Τρίτη και 13. Όταν είσαι προληπτικός σε ακραίο βαθμό

triti-kai-13-otan-eisai-proliptikos-se-akraio-vathmo

Ο άνθρωπος είναι ένα πολυμήχανο και θαυμαστό πλάσμα που κατέκτησε τον πλανήτη Γη, κυρίως με την εφευρετικότητα, τις ικανότητες και τη λογική του. Λογική; Μάλλον αναιρώ αυτή την τελευταία λέξη, για κάποιους ιδιαίτερους λόγους που θα εξηγήσω στις παρακάτω ενότητες.


Σε έναν πλανήτη όπου ο George W. Bush εξελέγη -δύο φορές Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα έλεγε κανείς ότι η λογική τελικά δεν παίζει και ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στις εκάστοτε κατακτήσεις του ανθρώπινου είδους. Περισσότερο τα κονέ, οι γνωριμίες και αρκετή κωλοφαρδία. Και, φυσικά, μην ξεχνάμε και το ταλέντο σου να εκμεταλλεύεσαι την ευπιστία των ηλιθίων!

Όσο και να κοκορευόμαστε ότι «αυτό που μας διαχωρίζει από τα ζώα είναι η λογική μας», είναι αδιαμφισβήτητα και πολλάκις αποδεδειγμένο ότι ο άνθρωπος και η κοινή λογική συναντιούνται τόσο συχνά όσο οι αστράγαλοι της Τζούλιας Αλεξανδράτου.

Λογικό είναι να κυνηγάς και να τρως ένα ελάφι. Επειδή είσαι λιοντάρι και αυτό κάνουν τα λιοντάρια.  Λογικό είναι, επίσης, να ρουφάς αίμα. Μια και είσαι κουνούπι και κάπως πρέπει να ζήσεις. Αντιθέτως, το να κάνεις τη φάτσα σου να μοιάζει με μούρη τραβελιού εθισμένου στο κρακ, δεν είναι λογικό — είναι απλώς ηλίθιο! Όπως, επίσης, και το να παρακολουθείς την… αστρολογική εκπομπή της Άσης «κατάπια-τον-ωροσκόπο-μου» Μπήλιου στην τηλεόραση για να δεις πώς θα σου πάει η εβδομάδα… Έχουμε 2012 σχεδόν και πιστεύεις ακόμα ότι ο τρόπος που κινείται ο Κρόνος επηρεάζει τα οικονομικά σου — για ποια λογική θες να μιλήσουμε μετά;;;

Η Ιστορία είναι κατάμεστη από περιστατικά απείρου κάλλους που κατέληξαν σε συρράξεις, θεαματικές καταστροφές, αιματοκυλίσματα και στη φράση: «τι διάολο σκεφτόντουσαν;;;». Από το κάψιμο χιλιάδων αθώων «μαγισσών» τον Μεσαίωνα μέχρι «αβύθιστα» πλοία χωρίς στεγανά της προκοπής και σωσίβιες λέμβους («Ουπς! Σόρρυ 1.517 νεκροί του Τιτανικού — υπολογίσαμε λάθος, αλλά θα γίνετε και γαμώ τις ταινίες!»), μπορούμε να βρούμε πάμπολλα παραδείγματα όπου η κριτική σκέψη απλώς αυτοκτόνησε.

Σήμερα είναι Τρίτη και 13. Αν ανήκεις στο ευτυχές ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι μία μέρα και ένας αριθμός δεν έχουν μαγικές ιδιότητες επειδή έτυχε να συμπέσουν στο ημερολόγιο, τότε αυτή η Τρίτη είναι μία μέρα όπως όλες οι άλλες. Αν ανήκεις στο ποσοστό εκείνων που θεωρούν τη μέρα γρουσούζικη και κλειδαμπαρώνονται σπίτι τους σχεδιάζοντας σταυρούς στους τοίχους, τότε χρειάζεσαι άμεση βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή από το Τάκη…

Διότι στο κεφαλόσκαλο του ανθρώπινου παραλογισμού στέκονται οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες. Οι προλήψεις είναι πολύ φυσιολογικές αν είσαι μέλος της φυλής των Ουγκαμπούγκα ή κάτοικος της Τρανσυλβανίας σε ταινία του ’60 με τον Κρίστοφερ Λη. Αλλά όταν απαντώνται στον υποτιθέμενο «πολιτισμένο» κόσμο, τότε αγγίζουμε τα όρια του σουρεαλισμού.  Στην εποχή του ασύρματου ίντερνετ, υπάρχει, για παράδειγμα, ακόμη κόσμος που φτύνει τον κόρφο του όταν βλέπει νεκροφόρα! Καλέ μου, «πολιτισμένε» άνθρωπε, αν είναι να έρθει η ώρα σου, θα έρθει ακόμη κι αν σε φτύσει βροντόσαυρος. Ο Χάρος δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε στεγνούς και μουσκεμένους…

Μάθε να χρησιμοποιείς αυτό το υπέροχο εργαλείο που έχεις μέσα στο κρανίο σου για κάτι παραπάνω από το να συμπληρώνεις το δελτίο του Πάμε Στοίχημα! Σκέψου λογικά! Το σύμπαν γύρω μας ορίζεται κατά κύριο λόγο από τη Φυσική, τη Χημεία και τα Μαθηματικά, όχι από αόρατα λαγοπόδαρα, ιπτάμενα γούρια ή το μαγικό ραβδί του Χάρι Πότερ.

