Rhythms Del Mundo: Συνδυασμός δυτικής και λάτιν μουσικής

rhythms-del-mundo-syndyasmos-dytikis-kai-latin-mousikis

Ευτυχώς πέρασε το καλοκαίρι. Η χειρότερη εποχή του χρόνου. Την ημέρα είναι η αφόρητη ζέστη, ο ιδρώτας που κολλάει πάνω σου, το συνεχές πέρα-δώθε των χεριών (με ή χωρίς βεντάλια / τετράδιο / καπέλο / κάποιο ψιψίνι της Γεωργίας),  ο κύριος που πάλι ξέχασε να βάλει το Rexona που του πήρα πρόπερσι δώρο, οι κάγκουρες στην παραλία, οι μύγες, η κυρία που προτρέπει το παιδάκι της να κάνει την ανάγκη του μέσα στην θάλασσα, η άμμος στα παπούτσια, οι μύγες, το ξεχασμένο CD στο αυτοκίνητο που έλυωσε από την ζέστη, οι μύγες, οι καλοκαιρινοί έρωτες, οι μύγες, η επανάληψη του μπέστ-οφ του Bob Marley στο Χ-Ψ-Ζ μπαράκι που θα αράξεις, τα εγκαύματα και η Bepanthol (ή το γιαουρτάκι), οι μύγες… Το βράδυ είναι λίγο-πολύ υποφερτό, ερχονται όμως τα κουνούπια για να μας θυμήσουν τις χαρές του καλοκαιριού (μαζί με καμμιά μύγα που ξέμεινε από το απόγευμα)!



Θα είμαι δίκαιος, το καλοκαίρι έχει και τα θετικά του. Το παγωμένο τσάι και τα καρπούζια! Ξέρω ότι αυτή την στιγμή οι περισσότεροι από εσάς, τα λατρεμένα παγωτίνια του Niata, διαμαρτύρεστε πετώντας γιαούρτια (τα κορίτσια) και χοτ-ντογκ (τα αγόρια) στην οθόνη του υπολογιστή σας, όμως κατά βάθος ξέρετε ότι έχω δίκιο. Γιατί έχω πάντα δίκιο! Πάντως, αν θέλετε να ανταλλάξουμε απόψεις επ’ αυτού, περιμένω τα σχόλια σας (κάτι μου λέει ότι η Μελίνα θα χτυπήσει πρώτη…).

Πέρα από την δυσαρέσκεια μου όμως (ή τον μαζοχισμό σας) για το καλοκαίρι, γεγονός παραμένει το ότι είναι και αυτό μια εποχή που πρέπει να έρθει και να περάσει, ώστε να συνεχισθεί ο κύκλος της ζωής. Ένα “αναγκαίο κακό”, όπως λέει ο σοφός λαός για κάθε τι δυσάρεστο το οποίο δεν μπορεί να αποφύγει. Αφού λοιπόν τους τρεις μήνες του θέρους δεν τους γλιτώνω, ψάχνω πάντα τρόπους να με συμφιλιώσουν με την ιδέα της ζέστης (και της συμμορίας της). Ένας από αυτούς, τα τελευταία χρόνια, είναι τα άλμπουμ της σειράς Rhythms Del Mundo!

Dancing Shoes - Rhythms Del Mundo feat. Arctic Monkeys


Η σειρά Rhythms Del Mundo συνδυάζει με ονειρικό και ιδανικό τρόπο τραγούδια “δυτικών” συγκροτημάτων και καλλιτεχνών με τους λάτιν ρυθμούς της Κούβας. Όλα ξεκίνησαν με την ιδέα  ενός άλμπουμ του οποίου τα κέρδη θα πήγαιναν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συγκεκριμένα στην οργάνωση APE (Artist’s Project Earth) που έχει σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη κοινοτήτων που ήταν θύματα φυσικών καταστροφών. Το όλο concept, την σύλληψη της ιδέας και την παραγωγή του άλμπουμ, είχαν οι  Kenny Young και οι Berman Brothers.

 Έτσι, αφού ταξίδεψαν στην Αβάνα για να “στρατολογήσουν” μουσικούς από το Buena Vista Social Club (οι οποίοι αποτέλεσαν την βάση για το Rhythms Del Mundo), ήρθαν σε επαφή με μπάντες όπως οι Kaiser Chiefs, Arctic Monkeys, Coldplay, οι οποίες φυσικά δεν έχασαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους υπέροχους Κουβανούς μουσικούς για την δημιουργία μοναδικών εκτελέσεων τραγουδιών τους. Κάποια άλλα κομμάτια μεταφράστηκαν στα ισπανικά και διασκευάστηκαν χωρίς τους αρχικούς ερμηνευτές, ή μόνο με samples των αυθεντικών κομματιών, όπως έγινε με το Killing me Softly (που είναι γνωστό με την φωνή της Roberta Flack) και το High and Dry των Radiohead.

Don’t Know Why -- Rhythms Del Mundo feat. Vania Borges (Norah Jones)


Κάπως έτσι ηχογραφήθηκαν 16 τραγούδια και κυκλοφόρησε το Rhythms Del Mundo * Cuba το 2006!  Πέρα από τα έσοδα που πήγαιναν σε φιλανθρωπικό σκοπό, η συσκευασία και το δισκάκι (κυκλοφόρησε μόνο σε CD από όσο ξέρω) ήταν οικολογικά και κατασκευασμένα με μεθόδους που δε ρύπαιναν το περιβάλλον. Στο δε βιβλιαράκι που συνόδευε την συσκευασία, υπήρχαν κείμενα ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή και τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Τέλος, να πούμε ότι στο άλμπουμ αυτό, βρίσκεται η τελευταία ηχογράφηση του μεγάλου Ibrahim Ferrer, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 6 Αυγούστου 2005, πολύ πριν την κυκλοφορία του CD.

One Step Too Far - Rhythms Del Mundo feat. Dido & Faithless


Το καλοκαίρι του 2007 διοργανώνεται το Live Earth, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να προστατευθεί το κλίμα και κατ’ επέκταση, το περιβάλλον της Γης. Φυσικά οι μουσικοί του Rhythms Del Mundo λαμβάνουν μέρος σε αυτή την εκδήλωση / διαμαρτυρία, συνεισφέροντας και με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια σωτηρίας του πλανήτη.

Παρά την θερμή υποδοχή του τύπου και του μουσικόφιλου κοινού στο Rhythms Del Mundo * Cuba (έγινε χρυσός και πλατινένιος δίσκος σε πολλές χώρες της υφηλίου), το εγχείρημα άργησε να επαναληφθεί. Έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια για να ακούσουμε την συνέχεια της σειράς. Το Rhythms Del Mundo * Classics κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2009, σε παραγωγή πάλι του Kenny Young. Οι μικρές λεπτομέρειες που πραγματικά κάνανε την διαφορά και καταστήσανε το, γεμάτο εκπλήξεις, δεύτερο άλμπουμ φανταστικό και πρωτότυπο, είναι οι εξής:

Σε κάθε κομμάτι υπάρχει συνεργασία κάποιου Δυτικού καλλιτέχνη ή μπάντας με τους Κουβανούς μουσικούς (πλην του ορχηστρικού Purple Haze)
Τα συγκροτήματα αυτή τη φορά δεν διασκευάζουν δικά τους τραγούδια, αλλά κλασσικές επιτυχίες των τελευταίων 40 χρόνων, όπως τα Imagine, Because the Night  και Beat It.

Smells Like Teen Spirit - Rhythms Del Mundo feat. Shanade


Και κάπως έτσι συνυπάρχουνε στο ίδιο άλμπουμ οι Keane, Editors, The Kooks, Amy Winehouse, Cat Power, Eros Ramazzotti και οι Rolling Stones! Συνολικά 19 διασκευές που εκπλήσουν και ικανοποιούν τους φίλους κάθε μουσικού ρεύματος, υπό τους ζεστούς λάτιν ρυθμούς φυσικά. ’Οπως και στην πρώτη κυκλοφορία της σειράς, έτσι και σε αυτή, τα έσοδα πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες μέσω της οργάνωσης APE και η συσκευασία του CD (ούτε αυτό κυκλοφόρησε σε βινύλιο) είναι επίσης οικολογική και κατασκευασμένη με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον.

Hotel California - Rhythms Del Mundo feat. The Killers


Για όσους έχουν ήδη κάνει τους απαισιόδοξους υπολογισμούς τους, ότι δηλαδή το επόμενο δείγμα δουλειάς θα είναι λογικά το 2012 (3 χρόνια μετά την κυκλοφορία του 2009), σας έχω νέα: τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2010, σε δέκα μέρες δηλαδή, κυκλοφορεί το Rhythms Del Mundo * Revival με συμμετοχές από Bob Dylan, Green Day, Coldplay, Wyclef Jean, Groove Armanda και πολλούς άλλους. Ετοιμαστείτε λοιπόν!

Πραγματικά, το πετυχημένο πείραμα του Rhythms Del Mundo, είναι το ιδανικό soundtrack της καλοκαιρινής ραστώνης, καθόλη την διάρκεια της ημέρας (ή της νύχτας). Συνοδεύεται, προαιρετικά, από μεγάλες ποσότητες κοκτέιλ με βάση το ρούμι και πονηρά βλέμματα στο αντικείμενο του πόθου σας. Και αν στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο κουμπαράς για εκείνο το ταξίδι στην Κούβα, που όλο λέτε θα κάνετε, αδειάζει αντί να γεμίζει, μην μασάτε! Επιμείνετε να ονειρεύεστε και κάποτε θα γίνει. Μέχρι τότε, ταξιδέψτε με το νου και τις μουσικές. Τα λέμε σύντομα…

(Θα ήθελα να υψώσω το ποτήρι μου στα παιδιά της Αρχιτεκτονικής που είχαν οργανώσει εκείνο το αξέχαστο “Cuban party” στην ταράτσα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής του Α.Π.Θ., τον τέλειο επίλογο του ταξιδιού τους στην Κούβα, όπου οι μουσικές που ακούστηκαν, τα σλάηντς που προβλήθηκαν, τα μοχίτος που φτιάχτηκαν και τα πούρα που καπνίστηκαν ήταν μια άψογη εισαγωγή για εμένα στον κόσμο και τον τρόπο ζωής της Κούβας. Ήταν Ιούνιος 2002, θυμάσαι Charlie;)