Μετά τον Πικάσο, Νταλί στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

meta-ton-pikaso-ntali-stin-dimotiki-pinakothiki-thessalonikis

Μεγάλα γλυπτά και λιθογραφίες του Σαλβαντόρ Νταλί εκτίθενται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση με τίτλο «Ο Μύθος του Σουρεαλισμού» εγκαινιάστηκε χθες στο νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης (Βασιλίσσης Όλγας και 25ης Μαρτίου).

Συνδιοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εταιρεία Προώθησης Τέχνης και Πολιτισμού «Art & Culture», που εκπροσωπεί το σημαντικότερο συλλεκτικό οίκο έργων του Σ.Νταλί, «Dali QuArt» Βρυξελλών, αναγνωρισμένο από το Ιδρυμα Σ. Νταλί στη Φιγκέρα της Ισπανίας.

Επιτέλους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει στους πολίτες μια πολύ σημαντική έκθεση, μια σταγόνα βροχής στην εικαστική ξηρασία των τελευταίων δέκα χρόνων, μετά τις πολύ σημαντικές εκθέσεις που είχαμε δει όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 1997. Κι έρχεται η έκθεση του Νταλί λίγες μέρες μετά τη λήξη της έκθεσης χαρακτικών του Πικάσο να ξυπνήσει τις ελπίδες για τη διοργάνωση κι άλλων σημαντικών εκθέσεων σε συνδυασμό με το έργο των δύο μουσείων σύγχρονης τέχνης της πόλης.

Η έκθεση περιλαμβάνει δώδεκα εντυπωσιακά πρωτότυπα γλυπτά έργα από ορείχαλκο σε φυσικό μέγεθος και μεγάλα, ύψους άνω των 2 μέτρων. Παρουσιάζονται, επίσης, δώδεκα πολλαπλά γλυπτά από ορείχαλκο και 21 λιθογραφίες. Μέσα από αυτά δεν φαίνεται μόνο η μεγαλοφυΐα του, όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός-κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά. Παρουσιάζεται μια διαφορετική πτυχή του, πέρα από τη ζωγραφική, που εμπνέεται από την αρχαία Ελλάδα. Ο Σ. Νταλί επηρεάζεται από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και μυθολογία, τη θεά Αθηνά, τον Ερμή και την Αφροδίτη, ενώ τα έργα του παραπέμπουν στον Ηράκλειτο. Φαίνεται επίσης πόσο θρησκευόμενος ήταν. Ηταν από τους λίγους καλλιτέχνες που δέχτηκε και ευλόγησε ο Πάπας. Διαπιστώνεται ότι βρισκόταν σε διάλογο με σύγχρονούς του καλλιτέχνες, όπως οι Ερνστ, Πικάσο, Ντελβό, Ντισάν, αλλά και ότι τον ενδιέφερε η πολιτική με την ευρεία έννοια. Για παράδειγμα, το έργο του με τα δύο τηγανητά αβγά προβλέπει τη «βελούδινη επανάσταση» της Τσεχοσλοβακίας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Αθήνα, όπου συγκέντρωσε 105.000 επισκέπτες, στη Λευκωσία και σε πολλές χώρες και πόλεις. Μετά τη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστεί στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ, το Ντουμπάι και τη Μόσχα, ενώ η περιοδεία της θα συνεχιστεί και το 2010, σημειώνει η διευθύντρια της «Art & Culture», Αλεξάνδρα Γκίκα.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές. Θα λειτουργήσει ώς τις 16 Ιουνίου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Αντί εισιτηρίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τους σκοπούς του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης.