Infographic: Να γιατί θα πρέπει να μάθεις λίγο κώδικα

infographic-na-giati-tha-prepei-na-matheis-ligo-kodika

Ο προγραμματισμός, δηλαδή η πρακτική του να σχεδιάζει, να γράφει, να δοκιμάζει και να επιδιορθώνει κανείς προγράμματα υπολογιστών σε μια από τις πολλές διαθέσιμες γλώσσες, όσο πάει γίνεται όλο και πιο κοινή πρακτική, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Και πώς να μην συμβεί κάτι τέτοιο, όταν ολόκληρη η ζωή μας πλέον επηρεάζεται από συσκευές που τρέχουν εξαιτίας αυτού; Είναι πολύ εύκολο να το ξεχάσουμε, αλλά σε αντίθεση με τα μηχανήματα προηγουμένων δεκαετιών, πλέον τα πάντα έχουν ενσωματωμένο κάποιον επεξεργαστή μέσα τους και χρειάζονται λογισμικό για να λειτουργήσουν. Και από τι φτιάχνεται το λογισμικό; Από ιδιοφυίες που γράφουν κώδικα, που προγραμματίζουν!

Πέραν όμως της ζήτησης, ένα μεγάλο συν στην διάδοση της πρακτικής αυτής είναι η ευκολία εκμάθησης. Εκεί που κάποτε οι γλώσσες ήταν δύσκολες και το ίδιο και η εκμάθησή τους, σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένες σελίδες όπως το Codeacademy, μέρη που προσφέρουν Πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα όπως το Coursera που παρουσίασα πρόσφατα και πολλοί, πολλοί προγραμματιστές εκεί έξω που είναι έτοιμοι είτε να διδάξουν σε φιλικό επίπεδο (απλά μπες στο Freenode με τον IRC client σου και τριγύρισε στα κανάλια του) είτε να μοιράσουν τον κώδικά τους δωρεάν, για να πειραματιστείς επάνω του και να τον επεκτείνεις, να παίξεις, να μάθεις.

Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, λοιπόν, που ο προγραμματισμός είναι μια ενδιαφέρουσα ασχολία κι ένα συχνά πολύ καλοπληρωμένο επάγγελμα — και ο πρώτος που θα γκρινιάξει για την επαγγελματική κατάσταση στην Ελλάδα θα φύγει ιπτάμενος προς Σουηδία μ’ ένα φτυάρι στον κώλο. Όλοι οι επαγγελματικοί τομείς πάσχουν. Αλλά αν δουλέψεις σκληρά, μάθεις το ποίημα σου καλά και έρθει η στιγμή που θα βγεις στο εξωτερικό, ίσως ο προγραμματισμός να είναι το χαρτί στο μανίκι σου. Ίσως, λέω…

Το σημερινό Infographic έφτασε στα χέρια μας μέσω της Jen Rhee, και σχεδιάστηκε για το OnlineCollege.org.

Ωστόσο ιδιαίτερα νέα γενιά πρέπει επενδύσει επάνω στη γνώση του προγραμματισμού γιατί ενδέχεται να βρει πολύ εύκολα δουλειά κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, και μάλιστα με ένα βαρβάτο μισθό θα τον ζήλευαν και υψηλά ιστάμενα στελέχη εταιρειών.