Η κινηματογραφική Μόστρα της βενετσιάνικης Μπιενάλε ανοίγει για 70ή χρονιά τις πύλες της στο παγκόσμιο σινεμά, την Τετάρτη 28 Αυγούστου και για 11 ολόκληρες ημέρες (ολοκληρώνεται στις 7 Σεπτεμβρίου). Με τη χαρακτηριστική φιγούρα του Μπρούνο Γκανζ από την αγγελοπουλική «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» στην επετειακή αφίσα της, η Μόστρα του Αλμπέρτο Μπαρμπέρα τιμάει φέτος το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Φεντερίκο Φελίνι επιμένοντας παράλληλα πιο σινεφιλικά από ποτέ. Από κοντά προβάλλεται και η ελληνική κινηματογραφία.
Ελληνικό χρώμα στο Λίντο
Μετά από ένα χρόνο απουσίας, ο ελληνικός κινηματογράφος επανέρχεται στο πανέμορφο Λίντο της Βενετίας για να περπατήσει στο κόκκινο χαλί της διοργάνωσης. «Miss Violence» καλείται η δεύτερη ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά (έχει προηγηθεί το πολυβραβευμένο αλλά «αμαρτωλό» -στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2008- «Without» το οποίο, στη συνέχεια, δεν βγήκε στην κινηματογραφική διανομή!) που θα διεκδικήσει το περίφημο Χρυσό Λιοντάρι ανάμεσα σε 20 ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος.
Στην ταινία, ένα 11χρονο κορίτσι, η Αγγελική, πηδάει από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της. Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια της αυτοκτονίας, ενώ η οικογένειά της επιμένει ότι επρόκειτο για ατύχημα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινού, Σίσσυ Τουμάση, Καλλιόπη Ζωντανού, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Χλόη Μπολώτα, Μαρία Σκουλά, Νίκος Χατζόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Ανταλόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Στέφανος Κοσμίδης, Χρήστος Λούλης, Αννα Κουτσαφτίκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώτα Φέστα, Μάρθα Μπουζιούρη. Να θυμίσουμε ότι το «Miss Violence» είναι η τέταρτη ελληνική ταινία που διαγωνίζεται στη Βενετία την τελευταία δεκαετία: έχουν προηγηθεί το «Delivery» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (το 2004), το «Attenberg» της Αθηνάς - Ραχήλ Τσαγγάρη (το 2010) και οι «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου (το 2011).
Επίσημο διαγωνιστικό τμήμα
Ανάμεσα σε 20 ταινίες έχει να επιλέξει η φετινή κριτική επιτροπή του φεστιβάλ με πρόεδρο τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Στα υπόλοιπα μέλη συναντάμε την Αγγλίδα σκηνοθέτη Αντρέα Άρνολντ («Fish tank»), τον Χιλιανό συνάδελφο της Πάμπλο Λορέν («Νο») και τον Ιάπωνα συνθέτη Ραϊούτσι Σακαμότο. Γνωστά ονόματα συναντάμε και στους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται: ο Τέρι Γκίλιαμ επιστρέφει με το «The Zero Theorem» (πρωταγωνιστούν οι Κρίστοφ Βαλτς, Ματ Ντέιμον, Τίλντα Σουίντον), ο Φιλίπ Γκαρέλ γυρίζει το ασπρόμαυρο «La jalouise» με το γιο του Λουί και την Άννα Μουγκλαλίς, ο Στίβεν Φρίαρς ολοκληρώνει πλέον μια ταινία το χρόνο -σειρά έχει το «Philomena» με την Τζούντι Ντεντς και τον Στιβ Κούγκαν, ο Αμερικανός Τζέιμς Φράνκο προβάλλει το «Child of God», το παιδί - θαύμα από τον Καναδά Ξαβιέ Ντολάν απαρνήθηκε (ή τον απαρνήθηκαν;) τις αγαπημένες του Κάννες για να δείξει -για πρώτη φορά στη Βενετία- τη νέα του ταινία «Tom a la ferme», o αειθαλής Ιταλός Τζιάνι Αμέλιο διαγωνίζεται με το «L’ intrepido», o Ισραηλινός Έιμος Γκιτάι προβάλλει το «Ana Arabia» ενώ σειρά έχουν οι Αμερικανοί Τζόναθαν Γκλέιζερ («Under the skin» με την Σκάρλετ Γιόχανσον) και Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν («Joe» με τον Νίκολας Κέιτζ), ο Ιάπωνας Χαγιάο Μιγιαζάκι γυρίζει το animation «Kaze tachinu» και η Αμερικανίδα Κέλι Ράιχαρντ το «Night moves» με τον Τζέσε Άιζενμπεργκ και την Ντακότα Φάνινγκ.
