Αγνοώντας δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις, ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας Clive Palmer, 5ος πλουσιότερος άνδρας στην Αυστραλία, θέλει, 100 χρόνια μετά, να κατασκευάσει ένας ακριβές αντίγραφο του Τιτανικού. O Τιτανικός II θα πραγματοποιήσει τo 2016 το παρθενικό του ταξίδι, από την Αγγλία στη Νέα Υόρκη, όπως και ο πρώτος, συνοδευόμενος από το ναυτικό της Κίνας.
Ο νέος Τιτανικός του Αυστραλού, δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει τον παλιό. Στα 9 καταστρώματά του, θα απλώνονται 840 δωμάτια, γυμναστήρια, πισίνες, βιβλιοθήκες, εστιατόρια, κινηματογράφοι και πολλοί ακόμη χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Φυσικά θα διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα ασφάλειας και πλοήγησης. Μάλιστα ο ίδιος ο Palmer σε δηλώσεις του, θέλησε να καθησυχάσει τους πάντες διαβεβαιώνοντάς ότι, «ο Τιτανικός ΙΙ δεν θα έχει την ίδια τύχη με τον πρώτο. "Θα σχεδιαστεί, ώστε να μην βυθιστεί. Ωστόσο, αν είστε προληπτικοί, ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί", συμπλήρωσε χαριτολογώντας.
Ο Τιτανικός, το θαύμα της ναυπηγικής,χτίστηκε από τα ναυπηγεία Harland και Wolff, στο Belfast της Β. Ιρλανδίας, για την εταιρεία "White Star Line". Τότε, ήταν το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Βυθίστηκε στις 15 Απριλίου του 1912 αφού χτύπησε σε ένα παγόβουνο, κοστίζοντας τις ζωές 1.500 επιβατών και μελών του πληρώματος.
Ποιος είναι ο Clive Palmer
Η περιουσία του Αυστραλού μεγιστάνα υπολογίζεται στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις business του ανήσυχου επιχειρηματία εκτός από τις εξορύξεις άνθρακα και σιδηρομεταλλευμάτων, συγκαταλέγονται επενδύσεις σε γήπεδα γκόλφ, ενώ έχει υπό τον έλεγχό του ένα χυτήριο νικελίου αλλά και μία ποδοσφαιρική ομάδα. Το 2006 ίδρυσε την Cold Mountain, εκτρέφοντας άλογα κούρσας για ιπποδρομίες. Η απόφασή του να μπει στην αγορά της κρουαζιέρας και ειδικά στη δεδομένη χρονική συγκυρία είναι αν μη τι άλλο φιλόδοξη, λένε οι αναλυτές. Πρόκειται για έναν τομέα που η αξία για την κατασκευή ενός μόνο πλοίου στοιχίζει τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια!
Ο Palmer όμως είναι αποφασισμένος να φτιάξει τον δικό του στόλο από κρουαζιερόπλοια και να μπει δυναμικά στον συγκεκριμένο χώρο. Έχει ήδη υπογράψει καταρχήν συμφωνία με την κινέζικη εταιρεία CSC Jinling Shipyard για την κατασκευή του νέου Τιτανικού, που θα αποτελέσει το πρώτο από μια σειρά πολυτελών κρουαζιερόπλοιων που θέλει να αποκτήσει. Η νέα του εταιρεία, BlueStarLine, το όνομα της οποίας παραπέμπει στην παλαιά ιδιοκτήτρια του Τιτανικού, ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου, σαν θυγατρική της Mineralogy Pty.
Το άνοιγμα στη συγκεκριμένη αγορά, που είναι από τους λίγους τομείς της βαριάς βιομηχανίας, στην οποία κρατούν τα ηνία ευρωπαϊκές εταιρείες, αποτελεί στοίχημα για τον κινέζικο όμιλο. Είναι ένα τεράστιο βήμα, για μια χώρα που μέχρι τώρα κατασκευάζει κυρίως φορτηγά πλοία που μεταφέρουν πρώτες ύλες και σιδηρομεταλλεύματα, αναφέρει ο Hur Sung Duck, αναλυτής της HI Investment & Securities, ο οποίος παραμένει επιφυλακτικός για το αν θα προλάβει να είναι έτοιμο μέχρι το 2016.
Η ιταλική Fincantieri Cantieri NavaliItalianiSpA, η νορβηγική STX Europe AS και η γερμανική Meyer Werft GmbH, είναι οι μεγαλύτεροι «παίκτες» στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων. Στο παιχνίδι μπήκε και η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industriesπου τον περασμένο Νοέμβριο ολοκλήρωσε την κατασκευή δύο κρουαζιερόπλοιων για την Carnival Corp.