Ιστορία προδοσίας μέσα από το βιβλίο η «Διώρυγα»

istoria-prodosias-mesa-apo-to-vivlio-i-dioryga

Στην «Ελευθεροτυπία» ο Γρηγόρης Ρουμπάνης, με την ιδιότητα του πολιτικού συντάκτη, αποκαλύπτει τις διαπλοκές των πολιτικών, όμως με το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα, τη «Διώρυγα», περιγράφει τις μηχανορραφίες μιας άλλης εποχής.


Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτης», μας μεταφέρει στην άνοιξη του 146 π.Χ. Η Αθήνα είναι πλέον υποχείριο των Ρωμαίων. Ο ίππαρχος Φιλοκτήτης εγκαταλείπει την πάλαι ποτέ «ένδοξη πόλη» και μετοικεί στην Κόρινθο. Οι φρυκτωρίες έχουν μεταδώσει το σήμα ότι ρωμαϊκές λεγεώνες κατευθύνονται εναντίον της. Με εντολή της Συγκλήτου, η πλούσια πόλη, η πρωτεύουσα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, πρέπει να καταστραφεί ολοσχερώς. Η Δίολκος, η Διώρυγα αργότερα στον Ισθμό, πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της νέας παγκόσμιας δύναμης.

Μέσα στη γενική ταραχή, ο στραγηγός Δίαιος θα αντιμετωπίσει όχι μόνο τους Ρωμαίους αλλά και τους συμπολίτες του, που δείχνουν να μαγεύονται από τη ρωμαϊκή ισχύ. Τότε, ο Φιλοκράτης καλείται να δράσει. Γιατί δεν έχουν τελειώσει όλα. Τα πάντα μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή. Γι' αυτό δεν θα αγωνιστεί μόνο αλλά θα γράψει και γι' αυτά που του επιφύλαξαν οι θεοί να ζήσει...

Λάτρης της Ιστορίας και της λογοτεχνίας, ήδη από την εφηβεία του, ο Γρηγόρης Ρουμπάνης ξεδιπλώνει μια ιστορία προδοσίας αλλά και αντίστασης στην αρχαία Ελλάδα, που έχει αναλογίες με τη σύγχρονη, παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.

Γεννημένος το 1955 στην Αθήνα, φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εργάστηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» ως κλητήρας και στη συνέχεια ανέλαβε τις στήλες των φαρμακείων, των κινηματογράφων και των τηλεοπτικών προγραμμάτων (τότε όλα χωρούσαν σε μία σελίδα), όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του.

Το 1979 πέρασε στο επαρχιακό και το ελεύθερο ρεπορτάζ. Εκτοτε εργάστηκε σε αρκετές εφημερίδες («Αυγή», «Εθνός», «Η Γνώμη» κ.ά.), καθώς και στην ΕΡΤ, ενώ από το 1989 εργάζεται στην «Ε» ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος. Επίσης κάνει εκπομπές στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

Το προηγούμενο βιβλίο του «Η μπουρμπουλήθρα: Ο μύθος στην ιστορία του Παπανδρέου» («Ελληνικά Γράμματα») ήταν ένα σκληρό πολιτικό σχόλιο, με στοιχεία μυθοπλασίας για την οικογένεια Παπανδρέου.