Διαβάζοντας για ταξίδια, βιβλία που υμνούν την ταξιδιωτική σκέψη

diavazontas-gia-taxidia-vivlia-pou-ymnoun-tin-taxidiotiki-skepsi

Όλη η σειρά «Terra Incognita» των εκδόσεων «Κέδρος». Πιο συγκεκριμένα, εκτός των δύο βιβλίων του Θέροου («Το μεγάλο σιδηροδρομικό παζάρι» και «Οι Στήλες του Ηρακλή»), κυκλοφορούν:


«Γεωγραφικό πλάτος μηδέν: Ιστορίες από τον Ισημερινό», Τζ. Γκουανταλούπι-Α. Σούγκαρ. Εδώ θα βρείτε καταγεγραμμένες ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπέτειες που αφορούν τη μεγαλύτερη νοητή γραμμή της γης, τον Ισημερινό. Οι συγγραφείς επικεντρώνονται στην εποχή των μεγάλων ευρωπαϊκών εξερευνήσεων (από τον 16ο αιώνα) και αποτυπώνουν την ακόρεστη δίψα των τυχοδιωκτών για πλούτη και δόξα.

«Το ταξίδι του δρόμου του μεταξιού με τον Σιαντζάνγκ», Σ.Χ. Ρίγκινς. Η ζωή του Σιαντζάνγκ, του βουδιστή μοναχού ο οποίος ταξίδεψε κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα από την Κίνα ώς την Ινδία στον περίφημο «Δρόμο του μεταξιού». Συναρπαστικό αφήγημα.

«Ταξίδια», σερ Τζον Μάντεβιλ. Βασιζόμενος σε πλειάδα παλαιότερων γραπτών αναφορών για την Ανατολή που θεωρούσε ακριβείς και υπηρετώντας το μεσαιωνικό ιδεώδες της ευχαρίστησης και της μόρφωσης, ο ιππότης Μάντεβιλ καταγράφει τη διαδρομή του ώς την Ιερουσαλήμ, συνδυάζοντας στοιχεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος με πρακτικές συμβουλές για δρόμους και αξιοθέατα.

«Στο φως της Ινδίας», Οκτάβιο Παζ. Ο σπουδαίος Λατινοαμερικανός ποιητής και διπλωμάτης έζησε στην Ινδία πολλά χρόνια. Στο βιβλίο του ο Παζ διασχίζει τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη ερχόμενος σε επαφή με καθημερινούς ανθρώπους αλλά και διάσημους πολιτικούς, όπως ο Νεχρού και η Ιντιρα Γκάντι.

«Άντεν Αραβία», Πολ Νιζάν. Μεγάλος πολέμιος της αποικιοκρατίας, ο Γάλλος συγγραφέας σκοτώθηκε στα 35 του χρόνια, το 1940. Το ταξίδι που κατέγραψε στο βιβλίο του αντιπροσώπευε για τον ίδιο μια επιθυμία απόδρασης από υποκριτική ηθική της πατρίδας του.

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», Ζαν Κοκτό. Ο διάσημος συγγραφέας Ζαν Κοκτό και ο φίλος του Μαρσέλ Χιλ ακολουθούν τα βήματα των ηρώων του κλασικού έργου του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Ρώμη, Αθήνα, Κάιρο, Αντεν, Βομβάη, Σιγκαπούρη, Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ, Νέα Υόρκη είναι μερικές από τις πόλεις που επισκέπτονται καθώς παρατηρούν τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους.

«Τρεις μέρες στην Αβάνα. Ενας Αμερικανός φωτογράφος στην απαγορευμένη πόλη», Robert McCabe ( εκδ. «Πατάκη»). Πλήθος φωτογραφιών από ένα σύντομο ταξίδι στην Αβάνα του Αμερικανού περιηγητή και φωτογράφου που έχει επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο μόνιμης διαμονής του. Ενα λεύκωμα ιδανικό για την κατανόηση του πνεύματος και της ψυχής του πολύπαθου κουβανέζικου λαού.

