Apple Event που αξίζει να πας αν έχεις τα χρήματα

apple-event-pou-axizei-na-pas-an-echeis-ta-chrimata

Τι να πρωτοπεί κανείς μετά από αυτό το event που είδαμε σήμερα. Κράτησε 2 ώρες ακριβώς και ο χρόνος δεν τους έφτασε να παρουσιάσουν αυτά που θα ήθελαν. Από τα θετικά που μας άρεσαν ήταν η παρουσία των ομιλητών. Λίγο καιρό πριν φτάσει η στιγμή που θα αποχωρούσε ο Steve Jobs, είχε αρχίσει να ανεβάζει επί σκηνής και άλλους ομιλητές ώστε να πάρουν και αυτοί με την σειρά τους το κολάι.

Πόσα Keynote μετά, νομίζω ήταν η πρώτη φορά που τους είδα να το έχουν καταφέρει πλέον. Ευχαριστήθηκα τις παρουσιάσεις, στις οποίες μάλιστα ήταν τόσο άνετοι που έκαναν και χιούμορ σε αρκετά σημεία. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον Craig να λέει εφόσον παρουσίασε το AirDrop και μας έδειξε πόσο εύκολα μπορείς να στείλεις κάτι σε πολλαπλούς παραλήπτες:"..Δεν χρειάζεται να γυρνάς γύρω γύρω σε ένα δωμάτιο και να κουτουλάς τα τηλέφωνα όλων..", σχολιάζοντας έτσι ένα από τα καινούργια χαρακτηριστικά του S4.

Επί της ουσίας, είδαμε ένα γεμάτο event από όλες τις απόψεις. Στην αρχή μάθαμε για τα κέρδη και τις πρωτιές που κατέχει η Apple στον χώρο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, πόσα λεφτά έχουν πάρει οι προγραμματιστές, ενώ έγινε πιο εκτενής αναφορά στα Apple Stores και στο App Store. Όταν τελείωσαν οι αριθμητικές κουβέντες του CEO της Apple, τότε είναι που άρχισε το πάρτι για εμάς. Την πρωτιά πήρε το OS X Mavericks 10.9.

Τέλος εποχής για τα ονόματα των μεγάλων και επιθετικών γατών, σειρά τώρα έχει η φύση και υψηλά κύματα που σηκώνονται στην περιοχή Mavericks. Δέκα χαρακτηριστικά επιλέχθηκαν και αυτή τη φορά ώστε να δούμε κάποιες βασικές αλλαγές/προσθήκες που θα διαθέτει το επόμενο λειτουργικό των υπολογιστών της Apple. Με λίγα λόγια παρουσιάστηκαν:


  • οι ολοκαίνουργιες προσθήκες των εφαρμογών iBooks και Maps
  • οι αλλαγές που έχουν δεχθεί οι υπάρχουσες εφαρμογές Calendar, Safari και Finder
  • το Keychain να πηγαίνει "Σύννεφο" και να θυμίζει πολύ το 1Password
  • ευχάριστες βελτιώσεις στο Notification Center, όπου θα μπορούμε πλέον να αντιδρούμε μέσα από την ειδοποίηση αντί να ανοίγουμε την εκάστοτε εφαρμογή, θα διαθέτει RSS Feeder (ή κάτι παρόμοιο) που μας είχε λείψει όταν αφαιρέθηκε από τον Safari και θα προβάλει στην οθόνη κλειδώματος/καλωσορίσματος όσα χάσαμε την ώρα που ο υπολογιστής μας ήταν κλειστός ή κοιμόταν.
  • η σωστή λειτουργιά πολλαπλών οθονών, όπου θα μπορούμε πλέον να τις χρησιμοποιούμε ως δύο τελείως ξεχωριστές οθόνες που όμως εξακολουθούν να επικοινωνούν. Η κάθε μία δηλαδή έχει τα δικές της Επιφάνειες εργασίας με τα δικά της μενού και το δικό της Dock, ενώ παράλληλα μέσα από το Mission Control μπορούμε να στείλουμε ανά πάσα στιγμή όποιο Desktop θέλουμε σε όποια οθόνη επιθυμούμε. Επίσης μπορούμε πλέον να προσθέσουμε και την τηλεόραση μας ως ξεχωριστή οθόνη μέσω ενός Apple TV μιας και η λειτουργία AirPlay ωριμάζει και γίνεται AirDisplay!!!
  • η ανανεωμένη λειτουργία Ετικετών που πλέον ονομάζεται Tags και συγχρονίζεται μέσα από το σύννεφο σε όλους τους υπολογιστές και συσκευές μας
  • καινοτόμο software που σε συνδυασμό με καινούργιο hardware μπορεί να επιφέρει τρομερή εξοικονόμηση μπαταρίας. Ειδικότερα με τη λειτουργία Power App που είναι ξαδερφάκι του Power Nap, οι εφαρμογές που είναι στο παρασκήνιο δεν θα καταναλώνουν ούτε ενέργεια, ούτε CPU μέχρις ότου έλθουν και πάλι στο προσκήνιο. Επίσης υπεύθυνα για αυτή την εξοικονόμηση μπαταρίας είναι και η αισθητή μείωση των περιπτώσεων που χρειάζεται το λειτουργικό να χρησιμοποιήσει τον επεξεργαστή καθώς και η συμπίεση της ανενεργής μνήμης.