Εκτός συναγωνισμού
Παγκόσμια πρεμιέρα θα κάνουν στη φετινή Μόστρα της Βενετίας πολλές και αναμενόμενες ταινίες: το «Moebius» του περυσινού νικητή του φεστιβάλ Κιμ Κι-Ντουκ, το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν με τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ, το «Une promesse» του Πατρίς Λεκόντ με τους Ρεμπέκα Χολ και Άλαν Ρίκμαν, το «Locke» με τον Τομ Χάρντι, το ταλαιπωρημένο «The Canyons» του Πολ Σρέιντερ με την Λίντσεϊ Λόχαν και τον Γκας Βαν Σαντ, η νέα ταινία του Αντρέι Βάιντα (τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ) για τον Λεχ Βαλέσα, τα ντοκιμαντέρ του Ετόρε Σκόλα για τον Φεντερίκο Φεκλίνι και του Άλεξ Γκίμπνεϊ για τον ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ.
Άλλα τμήματα του φεστιβάλ
Με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον θρυλικό σεναριογράφο του «Ταξιτζή» και σκηνοθέτη Πολ Σρέιντερ, οι φετινοί Ορίζοντες θα προσπαθήσουν αναδείξουν το μελλοντικό αστέρι στη μεγάλου και τη μικρού μήκους ταινία (σημειώστε ότι σε αυτό τμήμα διαγωνίστηκαν πρόσφατα ο Σύλλας Τζουμέρκας με τη «Χώρα προέλευσης» και ο Γιώργος Ζώης με το «Casus belli» και τους «Τίτλους τέλους»). Επίσης, στα παράλληλα τμήματα συναντάμε το Venice Days που διοργανώνεται από την ένωση Ιταλών σκηνοθετών και περιλαμβάνει σινεφίλ διαμαντάκια από όλο τον κόσμο, και την Εβδομάδα Κριτικής που διεξάγεται για 28η χρονιά από την ένωση Ιταλών κριτικών κινηματογράφου και προβάλλει προσεκτικά διαλεγμένους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες.
Τέλος, στο Venice Classics συναντάμε, μεταξύ άλλων, «Το μεροκάματου του φόβου» (1977) του Γουίλιαμ Φρίντκιν, το γουέστερν του Τζον Φορντ «Η ζωή αξίζει μια σφαίρα» (1946) με τον Χένρι Φόντα, το ντεμπούτο του Εμίρ Κουστουρίτσα «Θυμάσαι την Ντόλι Μπελ;» (1984), το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» (1983) του Ναγκίσα Όσιμα, «Τα μακρινά αστέρια της άρκτου» (1965) του Λουκίνο Βισκόντι και «Αυτοί που έμειναν ζωντανοί» (1946) του Ρομπέρτο Ροσελίνι, το «Providence» (1977) του Αλέν Ρενέ και το «Ανθρώπινο κτήνος» (1938) του Ζαν Ρενουάρ, τα «Λουλούδια της Ισημερίας» (1958) του Γιασουχίρο Όζου, «Τα χέρια πάνω από την πόλη» (1963) του Φραντσέσκο Ρόσι και «Η ιδιοκτησία δεν είναι πια κλοπή» (1973) του Έλιο Πέτρι, ενώ με δυο ταινίες του τιμάται ο Ινδός Σατγιαζίτ Ρέι.