξει αρκετά πίσω.

Δικτυωθείτε με άλλους επαγγελματίες


Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτείται να βρίσκεστε διαρκώς στις επάλξεις και να επιζητείται συνεχώς να είστε μέσα στα πράγματα, και τούτη ιδιοτροπία θα επιτευχθεί όταν συναναστρέφεστε με καταξιωμένους, έμπειρους και αναγνωρισμένους επαγγελματίες σε διάφορους τομείς, κοι όχι απαραίτητα ή αποκλειστικά με το σινάφι σας, διότι έτσι ενδέχεται να χαθούν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες δεν θα αξιοποιηθούν ποτέ, εξαιτίας των εσφαλμένων αντιλήψεων σας διακατέχουν.

Εδώ το μυστικό της υπόθεσης είναι να μπορέσετε να αποβάλετε την εσωστρέφεια ακόμη κι αν φαντάζει αδύνατο ή ακατόρθωτο. Φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει να βγαίνει έξω από το κουτί του και να είναι αναγκασμένος να μιλάει με άτομα που δεν το γεμίζουν το μάτι ή ή να αισθάνεστε πως οι συνομιλητές σας δεν μοιράζονται τα ίδια ιδανικά και τις αξίες με εσάς.

Όλα αυτά τα στερεότυπα και τους καθωσπρεπισμούς θα πρέπει να τα παραμερίσετε και να φερθείτε έξυπνα, αφού εδώ μιλάμε καθαρά για επαγγελματικό σκοπό και όχι για φιλικές σχέσεις.

Οφείλετε να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πως οι περισσότεροι καταξιωμένοι επιχειρηματίες είναι κακομαθημένοι, ιδιότροποι και ορισμένες φορές αθυρόστομοι που δεν σου κάνει κέφι ούτε να τους πεις καλημέρα. Εντούτοις το να γνωριστείτε μαζί τους, μπορεί στο μέλλον να σας δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστείτε μέσα από διάφορους ρόλους ή πόστα, και κάπως έτσι να εξασφαλίσετε το επαγγελματικό σας μέλλον. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο τολμών νικά. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Να πηγαίνετε σε επαγγελματικές εκδηλώσεις


Εκ πρώτης όψεως, τούτη ιδέα μπορεί να ακούγεται λιγάκι βαρετή και ταλαιπωρία για τους ενδιαφερόμενους, για πολλούς και διάφορους λόγους, που γνωρίζει ο καθένας καλύτερα για τον εαυτό του.

Όμως το να παραβρεθείτε σε επαγγελματικές εκδηλώσεις, ακόμη και αν είναι άσχετες με το γνωστικό ή επαγγελματικό σας αντικείμενο θα σας προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθείτε στα κέντρα αποφάσεων, να εντοπίσετε και να γνωρίσετε εξέχουσες προσωπικότητες που ίσως κάποια στιγμή μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα να σας θυμηθούν και να σας ανοίξουν την πόρτα διάπλατα σε κάτι σπουδαίο.

Θα σας αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία για να καταλάβετε το πλήρες μέγεθος της κατάστασης. Πριν πολλά χρόνια είχα εφαρμόσει αυτό το σχέδιο και πήγαινα τακτικά σε πολλές επαγγελματικές εκδηλώσεις, και εκεί που δεν το περίμενα κατάφερα να αναπτύξω σχέσεις με κάποια από τα πιο σπουδαία επιχειρηματικά ταλέντα εκείνης της εποχής που σήμερα διαπρέπουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και τα ονόματα τους είναι σημείο αναφοράς σε πολλούς τομείς.

Με ορισμένους από αυτούς τους ανθρώπους διατηρώ ακόμα επαφές και μάλιστα κατά το παρελθόν μου πρότειναν να συνεργαστούμε, όχι επειδή με χρειαζόντουσαν, αλλά γιατί κέρδισα την εμπιστοσύνη τους και βρήκαν στο πρόσωπο μου τον κατάλληλο συνεργάτη, κρίνοντας πως είμαι ο ιδανικός για εκείνους του ρόλους που είχαν στο μυαλό τους.

Βρείτε δουλειά ως ημιαπασχόληση


Αν και ομολογουμένως η ημιαπασχόληση είναι σαφές πως δεν άλλαξε την μοίρα κανενός ατόμου, ούτε έλυσε με δραστικό τρόπο το πρόβλημα της ανεργίας σε αυτόν τον τόπο, και δικαίως η κοινή γνώμη θεωρεί αυτήν την μορφή εργασίας ως απαξιωτική στην Ελλάδα, προφανώς γιατί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εκμεταλλεύονται τον αθώο κοσμάκη,  δηλαδή εργαζόμενος πληρώνεται για τέσσερις ώρες ενώ μπορεί να δουλεύει 8 ώρες, και τις περισσότερες μάλιστα δεν τους κολλάει ούτε το απαιτούμενο ένσημο. Με λίγα λόγια είναι δράμα η κατάσταση, κάτι που είναι γνωστό τοις πάσι.

Αν εξαιρέσουμε αυτές τις κακές επιχειρήσεις, και αφήσουμε εκείνες που σέβονται τα αυτονόητα δικαιώματα των υπαλλήλων, τότε θα έλεγα πως είναι μία μορφή εργασίας που θα δώσει έστω και εκείνο το μικρό το εισόδημα για να επιβιώσει ο κατατρεγμένος πολίτης αυτής της κοινωνίας.

Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως εάν δεν έχεις δουλειά, τότε σου συστήνω να μην απορρίψεις  την ημιαπασχόληση, γιατί δεν ξέρεις για πόσο καιρό θα μείνεις άνεργος, δηλαδή πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει τούτος ο βραχνάς, και για να κατανοήσεις πλήρως το παράδειγμα μου, σε προτρέπω να κάνεις μία βόλτα στο ΟΑΕΔ για να δεις το πλήθος των μακροχρόνιων ανέργων που είναι διατεθειμένοι να κάνουν το οτιδήποτε προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο.

Από την άλλη πλευρά εάν προτιμήσεις να κάθεσαι, έχε υπόψη σου πως η αδράνεια σκοτώνει την ευδιαθεσια, περιορίζει τις δυνατότητες, καταλύει το πάθος για εγχειρήματα, κόβει την όρεξη για την διατήρηση των κινήτρων και το χειρότερο από όλα επιφέρει καταρράκωση της ψυχολογίας που δεν σε αφήνει να προκόψεις.

Στείλε το βιογραφικό σου σε εταιρείες


Μην απελπίζεσαι που έως τώρα δεν βιώνεις υπέροχες επαγγελματικές στιγμές. Ποτέ δεν είναι αργά για να βρεθεί κάτι καλό και αυτό μπορεί να συμβεί στέλνοντας το βιογραφικό σου σε εκατοντάδες εταιρείες ή επιχειρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό για να σε έχουν στα υπόψιν τους, έτσι μεγιστοποιείς  τις πιθανότητες να σταθείς τυχερός, αν κρίνουμε βάσει της επιστήμης των στατιστικών.

Οφείλω να σε ενημερώσω πως υπάρχουν άπειρες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που σου επιτρέπουν να ανεβάζεις το βιογραφικό σου στην πλατφόρμα τους και μετέπειτα είναι στην διακριτική ευχέρεια των εταιρειών ποιους θα επιλέξουν.

Επίσης μην ξεχνάς πως ορισμένες πλατφόρμες εύρεσης εργασίας ζητούν κάποιο χρηματικό αντίτιμο για να ξεκλειδώσεις επιπλέον χαρακτηριστικά στο λογαριασμό σου, κάτι που αντικειμενικά το βρίσκω ανήθικο και σας προτείνω μην τους κάνετε τη χάρη, πληρώνοντας 50 ευρώ δίχως να παρέχουν ασφαλιστικές δικλείδες επίτευξης του στόχου σας. Προτιμήστε τις δωρεάν υπηρεσίες, εκτός κι αν νομίζετε ότι αξίζει τον κόπο ή σας περισσεύουν τα λεφτά.

Μία έξυπνη τακτική είναι να παρακάμψετε αυτούς τους μεσάζοντες και να απευθύνεται κατευθείαν στις επιχειρήσεις μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες τους, δηλαδή θα μπείτε στη σελίδα επικοινωνίας και θα γράψετε τις προθέσεις σας, και φυσικά αν ενδιαφέρονται να σας δοκιμάσουν για να εκτιμήσουν τις ικανότητες σας.

Σας πληροφορώ πως είναι η καλύτερη μεθοδολογία και ο πιο σίγουρος δρόμος για να σας μάθουν υποψήφιοι εργοδότες σας. Από την άλλη μεριά το μόνο που θα χάσεις μέσα από την διαδικασία αποστολής του βιογραφικού σου σε εταιρείες είναι ο χρόνος, που άλλωστε βρίσκεται σε αφθονία εφόσον δεν απασχόλησε με κάτι.

Συμμετοχή σε κοινωνικούς οργανισμούς


Μην περιορίζεις τον ορίζοντα της λογικής σου πιστεύοντας πως θα σπαταλήσεις ενέργεια εάν συμμετέχεις σε κοινωνικούς οργανισμούς προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σου μέσω του εθελοντισμού.

Το βασικότερο κίνητρο είναι πως έτσι θα εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, θα συνεισφέρεις στα τοπικά δρώμενα της χώρας, θα γίνεις ένα ανεκτίμητο ενεργό μέλος της κοινωνίας, κερδίζοντας το σεβασμό των συνανθρώπων σου, και κατά συνέπεια θα μάθει ο κόσμος οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες το κοινωνικό έργο που διαπράττεις ανιδιοτελώς και χωρίς κανένα όφελος, πράγμα που σημαίνει ότι είσαι πιο άξιος από τους υπόλοιπους ακαμάτηδες που νοιάζονται μόνο για το τομάρι τους και τίποτα άλλο, εάν δεν πληρωθούν.

Και για να μην τρέφουμε αυταπάτες. Εννοείται πως θα καταβάλεις τεράστιο κόπο στον εκάστοτε κοινωνικό οργανισμό που θα συμμετάσχεις, αλλά αν βάλεις σε μία ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία, τότε εύλογα θα καταλήξεις στο συμπέρασμα  πως αξίζει η προσπάθεια και επιπρόσθετα θα διευρύνεις τον κύκλο των γνωριμιών σου, που αν το χειριστείς σωστά το ζήτημα θα επιφέρει καρπούς.

Πως θα βρεις δουλειά στο διαδίκτυο


Ασχολούμενος επαγγελματικά στο διαδίκτυο από το 2004 είμαι σε φάση να σας επιβεβαιώσω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι αν έχεις δεξιότητες είναι απόλυτα εφικτό να κερδίσεις ένα αξιόλογο εισόδημα που ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο εφόσον έχεις εξεζητημένες ικανότητες. Και πάλι αν δεν είναι μεγάλο το χρηματικό ποσό που αποκομίζεις, μπορεί τούτη η ενασχόληση να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως δεύτερη εργασία και να ζεις κατά κάποιον τρόπο πλουσιοπάροχα. Όμως τα πάντα είναι σχετικά και εξαρτώνται από αμέτρητους παράγοντες.

Πώληση φωτογραφιών


Φερειπείν εάν γνωρίζεις να χειρίζεσαι κάποιο λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, δημιουργώντας θεσπέσιες εικόνες, όπως το Photoshop ή ακόμη καλύτερα να τραβάς φωτογραφίες με την φωτογραφική σου μηχανή, τότε δύναται κάλλιστα να τις πουλήσεις έναντι αδράς αμοιβής σε πλατφόρμες όπως το shutterstock.com, το stock.adobe.com κ.λπ.

Πώληση υπηρεσιών στο fiverr.com


Μάλιστα όλες οι φωτογραφίες που θα παραθέσεις έκει προς πώληση θα σου φέρνουν εσαεί χρήματα εάν δεν τις αφαιρέσεις από την πλατφόρμα, με τη μόνη απαραίτητη προϋπόθεση πως χρειάζεται να είναι υψηλής ποιότητας εικόνες για να βάλει τον πελάτη στη διαδικασία να τις αγοράσει, κάτι που αν έχεις εμπειρία δεν θεωρείται και ιδιαίτερα δύσκολο.

Επιπλέον δύναται να γράφεις άρθρα και να τα πωλείς σε πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών όπως το fiverr.com, και για να κατανοήσετε τι δύναμη έχει αυτός ο ιστότοπος θα σας αναφέρω ενδεικτικά πως μπορείς να κάνεις άπειρα πράγματα εκεί μέσα, όπως κατά παραγγελία video spot, ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα για επιχειρήσεις, μεταφράσεις κειμένων από αγγλικά σε ελληνικά και το αντίστροφο, εάν είσαι προγραμματιστής να δημιουργήσεις εφαρμογές για κινητά ή script πουλώντας τα για λίγα έως πολλά ευρώ, και χίλια δυο άλλα πράγματα, δουλεύοντας απλά ως ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς να έχεις αφεντικό πάνω από το κεφάλι σου.

Επιπρόσθετα μία άλλη τακτική είναι να σχεδιάζεις καταπληκτικά λογότυπα (Logo) τα οποία θα αποτυπωθούν σε επαγγελματικές κάρτες για εταιρείες ή σε μπλουζάκια που θα τα πωλούν οι influencers στο κοινό τους, κάτι που γνωρίζει τεράστια απήχηση τα τελευταία χρόνια, δίοτι αν αναλογιστούμε την ισχύ που έχουν πλέον οι Υoutubers και οι Instagramers, τότε δεν πρέπει να προκαλεί καθόλου έκπληξη για ποιο λόγο έχει αλλάξει άρδην το τοπίο στο διαδίκτυο και ο καθένας είναι ένας εν δυνάμει επιτυχημένος και αυτοδημιούργητος αστέρας.