Μετά την παρουσίαση του OS X Mavericks, την σκυτάλη πήρε το hardware. Είδαμε τα ολοκαίνουργια MacBook Air τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα (για την Ελλάδα αν δεν είναι ήδη, ελπίζουμε σε μία με δύο εβδομάδες) και ήταν ακριβώς ότι γνωρίζαμε από πριν, τα νέα AirPort Extreme και Time Capsule τα οποία έχουν αλλάξει τελείως σχεδιαστικά όπως και στις επιδόσεις τους φυσικά, καθώς και το νέο μοντέλο Mac Pro. Τα δικτυακά αξεσουάρ της Apple ψήλωσαν και μάλιστα πολύ καθώς έχουν φτάσει σχεδόν τα 17 εκατοστά ύψος. Ο δε σχεδιασμός τους είναι σαν να έχεις ένα πάρει ένα AirPort Express και να έχεις το άνοιξες σαν ένα slinky. Λίγο ιδιόρρυθμο το σχέδιο αλλά εξυπηρετεί τις δυνατότητες των συσκευών αυτών που πλέον παίζουν με δίκτυα ac.

Για το νέο Mac Pro θα γίνουν πολλές συζητήσεις κατά όπως φαίνεται. Καταρχήν είναι τόσο μικρός που καταλαμβάνει το 1/8 του όγκου από αυτό της προηγούμενης γενιάς, θα μπορούσε δηλαδή εύκολα να μεταφερθεί όπως γίνεται και με το Mac mini. Η Apple ξεκάθαρα αλλάζει κεφάλαιο στο βιβλίο Mac Pro και αναμένουμε με ανυπομονησία να διαβάσουμε τι θα γίνει παρακάτω. Έτσι όπως τον είδαμε μπορεί να αποδειχθεί μια από τις μεγαλύτερες και καινοτόμες ιδέες της εταιρίας ως και το τελείως άλλο άκρο.

 Αυτό που υποθέτουμε εκ πρώτης όψεως είναι πως το hardware μάλλον θα ξεφεύγει από τα standards της αγοράς και αν όντως ισχύει αυτό, δεν θα αρέσει στους περισσότερους επαγγελματίες. Εσωτερικά τα χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις του φαίνονται να είναι χρόνια μπροστά, cpu, μνήμη και γραφικά άλλου επιπέδου, αλλά όπως είπαμε είμαστε διστακτικοί για την εξωτερική του εμφάνιση και τι συνεπάγεται από αυτήν.

Μετά το hardware σειρά είχε η αναβαθμισμένη λειτουργία του iWorks (Pages, Numbers και Keynote) στο σύννεφο, ενώ ανακοινώθηκε πως θα υπάρξουν αναβαθμίσεις τόσο στις εφαρμογές που τρέχουν στους υπολογιστές όσο και σε αυτές που τρέχουν στο iOS. Η λειτουργία τους θυμίζει πλέον αυτή που προσφέρει η υπηρεσία Google Docs και το πιο σπουδαίο νέο είναι πως μπορούμε να δημιουργήσουμε και να επεξεργαστούμε αρχεία αυτών των εφαρμογών καθώς και των ανάλογων εφαρμογών της Microsoft μέσα από έναν browser, όπως συνέχιζε να λέει ξανά και ξανά ο Eddy Cue που το παρουσίασε .

