Γνωρίστε την έθνικ μουσική χωρίς παρωπίδες και με ανοιχτό μυαλό

gnoriste-tin-ethnik-mousiki-choris-paropides-kai-me-anoichto-myalo

Για τους αρχάριους θα μπορούσε να είναι ένα εύχρηστο εγχειρίδιο, για τους πιο ψαγμένους ένα μέτρο σύγκρισης, ούτως ή άλλως ο οδηγός «Η ιδανική δισκοθήκη της world music», που μόλις κυκλοφόρησε από τη Fnac, προτείνει τα καλύτερα cd και dvd του είδους που μπορεί να βρει κανείς στην ελληνική αγορά.

«Η ιδανική δισκοθήκη της World Music» συντάχθηκε από τους εξειδικευμένους πωλητές του τμήματος μουσικής της Fnac και αποτελεί συνέχεια της σειράς των οδηγών που εγκαινιάστηκε το 2006 με την έκδοση της «Ιδανικής Δισκοθήκης της Jazz».

Μικρός και εύχρηστος ο οδηγός της world μουσικής περιλαμβάνει 250 τίτλους από την παγκόσμια καλλιτεχνική παραγωγή, χωρισμένους ανά γεωγραφική περιοχή. Η μουσική της Μέσης Ανατολής με τα όργανα που «υποδέχονται τη φωνή, τη μιμούνται και την εξυψώνουν για να αγγίξει τον Θεό» βρίσκει έκφραση στους Αμπατζί, Νατάσα Ατλας, Φαϊρούζ, Όφρα Χάζα, Χαλέντ, Ουμ Καλσούμ, κ.ά.

Οι αμέτρητες λαϊκές παραδόσεις της Ασίας και της Απω Ανατολής (Ν. Μπανερτζί, Μανού Ντιμπάνγκο, Σεζάρια Εβόρα, Σαλίφ Κεϊτά) «αναμετριούνται» με το μουσικό μωσαϊκό της Ευρώπης (από τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Χρήστο Τσιαμούλη μέχρι την Κριστίνα Μπράνκο, τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, τον Ρος Ντέιλι και τον Πάκο ντε Λουτσία). Ο ήχος της Τζαμάικας του Μπομπ Μάρλεϊ συναντάει τα λάτιν και τη σάλσα, τους Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ, τη Σέλια Κρουζ, τον Σέρτζιο Μέντες, τη Λίλα Ντάουνς.

Ένα χρήσιμο λεξικό με τα είδη και τα όργανα της world music και ασφαλώς μια εικονογραφημένη λίστα με τα «50 απαραίτητα» cd του είδους για να «χτίσει» κανείς την ιδανική δισκοθήκη του συμπληρώνουν τον οδηγό, που πωλείται στη συμβολική τιμή των 3 ευρώ. Χορηγός επικοινωνίας ο ραδιοσταθμός «Κόσμος 93,6». Τα 100 πρώτα μέλη του κάθε καταστήματος της Fnac, στη Γλυφάδα και στο Μαρούσι, θα λάβουν τον οδηγό δωρεάν. Σπεύσατε!

Να θυμάστε πως η εθνική μουσική δεν γνωρίζει τεράστια αποδοχή από το ευρύ κοινό επειδή έχει ένα ιδιαίτερο ύφος που προορίζεται για την μειοψηφία των πολιτών αυτού του πλανήτη, και όχι για την πλειονότητα εξ αυτών. Επομένως μη βιαστείτε να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα που πιθανόν να είναι εσφαλμένα.