Μην δώσεις για κινητό παραπάνω από 600 ευρώ

min-doseis-gia-kinito-parapano-apo-600-evro

Οι εποχές είναι δύσκολες και θέλουμε οι αγορές μας να είναι καλές και ποιοτικές. Στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας επικρατεί η άποψη ότι αν πληρώσεις κάτι ακριβά είναι καλό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα λάθος, αλλά δεν είναι και σωστό.

Αν το 2015 μιλούσα με κάποιον που ήθελε να πάρει μια συσκευή, θα είχα την παραπάνω άποψη. Θα ήμουν ο πρώτος που θα έδειχνε ένα ακριβό κινητό και θα του έλεγα (με υφάκι), “ό,τι πληρώνεις, παίρνεις”. Μετά για να υποστηρίξω την άποψη μου θα μιλούσα για αξία μεταπώλησης και τα λίγα λεφτά που δίνει κάποιος για να είναι κάθε χρόνο up to date στα smartphone.

Τώρα όμως δεν έχουμε 2015 και τα καλά δυνατά smartphone δεν κοστίζουν μόνο 600+ ευρώ. Στην αγορά δεν υπάρχει μόνο το iPhone 4 και το Galaxy SII (και οι αντίστοιχες ναυαρχίδες των άλλων εταιρειών – Sony, HTC), με τον ανταγωνισμό να είναι ανύπαρκτος (στο θέμα specs και δυνατοτήτων).

Η αγορά του 2020 έχει άπειρες συσκευές και επιλογές. Μικρές εταιρίες, ξεπηδούν με όμορφες προτάσεις, νέες ιδέες και καινοτομίες, που έχουν εκλείψει από τις μεγάλες εταιρείες. Κάποτε η Apple έδινε design και η Samsung κινητά τούμπανα, πλέον το design της Apple είναι ίδιο και τα τούμπανα της Samsung τα βρίσκουμε και από άλλους κατασκευαστές.

Η κόντρα το 2020 ήταν design από Apple vs. specs από την Samsung και τα οικονομικά κινητά δεν υπήρχαν. Αυτά που υπήρχαν χαλούσαν την εμπειρία Android στους χρήστες και όλοι έμπαιναν στο τρυπάκι να πάρουν ακριβό κινητό (συνήθως iPhone, διότι πίστευαν ότι το Android είχε το θέμα).

Πριν από λίγες μέρες η Apple παρουσίασε το iPhone 5C και το iPhone 5S. Το iPhone 5S μου άρεσε, καθώς η διαφορά του με το 5 ήταν πολλές κλάσεις παραπάνω από την διαφορά του 4 με το 4S. Από την άλλη, το 5C το σιχάθηκα, το κινητό είναι χάλια, παλιάς τεχνολογίας (του 2012) και κάνει ή θα κάνει παραπάνω από 600€. Έτσι μπήκα σε σκέψεις, να πάρω το 5S ή να περιμένω την απάντηση της Samsung (ένα Galaxy S4 με τον Snapdragon 800);

Η απάντηση ήρθε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο και ήταν ΚΑΝΕΝΑ! Ο λόγος είναι πολύ απλός. Γιατί να δώσω τόσα λεφτά για το iPhone 5S ή το νέο Galaxy S4 (ναι μπορώ να περιμένω λίγο και να βρω ένα “ψαγμένο” κατάστημα να το πάρω πιο οικονομικά, αλλά και πάλι νιώθω ότι με κοροϊδεύουν); Τα δύο τελευταία χρόνια, οι μεγάλες εταιρείας δεν πουλάνε καινοτομία, αλλά το brand τους και γι αυτό δεν βλέπω το λόγο να πάρω κανένα ισχυρό brand σε μεγάλη τιμή, χωρίς καινοτομία.

Η μοναδική μεγάλη εταιρεία που έδειξε καινοτομία φέτος ήταν η Sony, καθώς το Xperia Z1 είναι κινητό τούμπανο με απίστευτη κάμερα, νέας τεχνολογίας οθόνη και πλήρως αδιάβροχο (ip 58). Οπότε λογικό είναι να το κοστολογεί ακριβά. Οι άλλες εταιρείες δεν έχουν δείξει κάτι τόσο διαφορετικό στις ναυαρχίδες τους για να τα κοστολογούν τόσο… μόνο το brand!

Όμως και πάλι δεν έχω την διάθεση να δώσω τόσα λεφτά. Ο λόγος είναι ότι με τα ίδια λεφτά, μπορώ να πάρω κινητάρα και καλό Tablet (το 2011, με τα ίδια λεφτά αγόραζες σάπιο κινητό και σάπιο Laptop/netbook). Πλέον, με 600+ ευρώ υπάρχουν προτάσεις όμορφες σε όλα τα λειτουργικά (σχεδόν :p).

Με 200€ κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα Windows Phone 8 κινητό και να κάνει την δουλειά του γρήγορα και καλά. Με 300+€ υπάρχουν απίστευτες προτάσεις – από την Ανατολή – όπως το Xiaomi Mi-3, ένα κινητό που κερδίζει όλη την αγορά (στα χαρτιά προς το παρόν).

Αυτό που κάνει το 2020 την χρονιά με τις πιο έξυπνες αγορές είναι τα Windows 8, όπου με λίγα λεφτά μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα Tablet και ένα πλήρως λειτουργικό Laptop. Πιο συγκεκριμένα, η Asus παρουσίασε το Transformer Book T100, όπου με κόστος μόλις 349 δολάρια ένας χρήστης μπορεί να το κάνει δικό του.

Εν κατακλείδι, δεν θα πω σε κανένα τι να αγοράσει. Απλά μπορείτε να ψάξετε τις αγορές σας καλύτερα. Τα gadget που με έχουν πωρώσει φέτος είναι αρκετά οικονομικά και θα μου προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Το Xiaomi Mi-3 είναι αναβάθμιση από το Nexus 4 που έχω και το Transformer Book T100 είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το Chromebook που έχω για δεύτερο Laptop.