Απεχθάνομαι την ετικέτα του γκέι μουσικού

apechthanomai-tin-etiketa-tou-gay-mousikou

Ο Αμερικανός φολκ τραγουδοποιός και ηθοποιός Τζέι Μπράναν ήρθε στην Αθήνα για να κρίνει ταινίες στις «Νύχτες πρεμιέρας» και να δώσει συναυλία με το «Goddamned», τον νέο του δίσκο


Τον Αμερικανό μουσικό της φολκ και ηθοποιό Τζέι Μπράναν τον γνωρίσαμε από το «Shortbus», την ταινία του Τζον Κάμερον Μίτσελ που είχε αναστατώσει το 2006 με τον ακραίο και ρεαλιστικό ερωτισμό της το Φεστιβάλ των Κανών. Πριν από μία βδομάδα τον συναντήσαμε με την κιθάρα του στην πλάτη στο αεροδρόμιο Newark του Νιου Τζέρσεϊ. «Πετούσε» για την Αθήνα καλεσμένος του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας». Ηταν μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Μουσική και Φιλμ», ενώ έδωσε και μια συναυλία στο κλαμπ «Use» της πλατείας Καρύτση.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο του άλμπουμ «Goddamned», με το οποίο περιοδεύει ανά τον πλανήτη. Αρκετοί κριτικοί το κατατάσσουν στα εξαιρετικά άλμπουμ της χρονιάς, εκθειάζοντας τις συνθέσεις, τους στίχους και τη ζεστή μεταξένια φωνή του Τζέι Μπράναν. «Το "Goddamned" δεν είναι μόνο ακουστική κιθάρα και φωνή», μας λέει. Πρόσθεσα κάποια έγχορδα, πιάνο, τσέλο και την αίσθηση των κρουστών με το χτύπημα του ποδιού στο πάτωμα. Κατάφερα να διατηρήσω την αγνότητα του ήχου μου.

Πως θα χαρακτηρίζατε γενικότερα τη μουσική σας;

Πάντα λέω ότι κάνω σύγχρονη ποπ. Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής όταν τραγουδώ κι όταν γράφω στίχους. Αρκετοί φίλοι μου, κάνουν συχνά πλάκα λέγοντας ότι γράφω τραγούδια όπως μιλάω. Αν και στα τραγούδια είμαι, μάλλον, λίγο πιο ποιητικός. Προσπαθώ να εκφράσω με ακρίβεια όσα αισθάνομαι, διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις, τη θλίψη, τον θυμό, την απογοήτευσή μου. Πάντοτε, όμως, με μια χιουμοριστική αίσθηση. Θεωρώ ότι το χιούμορ είναι βασικό συστατικό της προσωπικότητάς μου.

Οι στίχοι σας αν και μιλούν για την αγάπη, τις σχέσεις, την πολιτική ή τη θρησκευτική πραγματικότητα μοιάζουν εξομολογητικοί. Είναι όλοι αυτοβιογραφικοί;

Είναι όλες αληθινές ιστορίες. Δεν θα έλεγα ότι ψυχαναλύομαι μέσω της μουσικής. Απλώς εκφράζω σκέψεις, που τριγυρίζουν στο κεφάλι μου αρκετά χρόνια και κάποια στιγμή βγαίνουν, μέσω της μουσικής, στην επιφάνεια. Τελικά εκφράζω τον εαυτό μου και... γλιτώνω και την αυτοκτονία. Δεν με ενδιαφέρει να κρατώ δεκάδες μυστικά ούτε και με νοιάζει τι μπορούν να σκεφτούν οι άλλοι για μένα. Προέρχομαι από ένα αρκετά συντηρητικό, θρησκευτικό περιβάλλον (σ.σ.: γεννήθηκε στο Τέξας και οι γονείς του ανήκουν στο δόγμα των Βαπτιστών) όπου απαγορεύεται να μοιράζεσαι ό,τι αισθάνεσαι με τους άλλους, να μιλάς για τον εαυτό σου. Κατάλαβα εγκαίρως ότι για να διατηρήσεις την πνευματική και συναισθηματική σου υγεία πρέπει να "γράφεις" τους άλλους και τις απόψεις τους και να εκφράζεις τον εαυτό σου.

Το γεγονός ότι προέρχεστε από ένα συντηρητικό και θρησκόληπτο περιβάλλον, όντας gay, επηρέασε τη στάση απέναντι στη ζωή;

Μεγάλωσα στο Τέξας, ένα πάρα πολύ συντηρητικό και θρησκόληπτο περιβάλλον. Δεν νομίζω όμως ότι η σεξουαλικότητά μου ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν, ούτως η άλλως, τόσο διαφορετικά προβλήματα σε αυτές τις κοινωνίες. Δεν πρέπει να μιλάς καθόλου για σεξ είτε είσαι γκέι είτε είσαι στρέιτ και απαγορεύται να κάνεις σεξ εκτός γάμου. Δεν αισθάνθηκα όμως ποτέ διαφορετικός, ούτε επαγγελματίας γκέι. Μόνο μουσικός. Θεωρώ ότι η μουσική και οι στίχοι μου απευθύνονται στους πάντες. Απεχθάνομαι την ετικέτα του γκέι καλλιτέχνη.

Είστε κορυφαίο παράδειγμα δημιουργού της νέας εποχής. Η μουσική σας άρχισε να διαδίδεται μέσω του Ιντερνετ όπως και η φήμη σας μέσω του «myspace», του «youtube» και του «Facebook».

Δεν θα είχα καταφέρει πολλά πράγματα χωρίς το Διαδίκτυο. Το Ιντερνετ αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής, επαγγελματικής και δημιουργικής ζωής μου. Μου έδωσε άπειρες δυνατότητες. Ξαφνικά διαπιστώνεις ότι δεν έχεις ανάγκη όλους αυτούς τους πλούσιους, λευκούς, συντηρητικούς ανθρώπους των εταιρειών για να κάνεις καριέρα. Εκείνοι θα αποφασίσουν να σε στηρίξουν μόνο όταν πεισθούν ότι θα βγάλουν αρκετά χρήματα. Με το Ιντερνετ μπορείς να κάνεις τα πάντα χωρίς να πάρεις την άδεια κανενός. Στη δική μου περίπτωση η συμμετοχή μου ως ηθοποιού στην ταινία "Shortbus" βοήθησε αρκετά στο να γνωρίσει εμένα και τη μουσική μου ένα μεγαλύτερο κοινό παγκοσμίως. Αγαπώ το σινεμά και θα επιδιώξω να κάνω σύντομα κάποια ταινία.