Αθηναϊκό Φεστιβάλ και όχι Φεστιβάλ Αθηνών

athinaiko-festival-kai-ochi-festival-athinon

Μπορεί το ένα να λέγεται Φεστιβάλ Αθηνών και οι καλλιτεχνικές του επιλογές να μην βρίσκουν πάντα σύμφωνο τον κ. Κακλαμάνη, όπως υπαινίχθηκε, το άλλο όμως λέγεται Αθηναϊκό Φεστιβάλ και έχει τη σφραγίδα του.


Περιλαμβάνει 85 εκδηλώσεις στη συντριπτική τους πλειονότητα ελληνοκεντρικές. Αναμειγνύει ατάκτως εριμμένες πολύ ενδιαφέρουσες αλλά και αμφιλεγόμενης ποιότητας προτάσεις. Προφανώς, στο πλαίσιο της πολιτικής, «εναντιωνόμαστε σε κάθε λογική αποκλεισμού. Ο πολιτισμός δεν είναι δόγμα», όπως είπε η πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου, Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου.

Τα 2/3 των εκδηλώσεων είναι με δωρεάν είσοδο και τα υπόλοιπα με ενδεικτικό εισιτήριο 5-10 ευρώ, «για να μπορεί», κατά τον κ.Κακλαμάνη, «όποιος δεν έχει 100 ευρώ να πάει στην Επίδαυρο, να δει το Εθνικό με 10». Το δημοτικό φεστιβάλ με φετινό προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, δεν επιδοτείται. Ολοι του οι πόροι προέρχονται από τους Αθηναίους πολίτες μέσω των ανταποδοτικών τελών του Δήμου. Και δεν χρωστάει χρήματα σε κανέναν από πέρυσι, τόνισε ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και την Τεχνόπολη αλλά και να πάρει άδεια για τη συναυλιακή χρήση της «Βαρέλας» στο Γκάζι.

Παρούσα και η υπερνομάρχης Ντίνα Μπέη, που διευκρίνισε ότι:


  • Για το Πεδίον του Αρεως, η μελέτη της ανάπλασης ανετέθη με διαγωνισμό στον κ. Τομπάζη και όλο το έργο, ύψους 9 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ.
  • Για το θερινό Θέατρο Αλίκη ότι φυτεύτηκε γκαζόν και μετετράπη σε χώρο εκδηλώσεων.
  • Για το θέατρο Αλσος ότι διατηρείται το κέλυφος και ο χώρος μετατρέπεται σε πολιτιστική εστία.

Για το θέατρο του άλσους Παγκρατίου ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε την απόφαση αναβίωσής του βάσει των -δωρεάν- σχεδίων του Νίκου Πετρόπουλου. Θα είναι μια σιδηροκατασκευή 300 θέσεων και δεν «θα αγγίξουμε ούτε θάμνο», διαβεβαίωσε, προειδοποιώντας τους «κατ'επάγγελμα προοδευτικούς», που αντιδρούν, ότι θα κάνει δημοψήφισμα.

Ωστόσο από τη μεριά μου οφείλω να ομολογήσω πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αντικειμενικά Δίκοπο μαχαίρι που ίσως να μετατραπεί σε κάτι καλό ή το ακριβώς αντίθετο, διχάζοντας τον κόσμο.