Γλιτώστε λεφτά χωρίς να ζεσταίνεστε ή να παγώνετε

glitoste-lefta-choris-na-zestaineste-i-na-pagonete

Η έκρηξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος αναγκάζουν πολλά νοικοκυριά να… παγώνουν τώρα που είναι χειμώνας ή να… τσουρουφλίζονται το καλοκαίρι.

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης προσπαθούν με μεγάλη φειδώ να κρατήσουν ζεστά τα σπίτια τους, σε μια περίοδο, όπου η οικονομική δυσπραγία μεγαλώνει.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν λύσεις έτσι ώστε ο λογαριασμός των κοινοχρήστων ή του ρεύματος να μην έρχεται «φουσκωμένος» προκαλώντας…ρίγη ή εξάψεις.

Με μπούσουλα, απλές προτάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εξοικονόμησης Ενέργειας, μπορείτε να βλέπετε την καθημερινότητά σας με μια πιο αισιόδοξη ματιά. Τι πρέπει όμως να γνωρίζετε για την ψύξη, την θέρμανση, τον αερισμό και τη μόνωση ώστε να γλιτώσετε λεφτά. Η απάντηση έρχεται μέσα από τις ακόλουθες συμβουλές τις οποίες πρέπει να ακολουθείτε ως…ευαγγέλιο, προκειμένου να είναι πάντα «ζεστή» η… τσέπη σας.

Ειδικότερα:

1. Εξαερώνετε τα σώματα του καλοριφέρ τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο, ή όσο σύντομα χρειάζεται.

2. Θερμομονώστε καλά τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, και ειδικά στα σημεία που είναι τοποθετημένα τα σώματα του καλοριφέρ (αν δεν βρίσκετε ειδικό μονωτικό τοποθετήστε αλουμινόχαρτο). Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τοποθετήστε στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα ειδικές θερμοανακλαστικές επιφάνειες, ώστε να μην διαρρέει η θερμότητα προς τους εξωτερικούς τοίχους.

3. Μην τοποθετείτε μπροστά από τα σώματα του καλοριφέρ έπιπλα ή καλύμματα που φράζουν τους αεραγωγούς ή εμποδίζουν την μεταφορά θερμότητας.

4. Προτιμήστε να δροσίζεστε χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα (ειδικά οροφής). Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, η χρήση του ανεμιστήρα οροφής θα σας προσφέρει την ίδια άνεση, τοποθετώντας τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σε υψηλότερη θερμοκρασία. Ένας ανεμιστήρας οροφής έχει χαμηλό αρχικό κόστος (20-100€), ενώ μόλις που καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Ακόμα και στις περιπτώσεις που ο χώρος είναι κλιματιζόμενος, με τη χρήση ανεμιστήρων οροφής η κατανάλωση ενέργειας για την κάλυψη του ψυκτικού φορτίου ενός χώρου μειώνεται κατά 28-40%, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες όπου βρίσκεται το κτίριο.

5. Σβήστε τον απορροφητήρα στην κουζίνα ή τον εξαεριστήρα στο μπάνιο, 20 λεπτά μετά το μαγείρεμα ή το μπάνιο, ώστε να συγκρατήσετε τον ζεστό αέρα στον χώρο.

6. Τοποθετήστε χρόνο-χωροθερμοστάτη, ώστε το σύστημα θέρμανσης να φροντίζει απλά να μην παγώσει το σπίτι σας κατά τις εργάσιμες ώρες, αλλά όταν επιστρέφετε να έχει ήδη λειτουργήσει ώστε να το βρείτε ζεστό όταν επιστρέψετε.

7. Τοποθετώντας σύστημα αντιστάθμισης σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, εξασφαλίζετε οικονομία έως και 30%.

