Όταν η παραφροσύνη ξεπερνά κάθε ίχνος λογικής

otan-i-parafrosyni-xeperna-kathe-ichnos-logikis

«Αν πρόκειται να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση για τη θανατική ποινή, εγώ είμαι εντάξει. Δεν δίνω δεκάρα για το τι θα συμβεί μετά την εκτέλεση μου». Με αυτά τα λόγια ο τεξανός θανατοποινίτης Τζιν Χάθορν έδωσε τη συγκατάθεσή του στον δανό καλλιτέχνη Μάρκο Εβαρίστι να παγώσει το πτώμα του και να το μετατρέψει σε τροφή για ψάρια, την οποία οι επισκέπτες της έκθεσης του θα έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε ένα τεράστιο ενυδρείο γεμάτο χρυσόψαρα! Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για ανηθικότητα, ο Εβαρίστι δηλώνει ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η νόμιμη δολοφονία ανθρώπων.



Ο Εβαρίστι φαίνεται να γνωρίζει καλά το παιχνίδι της πρόκλησης. Το 2000 τοποθέτησε χρυσόψαρα μέσα σε 10 ηλεκτρικά μπλέντερ γεμάτα νερό. Ο επισκέπτες μπορούσαν να πατήσουν το κουμπί... Ο ίδιος χαρακτήρισε την έκθεσή του «σχόλιο πάνω στο εφήμερο της ομορφιάς -τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ύπαρξη από την ανυπαρξία». Ομως άγνωστοι εισέβαλαν στα εγκαίνια της έκθεσης και την κατέστρεψαν, ενώ κατατέθηκαν εναντίον του και μηνύσεις για παράβαση του νόμου για τα δικαιώματα των ζώων.

Το 2004, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την περιβαλλοντική καταστροφή, ο Εβαρίστι έβαψε κόκκινο ένα ολόκληρο παγόβουνο στη Γριλανδία. Τρία χρόνια αργότερα συνελήφθη όταν προσπάθησε να κάνει το ίδιο στην κορυφή του Λευκού Ορους στη Γαλλία. Στις αρχές του 2007 έφαγε κεφτεδάκια που ετοίμασε χρησιμοποιώντας λίπος που είχε αφαιρέσει από το σώμα του με λιποαναρρόφηση. «Για να χορτάσει επιτέλους το πεινασμένο-για-τέχνη κοινό» εξήγησε, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό αποτελεί κριτική ενάντια στη βιομηχανία των αισθητικών επεμβάσεων.

Όσον αφορά τα χρυσά περιττώματα της φωτογραφίας, ο Εβαρίστι επέλεξε τον εξής -δηλωτικό των απόψεων του για την τέχνη- τίτλο: «Είμαστε όλοι δημιουργοί στα μάτια του Θεού».

Βέβαια, από τη μεριά μου δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι και η παραφροσύνη ορισμένες φορές πρέπει να κινείται σε κάποια όρια, διαφορετικά η τέχνη καταλύεται και απαξιώνεται από τους δήθεν προχωρημένος καλλιτέχνες που υποτίθεται πως μόνο αυτοί κατέχουν τη φαιά ουσία. Έτσι για να μην μπερδεύουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες.