Η Παγκοσμιοποίηση στη Λυρική σκηνή

i-pankosmiopoiisi-sti-lyriki-skini

Η λέξη-κλειδί για τη νέα εποχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με επικεφαλής τον Ελληνοϊταλό αρχιμουσικό Τζοβάνι Πάκορ είναι η «συμπαραγωγή». Την επανέλαβε αρκετές φορές χθες ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ στην παρουσίαση του προγράμματος για την περίοδο 2019-20.

«Οι συμπαραγωγές και οι συνεργασίες είναι το μέλλον του λυρικού θεάτρου σε όλη την Ευρώπη», είπε. Και εξήγησε: «Χωρίς τις συμπαραγωγές είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει ένα θέατρο στη σύγχρονη οικονομία. Το λυρικό θεάτρο είναι πολυδάπανο. Στο νέο μας πρόγραμμα εντάξαμε πέντε συμπαραγωγές με θέατρα του Μπουένος Αϊρες, του Αμστερνταμ, της Πάτρας, της Νίκαιας, της γαλλικής πόλης Κομπιέν. Είναι ένα καλό ξεκίνημα προς αυτή την κατεύθυνση. Από την επόμενη χρονιά θα είμαστε έτοιμοι ώστε το 80% ή ακόμα και το 100% των παραστάσεών μας να είναι συμπαραγωγές».

Το κλίμα στην ΕΛΣ μοιάζει ήρεμο μετά την περσινή θυελλώδη αποχώρηση του Γιώργου Λαζαρίδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο Τζοβάνι Πάκορ φαίνεται, πάντως, ενήμερος για το εκρηκτικό παρελθόν της Λυρικής και ότι έχει την ικανότητα να εξισορροπεί τις εντάσεις. Κάποια στιγμή σταμάτησε να μιλάει αγγλικά για να απευθυνθεί στους δημοσιογράφους στα ελληνικά:

«Η μητέρα μου είναι Ελληνίδα. Από τη μέχρι τώρα παραμονή μου στην Ελλάδα διαπιστώνω ότι έχουμε τη δύναμη, τις προοπτικές να σταθούμε στο επίπεδο των σημαντικών θεάτρων της Ευρώπης. Για να πετύχουμε όμως χρειάζεται δουλειά και όραμα από όλους μας», είπε και αναφέρθηκε στην τριετή συμφωνία της ΕΛΣ με τα σωματεία των εργαζομένων για τις συλλογικές τους συμβάσεις, η οποία ενισχύει την πεποίθηση για την ομαλή λειτουργία του θεάτρου τουλάχιστον την επόμενη τριετία.

Η πρώτη εντύπωση για το νέο προγραμματισμό της ΕΛΣ την περίοδο 2019-2020 είναι θετική. Ανάμεσα στις παραστάσεις ξεχωρίζουν η όπερα «Τανχόιζερ» του Βάγκνερ (Ιανουάριος, Φεβρουάριος 2020) σε σκηνοθεσία του Γκράχαμ Βικ, παραγωγή της San Francisco Opera σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η πανελλήνια πρώτη (Μάρτιος 2009) της όπερας του Αντονίν Ντβόρζακ «Ρουσάλκα» σε σκηνοθεσία Μάριον Βάσερμαν, το μπαλέτο «Η κακοφυλαγμένη κόρη» του Λουί Ερόλ σε χορογραφία Φρέντερικ Αστον, η δημοφιλής «Αΐντα» του Βέρντι σε συνεργασία με την Arena di Verona στο επόμενο Φεστιβάλ Αθηνών, το μιούζικαλ «Tango Operita» (Μάιος 2009), η μικρή όπερα του Αστορ Πιατσόλα με μουσική βασισμένη στο tango nuevo κ.ά.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΣ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τέλος, χαρακτήρισε «προϋπολογισμό ρεκόρ» τον περσινό, ύψους 30 εκατ. ευρώ, και είπε ότι κάνουν προσπάθειες να καλύψουν μια οικονομική «τρύπα» της τάξης των 6 με 7 εκατ. ευρώ. Επισήμανε, μάλιστα, τη θετική συμβολή των συμπαραγωγών στην αναβάθμιση της ΕΛΣ: «Οι συνεργασίες μάς ωθούν να ανεβάσουμε την ποιότητα της δουλειάς μας. Διαφορετικά, τα άλλα θέατρα δεν θα θελήσουν να συνεργαστούνε ξανά μαζί μας».