Οι browsers που υποστηρίζονται είναι φυσικά ο Safari, o Chrome αλλά και ο Internet Explorer!! Αυτό αυτόματα σημαίνει πως μπορούμε μέσα από περιβάλλον Windows να δουλεύουμε πλέον το Pages, το Numbers και το Keynote και οι αλλαγές που κάνουμε να συγχρονίζουν απρόσκοπτα σε όλες τις συσκευές και τους υπολογιστές που διαθέτουμε.

Για το τέλος του event είχαμε την παρουσίαση του iOS 7. Οι αλλαγές είναι ριζικές καθώς έχουν αλλάξει τα πάντα. Χαρακτηριστικά ο Craig είπε πως όταν περάσεις το iOS 7 στη συσκευή σου θα αισθανθείς σαν να πρόκειται για μια καινούργια συσκευή που όμως ήδη ξέρεις πως να την χρησιμοποιείς. Οι περισσότερες αλλαγές φυσικά αφορούν το γραφικό περιβάλλον αλλά και τη φιλοσοφία του λειτουργικού η οποία απέκτησε ακόμα πιο απλοϊκό χαρακτήρα με την υπογραφή του Sir Johnny.

Όλες οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί από την αρχή ώστε να συμβαδίζουν με αυτό το νέο λουκ ενώ το φόντο εμφανίζεται ως τρισδιάστατο κατά κάποιο τρόπο χάρις τα διαφορετικά επίπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην γραφική απεικόνιση του λειτουργικού ενώ συμβάλει και στις χρωματικές αποχρώσεις που παίρνουν τα διάφορα μενού.

Δώδεκα νέα χαρακτηριστικά και εφαρμογές παρουσιάστηκαν στο σύνολο και συνοπτικά έχουν ως εξής:


