Αθήνα καλεί τζαζ με αφιονισμένες διαθέσεις

athina-kalei-jazz-me-afionismenes-diatheseis

Λίγο ακόμα και στα πεζοδρόμια της πόλης θα συναντάμε Αφροαμερικανούς με σαξόφωνα και τρομπέτες. Δόξα Νέας Υόρκης ζήλεψε η Αθήνα. Τόσο πολλές είναι οι τζαζ συναυλίες που διοργανώνονται στην πόλη το επόμενο διάστημα. Με καινούρια αλλά και θρυλικά ονόματα του είδους κι απ' όλες τις τάσεις και τα στιλ. Ποιος φαν της τζαζ μπορεί να έχει παράπονο;


Σημειώστε από τώρα τόπο και ημερομηνία. Μέγαρο Μουσικής, 25 Νοεμβρίου. Ο Χέρμπι Χάνκοκ, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς στην ιστορία της τζαζ, θα βρίσκεται εδώ για μία και μόνη ζωντανή εμφάνιση. Τι να επιλέξεις μέσα από μια καριέρα πέντε δεκαετιών; Το σάουντρακ που έγραψε για το «Blow Up» του Αντονιόνι; Τις συνεργασίες του με τον Μάιλς Ντέιβις στα θρυλικά «In a Silent Way» και «Bitches Brew»; Ή, μήπως, τα προσωπικά άλμπουμ που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του '70, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες μπαίνοντας ακόμα και στους ποπ-τσαρτ καταλόγους; Ήταν η εποχή που ο Χάνκοκ έδινε συναυλίες σε μεγάλα στάδια μπροστά σε χιλιάδες κόσμου.

Με το άλμπουμ του «Headhunters» (1973) να οριοθετεί τον ήχο της φιούζιον τζαζ. Δεκατρία χρόνια αργότερα και αφού είχε προηγηθεί η συνεργασία του με τον Μπιλ Λάσγουελ στο «Future Shock», ο Χάνκοκ κέρδιζε βραβείο Οσκαρ για τη μουσική του στην ταινία «Round Midnight». Από τους πρώτους μουσικούς της τζαζ που αγκάλιασαν τα συνθεσάιζερ, το φανκ και το χιπ-χοπ και με κομμάτια όπως τα «Cantaloupe island» ή «Watermelon Man» να θεωρούνται all-time classics.

Στο Μέγαρο Μουσικής εμφανίζεται στις 8 Νοεμβρίου και ο Τζακ Ντε Τζονέτ. Από τους κλασικούς ντράμερ της τζαζ, μετράει περισσότερα από σαράντα χρόνια καριέρας με τη μαύρη παράδοση, γκόσπελ, σόουλ και μπλουζ να μπολιάζουν τον ήχο του.

Η Βουκουρεστίου και το «Παλλάς» θα αποτελούν τακτικό προορισμό για τους φίλους της τζαζ αυτό το φθινόπωρο. Εναρξη, στις 20 Οκτωβρίου, με τους Κρόνος Κούαρτετ, το διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων που τελευταία συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κουμεντάκη. Το «Point of no return» είναι το έργο που έφτιαξαν από κοινού και όπως έχουν πει εμπνεύστηκαν από τα σμυρναίικα και τα ρεμπέτικα τραγούδια αλλά και τη φωνή μιας μεγάλης ρεμπέτισσας της Αμερικής, της Μαρίκας Παπαγκίκα.

Τη σκυτάλη παίρνουν τρεις διάσημοι μπασίστες, οι Στάνλεϊ Κλαρκ, Μάρκους Μίλερ και Βίκτορ Γούτεν (21/10), οι SMV όπως είναι γνωστοί. «Πρόκειται για τη σύμπραξη τριών γιγάντων του μπάσου, τριών διαφορετικών γενεών» λέει ο Αμερικάνος, επίσης μπασίστας, Ράντι Τζάκσον. Οι SMV θα μας παρουσιάσουν το άλμπουμ τους «Thunder».

Στις 2 Νοεμβρίου το «Παλλάς» θα φιλοξενήσει δύο ζωντανούς θρύλους του ήχου. Ο πιανίστας Τσικ Κορία και ο κιθαρίστας Τζον Μακλάφλιν ξανασμίγουν έπειτα από σαράντα περίπου χρόνια σχηματίζοντας την «Five Peace Band». Η πανευρωπαϊκή τους περιοδεία, σταθμό της οποία αποτελεί ευτυχώς και η Αθήνα, θα λάβει τέλος πανηγυρικά με την εμφάνισή τους στο Λονδίνο.