«Αλεξάνδρεια, η πόλη της μνήμης», Μάικλ Χάαγκ (εκδ. «Ωκεανίδα»). Μια πόλη-ενσάρκωση του κοσμοπολίτικου πνεύματος, με Ελληνες, Ιταλούς και Εβραίους, ερωτική και μυστηριώδης. Ο Χάαγκ μας ξεναγεί στους λαβύρινθους τής Αλεξάνδρειας στα χρόνια του Μεσοπολέμου, μέσα από τους παράλληλους βίους τριών συγγραφέων που συνέδεσαν τη ζωή και το έργο τους με το όνομά της: του Φόρστερ, του Καβάφη και του Ντάρελ.

«Ινστανμπούλ, πόλη και αναμνήσεις», Ορχάν Παμούκ (εκδ. «Ωκεανίδα»). Δοκίμιο, προσωπικό ημερολόγιο, ιστορία, οδηγός πόλης και μυθιστόρημα μαζί. Ο σημαντικότερος, βραβευμένος με Νόμπελ, σύγχρονος Τούρκος συγγραφέας μάς παρασύρει σ' ένα συναισθηματικό ταξίδι στην πόλη όπου ζει εδώ και πενήντα χρόνια και μέσα από τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας συνθέτει το προσωπικό του πορτρέτο της Κωνσταντινούπολης. Μέσα από τα μάτια του ανακαλύπτουμε τα σοκάκια της Πόλης, τις λιθόστρωτες λεωφόρους της, τα ξύλινα αρχοντικά της, σ' ένα βιβλίο με πλήθος καρτ ποστάλ, σχέδια, γκραβούρες και πίνακες.

«Ταξίδια», Πολ Μοράν (εκδ. «Ολκός»). Μια ανθολόγηση εντυπώσεων του σημαντικού Γάλλου συγγραφέα και κοσμοπολίτη από τις περιπλανήσεις του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, γεμάτη από ισχυρή αναπαραστατική δύναμη. Αφρική, Καραϊβική, Βενετία, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βουκουρέστι, Μεσόγειος, είναι κάποια από τα σημεία που μαρκάρει στον ταξιδιωτικό του χάρτη ο Γάλλος ταξιδευτής. Αφήγηση άμεση, άλλοτε σε στιλ δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, άλλοτε κολάζ από τοπία, συχνά διαπνεόμενη από το χιούμορ και τις παρατηρήσεις ενός αναμφίβολα ανήσυχου μυαλού.

«Λογοτεχνική γεωγραφία», Αναστάσιος Βιστωνίτης (εκδ. «Μεταίχμιο»). Μια σαγηνευτική σύνδεση των ταξιδιών του συγγραφέα σε εμβληματικές πόλεις όλου του κόσμου με τη λογοτεχνία τής κάθε χώρας, τους συγγραφείς αλλά και αυτούς ακόμη τους λογοτεχνικούς ήρωες ή και τα καφενεία στα οποία σύχναζαν οι δημιουργοί τους. Βαθιά ποιητικό και, εν τέλει, ιδανικό για μακρινά, νοερά, λογοτεχνικά ταξίδια τις νύχτες του καλοκαιριού.

«Στην Ευρώπη: Ταξίδια στον 20ό αιώνα», Χέιρτ Μακ (εκδ. «Μεταίχμιο»). Ο συγγραφέας περιπλανιέται στην Ευρώπη, στο παρελθόν των τόπων της, στη Γεωγραφία και την Ιστορία, αναζητώντας τα ίχνη των δραματικών γεγονότων και τις ανθρώπινες μαρτυρίες. Μια ευρωπαϊκή «Οδύσσεια», δημοφιλέστατη παγκοσμίως, αφού έχει πουλήσει πάνω από 700.000 αντίτυπα!

«Η άλλη Ελλάδα. 1950-1965» (εκδ. «Τόπος»). Για το τέλος, ένα διαφορετικό ταξίδι, ένα «ταξίδι στον χρόνο». Ο Αρης Μαραγκόπουλος, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, ανθολογεί στο συγκεκριμένο λεύκωμα το αρχείο ενός μεγάλου φωτορεπόρτερ, του Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου. Εικόνες στις οποίες καταγράφεται μια άλλη, δύσκολη, λιγότερο «εξωτική» εποχή της Ελλάδας. Απαραίτητο για κάθε βιβλιοθήκη.