Μαθήματα ξένης γλώσσας από το Skype


Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, αν έχεις καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας όπως αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, κινέζικα, ιαπωνικά κ.λπ. που θεωρούνται η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου είναι εφικτό να παραδίδεις μαθήματα από τον υπολογιστή στο δωμάτιό σου, στην άλλη άκρη του κόσμου, αρκεί βέβαια να πείσεις τον κόσμο για τις γνώσεις σου και να σε εμπιστευτεί.

Μην ξεχνάς πως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και είναι ανάγκη να προωθήσεις τη δουλειά σου, ούτως ώστε να μάθει το ευρύ κοινό τις παρεχόμενες υπηρεσίες σου. Εν ολίγοις απαιτεί προεργασία και σαφώς δεν θα ξυπνήσεις ένα πρωί, δίχως να κάνεις τίποτα, και να έχεις ένα μακρύ πελατολόγιο, γιατί θα πρόκειται για ουτοπία.

Απευθύνσου σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς


Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να καταπολεμήσεις την ανεργία που συνεπάγεται πως εάν δεν αποδεχτείς ότι χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια από τον στενό οικογενειακό σου κύκλο, τους μακρινούς συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς, τότε σε διαφορετική περίπτωση θα έχεις χάσει το στοίχημα και μία μεγάλη μάχη που θα σε εκτοπίσει σε μεγάλο βαθμό βάναυσα, και μετά ξεκινάει ο κατήφορος.

Βγες από το καβούκι του εγωκεντρισμού σου και συγχρόνως γνωστοποίησε στο κοντινό σου περιβάλλον την υπάρχουσα κατάσταση και εξήγησε λεπτομερώς πως είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις και στην πιο δύσκολη εργασία, χωρίς να τους εκθέσεις στους μελλοντικούς σου εργοδότες, μία πολύ σημαντική παράμετρο που είναι υψίστης σημασίας για την μικρή κοινωνία της Ελλάδας.

Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η όλη υπόθεση είναι πιο δύσκολη εάν κατοικείς μόνιμα στην επαρχία σε κάποιο χωριό που εκεί όντως είναι περιορισμένο το πεδίο αναφορικά με την εύρεση εργασίας και δεν επαρκούν μόνο οι γνωριμίες.

Μην τα παρατάς και μην απογοητεύεσαι


Η μεγαλύτερη εξαθλίωση σε προσωπικό επίπεδο είναι να παραδώσεις τα όπλα αμαχητί, και δεν έχει σημασία εάν είσαι μικρός σε ηλικία ή κοντεύεις τα 60 χρόνια ζωής, η μόνη ειδοποιός διαφορά σε τούτη την περίπτωση είναι οι προκαταλήψεις μέσα στο μυαλό σου που σε εμποδίζουν να σκεφτείς καθαρά και δεν σε αφήνουν να αντιληφθείς πως την μοίρα σου την ελέγχεις εσύ ο ίδιος, και όχι το πεπρωμένο σου ή πιο απλά η τύχη.

Μπορώ να σου αναφέρω άπειρα παραδείγματα για ανθρώπους που καταξιώθηκαν επιχειρηματικά στα 50 και 60 χρόνια τους, διότι ήταν πιο ώριμοι και είχαν το γνώθι σαυτόν για να προσανατολιστούν προς την σωστή κατεύθυνση, απελευθερωμένοι από κάθε είδους κανόνες, στερεότυπα και σαχλαμάρες.

Στον μακρύ σου βίο θα βρεθείς πολλές φορές αντιμέτωπος με τις αδυναμίες σου, που εν τέλει αν δεν τις νικήσεις θα σε καταρρακώνουν με αρνητική συνέπεια να διογκώνεται το πρόβλημα και στην τελική ανάλυση να αποδυναμώνεται το αίσθημα επιβίωση, λυγίζοντας ως χαρακτήρας και προσωπικότητα μέρα με τη μέρα. Επομένως αν δεν ελπίζεις δεν μπορεί να έρθει το ανέφικτο.

Σου εύχομαι ολόψυχα να πετύχεις κάθε στόχο που κυνηγάς και μην αφήσεις κανέναν να σου στερήσει την πρόοδο, τα όνειρα και την αισιοδοξία.