Η συνέχεια ανήκει στον πιανίστα Μπραντ Μελντάου (4/11). Τέλος, στις 8 Δεκεμβρίου, ο τράμερ Μανού Κατσέ που εμπλουτίζει την τζαζ με αφρικάνικους ρυθμούς θα παίξει μεταξύ άλλων και την καινούρια του δουλειά Playground.

Την Παρασκευή 3 Οκτώβρη ανοίγει τις πόρτες του και το Half Note, στο Μετς, φιλοξενώντας όχι μόνο τζαζ αλλά και ό,τι άλλους ήχους μπορείτε να φανταστείτε. Τα τζαζ, τα μπλουζ και τα φανκ είναι βέβαια στο επίκεντρο του προγράμματος, χωρίς να λείπουν όμως τα τάνγκο, τα φλαμένκο και τα χιπ χοπ αλλά, κυρίως, και τα σχήματα που συνδυάζουν διαφορετικά είδη μουσικής.

Αρχή με τον Μέλβιν Σπαρκς (3-9/10), τον τζαζ-μπλουζ κιθαρίστα που συνήθως αναφέρεται ως ένας από τους θεμελιωτές της άσιντ τζαζ.

Στις 10 του μηνός ακολουθεί η Μπάρμπαρα Μέντεζ, που έχει θητεύσει δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Χέρμπι Χάνκοκ και ο Γουέιν Σόρτερ. Παίζει ένα είδος βραζιλιάνικης τζαζ με παραδοσιακά και world στοιχεία κι επειδή την έχουμε δει κι άλλες φορές λάιβ, γνωρίζουμε πόσο hot παρουσιάζεται στις συναυλίες της.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου, παίζουν οι Μπρούκλιν Φανκ Εσένσιαλς που προέρχονται από τις χιπ-χοπ γειτονιές της Νέας Υόρκης και οι οποίοι συνηθίζουν να ντύνουν τις ρίμες τους με τζαζ ήχους.

Για να ακολουθήσει στις 24 Οκτωβρίου ο Τσίκο Φρίμαν, από τους πιο εκφραστικούς τζαζ σαξοφωνίστες των τελευταίων δεκαετιών.

Επίταξη σε ροκ στέκια


Τζαζ, όμως, θα ακούσουμε και σ' ένα ροκ στέκι, το «Gagarin». Τζαζ πειραγμένη, βέβαια, βγαλμένη από τις γειτονιές των μαύρων στην Αμερική. Ο Γκουρού, από τους σούπερ σταρ του χιπ-χοπ, θα παρουσιάσει το Jazzmataz, ένα πρότζεκτ του από τις αρχές της δεκαετίας του '90 που ανακατεύει θαυμάσια τζαζ και ραπ ήχους. Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου.

Σε ένα άλλο Guru τώρα, το τζαζ κλαμπ στην Πλατεία Θεάτρου που ξεκινά με τον Γιώργο Κοντραφούρη (3/10). Την επομένη, ημέρα Σάββατο, τα ηνία αναλαμβάνει ο φιλανδός dj Bunuel. Σε συνεργασία με τον Τίμο Λάσι παρουσιάζουν το Comando Elsinki Project με τις τζαζ αποχρώσεις του ήχου τους να γίνονται φανερές αν και οι ίδιοι, όπως υποστηρίζουν, δεν θέλουν να κατηγοριοποιούν τη μουσική τους. Σάββατο 18 του μηνός, στη σκηνή του κλαμπ θα ανέβουν ο Λονδρέζος Ι.G. Culture και οι Black Athina. Μέλος χιπ χοπ ντουέτου παλιότερα, ο Ι.G. Culture κυκλοφόρησε κατόπιν τέσσερα άλμπουμ στην ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία One Drop. Συνέχεια με το Benny Lackner Quartet από τη Νέα Υόρκη, που έρχεται το τριήμερο 23 με 25 Οκτωβρίου.

Παίρνοντας μέλη από την τζαζ σκηνή της πόλης, ο Μπένι Λάκνερ ίδρυσε το κουαρτέτο του το 2002 και ως επιρροές τους αναφέρουν τον Μπραντ Μελντάου και τον Μπιλ Εβανς. Τα «Not the Same» και «Sign of the Times» είναι τα δύο άλμπουμ τους που, όπως έγραφε το περιοδικό «Jazz Times», «κάθε νότα ή τόνος τους αποτελεί κι ένα τζαζ χάιλαϊτ». Το μέχρι τώρα γνωστό πρόγραμμα του κλαμπ συμπληρώνεται με τον Φιλανδό Ακι Ρίσανεν (14 και 15 Νοεμβρίου), έναν μουσικό που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, πρόλαβε να κερδίσει ένα βραβείο στο φεστιβάλ του Μοντρέ στην κατηγορία σόλο τζαζ πιάνο, συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες του αγάπες, την κλασική και την τζαζ.