Γκαλερί εν δράσει με εκθέματα αισθητικά ανωτέρας ποιότητας

galeri-en-drasei-me-ekthemata-aisthitika-anoteras-poiotitas

Η περσινή Art Athina, η καθιερωμένη διεθνής συνάντηση των αιθουσών τέχνης, σημαδεύτηκε από τις αντιδράσεις των ελληνικών γκαλερί που έμειναν έξω από τη διοργάνωση, αλλά και από ένα κρούσμα λογοκρισίας, όταν με παρέμβαση πολιτευτών του ΛΑΟΣ αποκαθηλώθηκε το «τολμηρό» βίντεο της Εύας Στεφανή (θυμόσαστε, τη σκηνή αυνανισμού με υπόκρουση του εθνικού μας ύμνου...).

Φέτος, πιθανότατα δεν θα έχουμε ανάλογο περιστατικό, καθώς δεν διανύουμε προεκλογική περίοδο, ωστόσο η Art Athina εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην Hellexpo με οικονομικά προβλήματα: το υπουργείο Πολιτισμού ακόμα δεν έχει δώσει στον οργανωτικό φορέα (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης) την περσινή επιχορήγηση των 200.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί, ενώ η φετινή, ανάλογου ύψους, παραμένει στον αέρα.

Αυτό, βεβαίως, δεν μειώνει τον δυναμικό και γιορτινό χαρακτήρα του μεγάλου εμπορικού εικαστικού γεγονότος που περιλαμβάνει σημαντικές γκαλερί εντός και εκτός συνόρων, προβάλλει τους νέους καλλιτέχνες, κεντρίζει το ενδιαφέρον συλλεκτών και διευθυντών μουσείων από το εξωτερικό. Και πάλι η Art Athina επεκτείνεται σε χώρους εκτός Hellexpo, δίνοντας μια γεύση από ρωσική πρωτοπορία αλλά και από σύγχρονη ιρανική τέχνη.

Με διεθνή χαρακτήρα

Ας δούμε, όμως, καλύτερα τα βασικά τμήματα της φουάρ στην Hellexpo (22-25 Δεκεμβρίου):

1. Στο Basic Plan, 44 τοπικές και διεθνείς γκαλερί θα παρουσιάσουν σε περίπτερα τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν. Από την Ελλάδα παίρνουν μέρος οι: a.antonopoulou.art, AD, Cheapart, Εκφραση, Ελένη Κορωναίου, Frissiras Art Gallery, Kalfayan, gazonrouze, Μέδουσα, Potnia Thiron, QBox, The Apartment, The Breeder, Τιτάνιουμ, Vamiali's, Xippas, Ζήνα Αθανασιάδου, κ.ά.

2. Στο «project 1+9» η γκαλερίστα Ιζαμπέλα Μπορτολότζι προσκαλεί διεθνείς δραστήριες γκαλερί, από την Ancient & Modern του Λονδίνου μέχρι την παρισινή Balice-Hertling.

3. Το Open Plan δίνει το βήμα σε καλλιτέχνες που δημιουργούν μεγάλου μεγέθους έργα.

4. Η επιμελήτρια Σάρα Μπέλντεν εμπνέεται από τον στίχο του Λέοναρντ Κοέν «First we take Manhattan, then we take Berlin» για ένα αφιέρωμα σε ανερχόμενες γκαλερί από τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο.

5. Στον εξωτερικό χώρο της Hellexpo η Μαρίνα Φωκίδη θα στήσει γλυπτά που «διαφημίζουν» την Art Athina, ενώ στο γκαράζ θα δημιουργήσει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ενός σπιτιού με έργα τέχνης που θα μπορούσαν να είναι και χρηστικά αντικείμενα. Παίρνουν μέρος οι: Ν. Αλεξίου, Α. Πλέσσας, Α. Αγγελιδάκης, Θεόδωρος, Ε. Καμμά, Ι. Τουλιάτου, Δ. Κόζαρης, Κ. Βελώνης, Μ. Μανέτας κ.ά.

Αν το 2007 ήταν η χρονιά «επανεκκίνησης» για την Art Athina, «η φετινή διοργάνωση κρατάει τη ίδια δομή και διαμορφώνει ένα πιο δεμένο πρόγραμμα», όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Χρήστος Σαββίδης. «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια βαλκανική αλλά μια διεθνή φουάρ, με ξεχωριστή ματιά και ιδιαίτερο χαρακτήρα, που ταυτόχρονα προβάλλει την τοπική σκηνή».

Αισιόδοξη είναι και η πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννα Γραμματοπούλου: «Περιμένουμε να ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό των 18.000 επισκεπτών. Ενα ευρύτερο κοινό αρχίζει να μαθαίνει τη φουάρ, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από τον διεθνή τύπο, από ξένα μουσεία, ιδρύματα και σημαντικούς φορείς της τέχνης».

Σε χώρους εκτός της φουάρ θα δούμε:

1. «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (μέχρι 20/10) με 100 έργα από τη συλλογή Κωστάκη που εκφράζουν τις τολμηρές αισθητικές περιπέτειες καλλιτεχνών όπως οι Μάλεβιτς, Πόποβα, Τάτλιν, Ροτσένκο, Νικρίτιν, στη Ρωσία των αρχών του 20ού αιώνα.

2. Η έκθεση «Το λιοντάρι κάτω από το ουράνιο τόξο, σύγχρονη τέχνη από την Τεχεράνη» (κτίριο οδού Αιόλου 48-50, από 22/5 έως 22/6), φέρνει το κοινό σε επαφή με έναν πολιτισμό με κοινούς προβληματισμούς με τη Δύση, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις.

3. Το άσπρο και το μαύρο, το φως και το σκοτάδι, χαρακτηρίζουν τα έργα της Εβγκένια Εμετς από τη Ρωσία και του Μάρκους Πρόσεκ από την Αυστρία, που συμμετέχουν στην έκθεση «Στοιχεία του φωτός» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (24/12/2019).