Λειτουργία Αφροαμερικανών κάτω από την Ακρόπολη

leitourgia-afroamerikanon-kato-apo-tin-akropoli

«Αρκετά με τους καρτεσιανούς διαχωρισμούς. Μπουχτίσαμε! Ήρθε η ώρα να σηκωθείτε, να χορέψετε, να τραγουδήσετε, να χειροκροτήσετε. Αν χορέψετε και τραγουδήσετε μαζί μας θα έχουμε νικήσει!».



Ο Λι Μπρούερ, ο Αμερικανός σκηνοθέτης του «The Gospel at Colonus», γκόσπελ εκδοχής του σοφόκλειου «Οιδίποδα επί Κολωνώ», πολυταξιδεμένης δουλειάς που σε συνεργασία με το Αμερικανο-Ελληνικό Κέντρο Τεχνών παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, το Σάββατο, αντί για τις συνήθεις μεγαλοστομίες των συνεντεύξεων Τύπου προτίμησε να απευθύνει στο κοινό ανοικτή πρόσκληση αυτενέργειας.

«Δεν θα δείτε στο Ηρώδειο μια σύγχρονη -όπως έχει γραφτεί- όπερα. Αυτό που θα δείτε είναι μια ασυνήθιστη αφροαμερικανική όπερα. Θα βρεθείτε σε έναν κόσμο παγανιστικό-προχριστιανικό και, συγχρόνως, σε μια εκκλησία της Πεντηκοστής στο Μπρούκλιν», διευκρίνισε. «Κοινό δεν θα υπάρχει. Το κοινό είναι μέρος της παράστασης και μετέχει όπως θέλει. Φέρνουμε τον "Οιδίποδα Επί Κολωνώ" στο σπίτι του!».

Στην παράσταση, που χρονικά εκτυλίσσεται στο παρόν, η Αντιγόνη είναι ευαγγελική κι ο Πολυνείκης έμπορος ναρκωτικών. Ο Οιδίποδας είναι ένας Ρέι Τσάρλς - ιερέας, ο οποίος προσέρχεται στην Εκκλησία, τον Κολωνό, για να αφήσει ήσυχα την τελευταία του πνοή. Προηγουμένως θα έχει παίξει στο πιάνο εκστατικές γκόσπελ μουσικές.

«Ο Οιδίποδας και το ποίμνιό του μετατρέπουν την τραγωδία σε χριστιανική παραβολή τιμωρίας και εξιλέωσης», λέει ο Μπρούερ. «Στην παράσταση είναι εξάλλου πολύ έντονο το στοιχείο της αρχαιοελληνικής κάθαρσης. Οι πιστοί τραγουδούν, χειροκροτούν και στο τέλος λιποθυμούν από ευφορία. Συνέρχονται και συνεχίζουν τις υμνωδίες. Μετά την έκσταση των γκόσπελ και μέσα από το ρυθμικό διάλογο, που κορυφώνεται στο συλλογικό τραγούδι, οδηγούμαστε στην κάθαρση. Η λειτουργία που θα ακούσετε το Σάββατο είναι αληθινή και πραγματοποιείται από μία από τις καλύτερες χορωδίες του κόσμου».

Τη μουσική της 25χρονης παράστασης -σταθμό του αμερικανικού μουσικού θεάτρου, με βραβεία Obie, Pulitzer και Tony Grammy- συνέθεσε, διασκεύασε και διηύθυνε ο υποψήφιος για Οσκαρ Μπομπ Τέλσον. Δίδαξε 40 τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων και μερικούς από τους θρύλους των γκόσπελ. Τους The Blind Boys of Alabama, The Legendary Soul Stirrers και The Abyssinian Baptist Church in the City of New York. Συμπράττουν τρεις ιερείς. Μάλιστα ο Ερλ Φ. Μίλερ, πάστορας της Progressive Baptist Church in St. Paul, κρατά τον ρόλο του Αγγελιαφόρου.

«Το δυστύχημα είναι ότι δεν έχουμε πια Οιδίποδα τον Μόργκαν Φρίμαν - αν και πρόλαβε να μείνει μαζί μας δέκα χρόνια. Εχει γίνει πολύ ακριβός για το βαλάντιό μας», αποκάλυψε ο Μπρούερ.

Να υπενθυμίσουμε ότι μαζί με την ομάδα του, τους Mabou Mines, ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει μια ακόμη δουλειά του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών: τη «Νόρα ή το Κουκλόσπιτο» του Ιψεν με νάνους άνδρες ηθοποιούς (στις 21, 22, 23 και 24 Ιουλίου στην Πειραιώς 260).

Τα εισιτήρια για την παράσταση «The Gospel at Colonus», που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχουν 30, 40, 60, 80 και 100 ευρώ. Πληροφορίες-εισιτήρια: 210-3272000.