CD ή Βινύλιο; Γιατί όχι και τα δύο;

cd-i-vinylio-giati-ochi-kai-ta-dyo

Ο πολεμος των μουσικών format θεωρώ πως έχει ξεπεραστεί εδώ και καιρό

Τον κόσμο πλέον δεν τον πολυενδιαφέρει το πως θα ακούσει την μουσική του. Είτε είναι σε ενα καλόγουστα πακεταρισμένο CD, είτε είναι bits και bytes που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου μέσα απο servers και καλώδια για να φτάσουν στα αφτιά του, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το αυτό, για τον σύγχρονο μουσικόφιλο.

Ένα φορμάτ όμως που έχει δείξει τα δόντια του ανά την ιστορία και φωνάζει ακόμη και σήμερα πως δεν πρόκειται να πεθάνει, είναι και το πολυαγαπημένο μας βινύλιο. Το πλέον αγαπημένο είδος κάθε συνειδητοποιημένου DJ οποιουδήποτε είδους μουσικής, και ακριβοφύλαχτο κομμάτι στη συλλογή κάθε πορωμένου με τη μουσική.

Κανένας μουσικόφιλος δεν μπορεί να μας εξηγήσει ακριβώς τι γίνεται με αυτό το κουρασμένο πλαστικό αλλά και την υπόγεια κουλτούρα που κρύβεται απο πίσω. Πώς κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα; Είναι ο αναλογικός ήχος; Το μεγαλύτερο φορμά; Το artwork ίσως; Παρ’ ολ΄αυτά, η έλξη για το βινύλιο παραμένει ίδια και απαράλλαχτη από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο εμπόριο.

Απο την άλλη όμως, αν το ψηφιακό CD σας έλκει και έχετε ενδοιασμούς για το ποιό φορμάτ θα πρέπει να επιλέξετε για τον επόμενο δίσκο σας, ο Jeff Mills σας έχει την λύση! Με πολύ απλά λόγια, του ιδίου:

To The Occurrence είναι ένα δισκάκι 5 ιντσών, που απο την μία πλευρά είναι CD και απο την άλλη, βινύλιο

Για έναν ελάχιστο αριθμό κομματιών, ο techno electronic μουσικός Jeff Mills έχει δημιουργήσει ένα υβρίδιο μεταξύ CD και Βινυλίου. Σε αυτό το μικρό δισκάκι, ο Mills συνδυάζει την ψηφιακή και την αναλογική μουσική. Αυτή η κυκλοφορία είναι μέρος ενος μεγαλύτερου project με τίτλο “Sleep Walkers” στο οποίο εξερευνούνται νέοι ήχοι και νέοι τρόποι αναπαραγωγής τους.

Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως αυτή ιδέα ίσως γέννηση καινούργια πράγματα κάποια στιγμή στο μέλλον θα φέρουν επανάσταση στον μουσικό κόσμο.