  • Control Center - Πραγματοποιώντας αντίθετο gesture με αυτό που εμφανίζεται τώρα το Notification Center, δηλαδή με κίνηση από το κάτω μέρος της οθόνης και πηγαίνοντας προς το κέντρο αυτής, εμφανίζεται το Control Center που προσφέρει τους πολυαναμενόμενους και ευκολοπροσβάσιμους διακόπτες για τα πιο βασικά, όπως για παράδειγμα την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των WiFi, Bluetooth, Airplane Mode, Flash κ.ά. Επίσης διαθέτει mini player, επιλογές για το AirDrop και συντομεύσεις χρήσιμων εφαρμογών όπως η Αριθμομηχανή και η Κάμερα
  • Notification Center - Δεν χρειάζονται συστάσεις, απλά να αναφέρουμε πως πλέον κατηγοριοποιούνται οι ενημερώσεις σε Σημερινές, Χαμένες και Όλες ενώ επίσης θα δεχόμαστε και tips για την αυριανή ημέρα και όλα αυτά τόσο από την home screen όσο και από την lock screen
  • Multitasking - Ίδιες λειτουργίες με πιο έξυπνο τρόπο. Μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των ανοικτών εφαρμογών ενώ για να κλείσουμε μια εφαρμογή την σύρουμε προς τα πάνω (θυμίζει λίγο Android αυτό)
  • Camera - Διαθέτει 4 modes (Βίντεο, Φωτογραφία, Πανοραμική, Τετραγωνισμένη) και μπορούμε να εναλλασσόμαστε μεταξύ τους επιλέγοντας την επιθυμητή ανά πάσα στιγμή. Επίσης έχουν προστεθεί φίλτρα στα οποία υπάρχει προεπισκόπηση του εφέ πριν τραβηχτεί η φωτογραφία
  • Photos - Η εφαρμογή έχει δεχτεί τεράστιες αλλαγές/προσθήκες που την κάνουν να φαίνεται ως μια τελείως άλλη εφαρμογή. Οι φωτογραφίες μας πλέον ομαδοποιούνται σε Στιγμές, οι στιγμές ομαδοποιούνται σε Συλλογές και οι συλλογές ομαδοποιούνται σε Χρονιές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μικρογραφίες στις οποίες μπορούμε να πλοηγηθούμε εύκολα και να βρούμε στη στιγμή αυτό που ψάχνουμε
  • AirDrop - Το AirDrop επιτέλους στο iOS
  • Safari - Επανασχεδιασμένος και ταχύτατος είναι έτοιμος να μας εξυπηρετήσει στο έπακρο. Προσφέρει ένα κοινό πεδίο αναζήτησης και εισαγωγής url όπως ακριβώς συμβαίνει και με την έκδοση που τρέχουν οι υπολογιστές καθώς και άλλες προσθήκες τις οποίες θα έχει ο Safari στην έκδοση του Mavericks όπως τα iCloud Keychain, Shared Links και τη συνεχόμενη Reading List. Επίσης δεν υπάρχει πια ο περιορισμός των ανοικτών tabs που μπορούμε να έχουμε ενώ η προβολή τους διαθέτει μια προεπισκόπηση των σελίδων και εύκολο τρόπο ταξινόμησης τους.
  • iTunes Radio - Εκ νέου ανακάλυψη και για τον τομέα του ραδιοφώνου. Σταθμοί που επιλέγουμε streamάρουν μουσική στους υπολογιστές, στις συσκευές αλλά και στις τηλεοράσεις μας (μέσω Apple TV). Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούμε την δυνατότητα τόσο πιο προσωπική γίνεται.
  • Siri - προσθήκες εντολών και καλυτέρευση της φωνής σε high definition ήχο. Επίσης προστέθηκε η δυνατότητα να επιλέγουμε αν το Siri είναι γένους θηλυκού ή αρσενικού.
  • App Store - Επιτέλους οι αναβαθμίσεις των εφαρμογών γίνονται μόνες τους όταν η συσκευή μας είναι ενωμένη σε WiFi δίκτυο. Επίσης μπορούμε πλέον να ψάξουμε για εφαρμογές βάση της τοποθεσίας που βρισκόμαστε ή της ηλικίας που επιθυμούμε.
  • Find My iPhone - Έφτασε πια ο κόμπος στο χτένι και έπρεπε κάτι να γίνει με τις κλοπές iOS συσκευών που έχουν ξεφύγει αριθμητικά και ειδικότερα δε στην Αμερική. Πλέον για να απενεργοποιήσει ένας το Find my iPhone σε μια συσκευή iOS ή να την κάνει Erase θα πρέπει να εισάγει το Apple ID και τον κωδικό με το οποίο ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία. Το μήνυμα που έχουμε επιλέξει να στείλουμε σε μια χαμένη συσκευή θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται ακόμα και μετά από erase, ενώ για να την χρησιμοποιήσει κάποιος θα πρέπει να την ενεργοποιήσει εκ νέου βάζοντας και πάλι το σωστό Apple ID και κωδικό. Ουσιαστικά μια χαμένη (ή κλεμμένη) συσκευή θα είναι άχρηστη χωρίς τα σωστά στοιχεία, δηλαδή αυτά του Apple ID του ιδιοκτήτη της.
  • iOS in the Car - Η Apple έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με ορισμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων (αναμένεται να προστεθούν και άλλοι μελλοντικά) για την τοποθέτηση ενός φιλικού προς το iOS "συνοδηγού". Σε μια οθόνη θα μπορούμε να δούμε (ή να μας υπαγορεύσει το Siri) από το ποιος μας παίρνει και τι μηνύματα έχουμε έως χάρτες και πλοήγηση σε τοποθεσίες της αρεσκείας μας.


Αυτά τα ολίγα πραγματικά λόγια για το σημερινό event που όπως αναφέραμε είδαμε πολλά και καλά νέα πραγματάκια που θα μας απασχολήσουν στο σύντομο μέλλον και ευχόμαστε να δούμε ακόμα καλύτερα μετά το καλοκαίρι. Να αναφέρουμε πως η δοκιμαστική έκδοση του OS X Mavericks είναι από σήμερα διαθέσιμη προς τους εγγεγραμμένους προγραμματιστές της Apple ενώ αναμένεται να διατεθεί προς το ευρύ κοινό μέσα στο Φθινόπωρο. Τα ίδια ισχύουν και για την έκδοση του iOS 7 με την μόνη διαφορά ότι γνωρίζουμε ήδη ποιες θα είναι οι συσκευές που θα μπορούν να το "σηκώσουν" εν αντιθέσει με το OS X. Επίσης να αναφέρουμε πως η Apple αναμένεται να διαθέσει το iOS 7 ναι μεν το Φθινόπωρο αλλά ειδικότερα μαζί με το επόμενο μοντέλο iPhone, με πιθανότερο μήνα τον Σεπτέμβριο.