Κάντε τα έργα εσείς. Εγώ δεν ανακατεύομαι

kante-ta-erga-eseis-ego-den-anakatevomai

«Κάντε τα έργα εσείς. Εγώ δεν ανακατεύομαι». Έτσι απλά ο Μιχάλης Λιάπης εκχώρησε προχθές στους περιφερειάρχες το δικαίωμα του υπουργείου Πολιτισμού να έχει τον πρώτο λόγο στον προγραμματισμό των πολιτιστικών έργων, όπως και την ευθύνη για τον έλεγχο και την ποιότητα υλοποίησής τους.


Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ ακούγοντας τον υπουργό τους να παραιτείται των έργων που θα γίνουν στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 (Δ' ΚΠΣ) και να στρώνει ουσιαστικά το χαλί στους τοπικούς άρχοντες ώστε να κάνουν ανενόχλητοι τα ρουσφέτια τους.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των περιφερειών στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε υπό την προεδρία του Μιχ. Λιάπη στο ΥΠΠΟ παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και των γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών και Πολιτισμού Π. Δρόσο και Θ. Δραβίλλα, του ζήτησαν να μη λειτουργήσει ως ενδιάμεσος φορέας στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ η Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΠΟ. Αυτό, όμως, είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο προκειμένου να υπάρξει έλεγχος των μελετών και πιστοποίηση στην υλοποίηση των έργων που αφορούν μνημεία.

Υπουργείο Πολιτισμού: ώρα μηδέν


Παλαιό στέλεχος του ΥΠΠΟ μάς έλεγε χθες ότι με την προφορική αυτή δήλωση του κ. Λιάπη το υπουργείο Πολιτισμού αυτοκαταργείται αφού προσφέρει στις Νομαρχίες και στις Μητροπόλεις, που θα έχουν το χρήμα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, ακόμα και την πιστοποίηση για να εκτελέσουν εξειδικευμένες εργασίες, όπως είναι αναστηλώσεις, συντηρήσεις, αποκαταστάσεις μνημείων. «Θεωρώ ότι η προχθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη του υπουργείου Πολιτισμού», μας είπε με λύπη.

Ο κ. Λιάπης στην εισήγησή του τόνισε ότι θεωρεί σημαντική τη χάραξη κοινής στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδο. «Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ελληνικής περιφέρειας. Να αξιολογήσουμε τις προτάσεις και να βάλουμε τις προτεραιότητές μας», είπε, χαϊδεύοντας τα αφτιά όσων ήθελαν αυτά ακριβώς να ακούσουν. Η σύστασή του ήταν «τα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς να απλώνονται στις περιφέρειες των νομών, ενώ του σύγχρονου πολιτισμού στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Δεν θέλω μουσεία


Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία νέων μουσείων «γιατί τα περισσότερα είναι άδεια και δεν αποσβένουν το κόστος τους». Δηλαδή, ξεχάστε π.χ. το Μουσείο των Αθηνών, που ήλπιζε να αντλήσει πόρους από τα κονδύλια αυτά. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης όλων των έργων που έχουν ξεκινήσει από το Β' και το Γ' ΚΠΣ.

Το θετικό είναι ότι εξασφάλισε τουλάχιστον την ένταξη στα ΠΕΠ Αττικής (όπου ο πολιτισμός δεν έχει τομεακό πρόγραμμα) των έργων: της Ακρόπολης, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, του Ολυμπιακού Μουσείου και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Βεβαίως έμειναν απ' έξω η Ελευσίνα, η οποία θα αποκτούσε σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού νέο μουσείο, τα Αιγόσθενα που πρέπει να αναστηλωθούν και ένα σωρό ακόμη μνημεία της δυτικής Αθήνας.

Το δυσάρεστο είναι πως δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες για έργα πολιτισμού τα οποία θα μπορούσαν να επιλέξουν οι περιφέρειες. Υπηρεσιακοί παράγοντες θεωρούν αδύνατον να έχουν συνταχθεί τεχνικά δελτία ώς την άνοιξη του 2009 προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Η απραξία του ΥΠΠΟ μετά το σκάνδαλο Ζαχόπουλου κινδυνεύει τώρα να πληρωθεί με χασούρα πολλών εκατομμυρίων.

Σχολιάζοντας χθες η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη τις δηλώσεις του Μιχ. Λιάπη για την παραπάνω σύσκεψη, αναφέρει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό και έχουν συρρικνωθεί οι ελπίδες στα όποια περιορισμένα κονδύλια μπορεί να διατεθούν από τα περιφερειακά προγράμματα. Τα κονδύλια, όμως, αυτά σε μεγάλο βαθμό δεσμεύονται από την ανάγκη να συνεχιστούν έργα που εκκρεμούν από το Γ' ΚΠΣ». Εξάλλου, δύο μήνες πριν από τη λήξη του Γ' ΚΠΣ η απορροφητικότητα του συνόλου του ειδικού προγράμματος, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Δαμανάκη, Καρτάλης) ήταν 58,81%. *