Δεν χρειάζεται μεταπτυχιακό στην Κβαντομηχανική για να ξέρεις ότι το να περάσεις κάτω από μία σκάλα δεν είναι γρουσουζιά , αλλά βλακεία, μια και πάνω στη σκάλα είναι συνήθως σκαρφαλωμένος κάποιος κακοπληρωμένος, βαριεστημένος εργάτης που κρατάει σφυρί ή πεντάκιλο κουτί με μπογιά. Όταν το σφυρί ανοίξει κρατήρα στο κρανίο σου, δεν θα φταίνε ούτε τα ξωτικά ούτε η κακή σου αύρα. Θα φταίει η βαρύτητα.

Δεν χρειάζονται γνώσεις Κρυπτοζωολογίας για να ξέρεις ότι η μαύρη γάτα που θα συναντήσεις στον δρόμο είναι απλώς μία γάτα και όχι μετενσάρκωση του Σατανά που βγήκε παγανιά για ψυχές. Εξαρτάται, πάντα, για τι είδους γάτα  μιλάμε, βέβαια…

Και, φυσικά, δεν είναι απαραίτητες ιδιαίτερες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για να μπορείς να κατανοήσεις από μόνος σου ότι το πέταλο ενός αλόγου δεν εκπέμπει κάποιου είδους αόρατες, μαγικές ακτίνες που σκορπάνε τύχη και ευημερία σε όποιον το κατέχει. Αλλιώς -με τέσσερα πέταλα το καθένα- όλα τα άλογα θα ήταν ήδη μεγιστάνες!

Το μέγεθος του παραλογισμού μπορεί να το καταλάβει κανείς μόνο αν κάτσει να ψάξει προσεκτικά τις διάφορες προλήψεις που κυκλοφορούν εκεί έξω. Δεν μιλάω για συνηθισμένες κοινοτοπίες, όπως τα εφτά χρόνια γρουσουζιάς αν σπάσεις έναν καθρέφτη ή το άνοιγμα της ομπρέλας μέσα σε κλειστό χώρο, αλλά για πράγματα που σπάνε το φράγμα του εξωφρενικά γελοίου, όπως τα παρακάτω.

Θεωρείται κακή τύχη να πενευεις την ομορφιά ενός μωρού.

Υποτίθεται ότι αν παινέψεις την ομορφιά ενός μωρού, τότε προκαλείς ζήλεια στις νεράιδες και μπορεί να του κάνουν κακό. Οι νεράιδες. Τα μικροσκοπικά, εκείνα, φτερωτά πλάσματα. Που δεν υπάρχουν. Εντάξει, λοιπόν, θα προστατεύσω το μωρό σας από την σατανική Τίνκερμπελ. Αλλά αν την επόμενη φορά που το δω σας ρωτήσω «Πόσο την πήρατε τη μαϊμού;» μην τα πάρετε στο κρανίο…

Είναι γρουσουζιά όταν μία έγκυος κάνει δουλειές στο σπίτι την Κυριακή του Θωμά.

«Τράβα να μου ζεστάνεις το φαγητό, μωρή, πού θα μείνω εγώ νηστικός επειδή είναι του Θωμά σήμερα. Και μετά να μου μαντάρεις και τις κάλτσες. Τι; Σπάσανε τα νερά σου; Ε, τότε πριν μου μαντάρεις τις κάλτσες, φρόντισε να σφουγγαρίσεις!».

Αν δώσεις βασιλικό τους επισκέπτες σου θα ξανάρθουν στο σπίτι σου.

Διόρθωση: οι επισκέπτες σου δεν θα ξανάρθουν επειδή τους έδωσες τον βασιλικό. Θα ξανάρθουν επειδή φάγανε, ήπιανε και την έκαναν ταράτσα τζάμπα! Δοκίμασε στην επόμενη επίσκεψή τους να τους δώσεις να φάνε από ένα προπέρσινο παξιμάδι μουσκεμένο σε νερό που μάζεψες με την τελευταία βροχόπτωση και δεν θα ξαναπατήσουν το ποδάρι τους, ούτε αν τους δώσεις ολόκληρη τη ζαρντινιέρα με τον βασιλικό… Λεχρίτες!

Αν φοράς ανάποδα τα ρούχα σου όταν κοιμάσαι δεν σε βρίσκουν οι κατάρες.