8. Με κλιματιστικά τεχνολογίας inverter εξασφαλίζετε οικονομία τουλάχιστον 30% και καλύτερες συνθήκες άνεσης

9. Εάν πρόκειται να αλλάξετε κουφώματα (πορτοπαράθυρα), δώστε μεγάλη προσοχή στους υαλοπίνακες που θα επιλέξετε. Εκτός από το να είναι διπλοί, θα πρέπει εάν το ακίνητο βρίσκεται σε θερμό κλίμα να είναι αντιθερμικοί και εάν είναι σε ψυχρό, κανονικοί ώστε να εγκλωβίζουν την ηλιακή θερμότητα μέσα στο οίκημα.

10. Χρησιμοποιήστε τις κουρτίνες σαν θερμομονωτική ασπίδα. Κατά τη διάρκεια τις ηλιοφάνειας τον χειμώνα ανοίξτε τις για να ζεσταθεί το δωμάτιο από τον ήλιο, αλλά το βράδυ καλείστε τις ώστε να εγκλωβίσει την θερμότητα στο εσωτερικό του δωματίου. Το καλοκαίρι πράξτε αντίθετα.

11. Κλείνετε το διάφραγμα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε, γιατί διαφορετικά ο θερμός αέρας του δωματίου διαρρέει στο περιβάλλον.

12. Φυτεύοντας κατάλληλα δένδρα και θάμνους σε μικρή απόσταση από τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, εξασφαλίζεται καλύτερη θερμομόνωση.

13. Φράξτε τις χαραμάδες των κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα. Τα ρεύματα αέρα κάνουν το σπίτι σας να χάνει ενέργεια.

14. Κατεβάστε το θερμοστάτη της θέρμανσης έστω κατά 1oC.

15. Ρυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 26 °C το καλοκαίρι (δοκιμάστε και τους 28 ή 27 °C, πιθανότατα θα νιώθετε ικανοποιητική δροσιά).

16. Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.

17. Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού – ο καθαρισμός των φίλτρων επιβάλλεται και για λόγους υγείας.
18. Τοποθετήστε εξωτερικά σκίαστρα ή τέντες.

19. Τους καλοκαιρινούς μήνες αερίστε τα δωμάτια τη νύχτα

20. Έλεγχος για διαρροές ή εκφύλιση της μόνωσης του δικτύου των αγωγών.

21. Ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδομένου ότι θα αυξήσει το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

22. Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για το χώρο σας. Συμβουλευτείτε ειδικευμένο μηχανικό και όχι απλούς πωλητές, πριν επιλέξετε. Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματισμό για ολόκληρο διαμέρισμα ή κτίριο, ζητείστε μελέτη.

23. Κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες τα βράδια του χειμώνα.

24. Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα
25. Φροντίστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από ειδικό συντηρητή

26. Εάν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα ζεστός, ελέγξτε το θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν να ανοίξετε παράθυρα.

27. Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20°C. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια.

28. Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το κτίριό σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.

29. Κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες.

30. Μην αερίζετε υπερβολικά.

31. Κλείστε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.

32. Σε παλαιά κτήρια προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή του κτιρίου, αντικαταστήσετε τα παράθυρα από μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά, με διπλά τζάμια και προσθέσετε μόνωση στους τοίχους (εξωτερικά αποδίδει καλύτερα).

33. Εξοικονομήστε έως και 20% της ενέργειας που χρησιμοποιείτε για την θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας. Πώς;;; Μονώνοντας κατάλληλα τόσο τις πόρτες, όσο και τα παράθυρα του σπιτιού σας.

34. Η επιπλέον μόνωση διαφόρων άλλων χώρων, όπως σοφίτες, υπόγεια, καθώς και άλλα σημεία διαρροών θερμότητας ή ψύξης, προσφέρουν τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας.

35. Ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα μπορούν να συμβάλλουν μέχρι και 30% στην μείωση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη. Αν ένα σπίτι έχει μονά τζάμια στα παράθυρα, θα ήταν χρήσιμο να αντικατασταθούν από ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα.