Εφοπλιστές εναντίον Cosco για το «κούρεμα» στα ναύλα

efoplistes-enantion-cosco-gia-to-kourema-sta-navla

Στην αντεπίθεση περνά ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, απαντώντας στην απαίτηση της κινεζικής Cosco για επαναδιαπραγμάτευση των τιμών στους ναύλους. Ο Έλληνας εφοπλιστής, μιλώντας την Τετάρτη στους Financial Times, δήλωσε ότι δε θα διστάσει να προχωρήσει μέχρι και σε κατασχέσεις πλοίων της κινεζικής εταιρείας. Η Cosco έχει παγώσει τις πληρωμές ναύλων, αφού θεωρεί υπερεκτιμημένα τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν το 2008, στο αποκορύφωμα της άνθησης της ναυτιλίας.

«Μέχρι τώρα ήμασταν πολύ υποχωρητικοί και δώσαμε όσο χρόνο χρειάζεται στην Cosco, για να αποφασίσει πώς θα βρει τα χρήματα», τονίζει στους FT o Έλληνας εφοπλιστής. «Από τη στιγμή όμως που δεν μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, η μόνη εναλλακτική λύση είναι να προχωρήσουμε σε κατασχέσεις πλοίων της εταιρείας, παγκοσμίως», διευκρίνισε. Ο Γ. Οικονόμου δηλώνει εκτεθειμένος απέναντι στις τακτικές της Cosco, καθώς έχει μισθώσει σ’ αυτήν 17 ή 18 πλοία. Τα δύο τρίτα από αυτά ανήκουν στην DryShips και τα υπόλοιπα σε ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το ύψος των συμβολαίων που έχει κλείσει με την Cosco ανέρχεται σε 500 εκατ. δολάρια.

«Φαίνεται ότι η Cosco δεν γνωρίζει τη σημασία του να τιμάς τις συμφωνίες που έχεις υπογράψει», λέει ο Γ. Οικονόμου, ένας από τους ισχυρότερους πλοιοκτήτες. Η εταιρεία του, Dryships, είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά. Έχει ήδη επιτύχει απόφαση που θέτει ένα πλοίο της Cosco υπό τον έλεγχο του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η έξοδός του από το λιμάνι της Λουιζιάνας. Πάντως ο ίδιος λέει ότι επιθυμεί να λυθούν οι διαφωνίες με τον κινεζικό όμιλο φιλικά.

Η Cosco είναι σήμερα η πρώτη διαχειρίστρια πλοίων dry bulk, που μεταφέρουν σιδηρομεταλλεύματα και άλλες πρώτες ύλες. Αποτελεί σχετικά νέο παίκτη στην συγκεκριμένη αγορά και βρέθηκε στις κορυφαίες θέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια. Το τελευταίο διάστημα έχει παγώσει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου συμβόλαια, τα οποία είχε υπογράψει στις καλές ημέρες του κλάδου. Σχολιάζοντας τη διαμάχη με τους εφοπλιστές, στέλεχος του ομίλου δήλωσε στο Reuters ότι «πρόκειται για επιχειρηματικές αντιδικίες και τις αντιμετωπίζουμε». Οι ταμειακές μας ροές είναι καλές και οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητες εξελίσσονται κανονικά». Με την αναστολή πληρωμών και την επαναδιαπραγμάτευση των τιμών, η κινεζική εταιρεία στοχεύει να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις για τους μετόχους της.

Με επίσημη ανακοίνωσή της στη Lloyd’s List, η Cosco επιβεβαιώνει τις προθέσεις της να επαναδιαπραγματευτεί το ύψος των ναύλων, ειδικά για τα capesize, λόγω της μεγάλης πτώσης της ναυλαγοράς και της αύξησης των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων. Η εταιρεία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι στον χώρο των ναυλώσεων το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα ανακοινώσει ζημιές, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι είχε κέρδη 535 εκατ. ευρώ.

Ανυποχώρητοι στα παζάρια


Την ίδια στάση, όσον αφορά στις προθέσεις της Cosco να μειώσει τους ναύλους παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υπογεγραμμένα χρονοναυλοσύμφωνα, κρατά και η Αγγελική Φράγκου, που βρίσκεται στο τιμόνι της Navios Maritime. «Έχει περιέλθει στην αντίληψή μας ότι ο κινεζικός όμιλος συζητά για επαναδιαπραγμάτευση μέχρι και 30% με όλες τις εταιρείες που συνεργάζεται», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η Αγγελική Φράγκου.

Η κ. Φράγκου διαβεβαίωσε ότι η Navios δεν έχει κανένα λόγο να κάνει διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η εταιρεία έχει ισχυρές ταμειακές ροές και διασφαλισμένα συμβόλαια. «Άλλοι εφοπλιστές όμως μπορεί να δεχτούν μειώσεις στις τιμές των ναύλων», εξηγεί. «Το κατά πόσον θα συμβιβαστεί ή όχι κάθε εταιρεία, έχει να κάνει με τη ρευστότητα που διαθέτει».

Εκτός από τις εταιρείες του Γιώργου Οικονόμου και του ομίλου Navios, στον κύκλο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ο όμιλος Αγγελικούση και η Golden Union του Θεόδωρου Βενιάμη. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 12 πλοιοκτήτες, Έλληνες και Ασιάτες, συζητούν με την Cosco για το θέμα των ναύλων.

Οι συνθήκες ευνοούν


COSCO και εφοπλιστές πιέζουν, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό, προς το συμφέρον κάθε πλευράς, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες της αγοράς. Η προσωρινή άνοδος της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, με τον γενικό δείκτη ΒDI να σπάει για πρώτη φορά από το τέλος Ιανουαρίου το ψυχολογικό φράγμα των 1.500 μονάδων, επιτρέπει στους εφοπλιστές να αντισταθούν σε διαπραγματεύσεις ναύλων προς τα κάτω. Τα capesizes κερδίζουν πάνω από 16.000 δολ./ημέρα, κλείνοντας την Τετάρτη στα 18.000 δολ./ημέρα.

Αποστρατεύουν τον κάπτεν Γουέι


Να διατηρήσει τη φήμη της ως αξιόπιστος συνεργάτης ζητά ο Γ. Οικονόμου από την Cosco, μετά την απόφαση του κινεζικού ομίλου να «αποστρατεύσει» τον κάπτεν Γουέι Ζιαφού. Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου καταλαμβάνει -με άμεση ισχύ- ο αντιπρόεδρος της China ShippingGroup, Μα Ζεχούα. Ο κάπτεν Γουέι θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κινεζικής κυβέρνησης να αναμορφώσει τις μεγάλες κρατικές εταιρείες, διαχωρίζοντας αρμοδιότητες και δεν έχει σχέση με τη διαμάχη του κινεζικού ομίλου με τους εφοπλιστές. Στο εξάμηνο η Cosco εμφάνισε ζημιές 432 εκατ. δολ. Από τον κλάδο των dry-bulk έγραψε ζημιές 420 εκατ. δολ. και από τα κοντέινερ 148,2 εκατ. δολ. Αντίθετα, κερδοφόρο ήταν το τμήμα logistics και διαχείρισης λιμανιών.