Θυμάσαι την τελευταία φορά που σε καταράστηκε εκείνη η τσιγγάνα με το γυάλινο μάτι και τρεις μέρες αργότερα βγήκαν δαίμονες από το έδαφος και σε τράβηξαν στην κόλαση; Πόσο πιο απλό θα ήταν να γλιτώσεις όλη αυτή την ταλαιπωρία αν εκείνη τη μέρα είχες κοιμηθεί φορώντας τα ρούχα σου ανάποδα…

Είναι λογικό, διότι όλες οι τσιγγάνες, οι μάγισσες και οι δαίμονες βασίζονται στο dress code του θύματος για να το καταραστούν. Αν η κατάρα σε βρει να φοράς το πουκάμισο σαν ζουρλομανδύα ή το παντελόνι με το φερμουάρ στον πισινό, δεν θα σε χτυπήσει. Διότι είσαι ήδη τρελός για δέσιμο — τι άλλο κακό να σε βρει πια;

Αν μία έγκυος γυναίκα κάτσει κατά λάθος πάνω σε ανοιχτό ψαλίδι θα γεννήσει αγόρι.

Άπαντες οι γυναικολόγοι του πλανήτη σκίζουν τα πτυχία τους μπροστά στη συνταρακτική, αυτή, ανακάλυψη, ενώ οι υπέρηχοι αντικαθίστανται πλέον σε όλες τις κλινικές από σχολικά σετ χειροτεχνιών.

Το μυστικό βρίσκεται στις λέξεις «κατά λάθος». Για να γεννηθεί το αγόρι, η έγκυος πρέπει να είναι γνήσια ανάνταφλη και να παλουκωθεί με το ψαλίδι χωρίς να το ξέρει. Αν το επιδιώξει και κάτσει πάνω στο ψαλίδι επίτηδες, το κόλπο δεν πιάνει. Για την ακρίβεια, το Σύμπαν θα θυμώσει και το παιδί θα γεννηθεί κορίτσι με δυο κεφάλια, λέπια και τη μύτη του Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Για να γεννήσει η  έγκυος κορίτσι πρέπει να κάτσει κατά λάθος πάνω σε αλυσοπρίονο, για να γεννήσει δίδυμα πρέπει να κάτσει πάνω σε τρίφτη τυριού και για να γεννήσει μαυράκι πρέπει να κάτσει πάνω στον Έντι Μέρφι.

Αν πατήσεις καρφιά θα χτυπήσει η μάνα σου στη μέση της.

Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω, διότι ξέρω ότι αυτή τη στιγμή κοιτάζετε με γουρλωμένα μάτια και προσπαθείτε να καταλάβετε αν διαβάσατε σωστά: υπάρχει πρόληψη που υποστηρίζει ότι αν πατήσεις πεσμένα καρφιά, η μάνα σου θα χτυπήσει τη μέση της!

Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε αυτή η πρόληψη, αλλά φαντάζομαι ότι συνέβη κάπως έτσι: ένας εργάτης έριξε κατά λάθος στην οικοδομή ένα κουτί με καρφιά κάτω και τα πάτησε. Ξαφνικά, έλαβε ένα τηλεφώνημα από το σπίτι, που τον ενημέρωσε ότι η 70χρονη μάνα του έπεσε από τη λεκάνη και διπλώθηκε στα δύο σαν ορθή γωνία στο Tetris. Συγκλονισμένος ο άτυχος οικοδόμος έπιασε το πρόσωπό του με τα δυο του χέρια και ούρλιαξε: «Θεέ μου! Αυτό συνέβη όταν πάτησα τα καρφιά! Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση! Δεν μπορεί!!!».

Από τότε, σε κάθε γιαπί οι εργολάβοι φέρνουν παπάδες να κάνουν ευχέλαιο στις σατανόπροκες, ενώ εννέα στις δέκα μανάδες οικοδόμων κυκλοφορούν με πατερίτσες  και πι στους διαδρόμους του ΚΑΤ…

Αν ήμουν προληπτικός θα έλεγα ότι σήμερα, μέρα που είναι, παίζω με την τύχη μου. Ο τελευταίος  που ασχολήθηκε με παρόμοιο θέμα ήταν ο Πρόβατος με την αναφορά του στον Μέρφυ. Θα θυμάστε ότι μετά τη δημοσίευση εκείνου του άρθρου, ο server του Niata έφαγε φρίκη και για κάνα μήνα δούλευε πιο λίγο κι από έλληνα βουλευτή. Το πρόβλημα διορθώθηκε στο τσακ:  τη στιγμή που οι υπόλοιποι συντάκτες είχαν δέσει τον Πρόβατο χειροπόδαρα ποδοπόδαρα κι ετοιμάζονταν να τον θυσιάσουν στον Βάαλ…

Οπότε, αν δεν με βρείτε την επόμενη Τρίτη… κάτι θα στράβωσε άσχημα!

*Spaz: κάποιος που σκέφτεται παράλογα και σε δυσκολεύει, συνήθως για κάτι ασήμαντο, ή κάποιος που γενικότερα υπερβάλλει για όλα.