Πανάκριβο και ασφαλές made in China

panakrivo-kai-asfales-made-in-china

Το τεράστιο ζωγραφικό έργο του Γιουέ Μιντζούν αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Οι τέσσερις φούξια γελαστοί Κινέζοι του γίνονται Κένταυροι για χάρη της έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες, από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων. Πριν από λίγες μόνο ημέρες ο Κινέζος καλλιτέχνης είδε το έργο του «Ο Πάπας» (γελαστός επίσης) να εκτοξεύεται στη δημοπρασία των «Σόθμπι'ς» και να αγγίζει τα 3.188.278 ευρώ. Απ' όσο ξέρουμε, παραμένει το ακριβότερο έργο σύγχρονης κινεζικής τέχνης σε δημοπρασία.

Δεν είναι ο μόνος της έκθεσης που εμπνέεται από την Ελλάδα. Ο Λι Τζι έστειλε το έργο «Pets in Athens» («Κατοικίδια στην Αθήνα»). Τρία χαριτωμένα ντυμένα τετράποδα στήνονται αυτάρεσκα μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Ο δισκοβόλος του Σουί Τζιανγκούο είναι ντυμένος με ένα μοντέρνο κοστούμι, ενώ ο Γου Μινγκτσόνγκ ζωγραφίζει ένα κουτί μέσα στο οποίο τοποθετεί αρχαιοελληνικό κεφάλι αγάλματος. «Μεταχειρίσου το με αγάπη, φίλε!» είναι ο τίτλος του.

Η έκθεση «Πεκίνο - Αθήνα» με 64 έργα (ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο, φωτογραφίας και σχεδίου) των 40 σύγχρονων Κινέζων δημιουργών εντυπωσιάζει τον θεατή. Οι διοργανωτές της (η Μάγδα Μπαλτογιάννη, εκπρόσωπος του Μποτέρο στην Ελλάδα, και η ελληνική πρεσβεία μας στο Πεκίνο) ανέφεραν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή σύγχρονων Κινέζων δημιουργών στο εξωτερικό.

«Το διαβατήριο για έναν Κινέζο είναι κάτι πολύ νέο», εξήγησε και ο επιμελητής της έκθεσης Ξιν Ντονγκ Τσενγκ. «Πριν από λίγα χρόνια έπρεπε να έχουν πιστοποιητικό για να νοικιάσουν δωμάτιο σε μια άλλη περιφέρεια της χώρας, ενώ η αστυνομία συνήθιζε να επισκέπτεται ακόμη και τις πιο ακατάλληλες ώρες τα σπίτια τους. Εχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», κατέληξε, τονίζοντας την ύπαρξη στην πατρίδα του ενός υπουργού Προπαγάνδας. «Ολες οι δημόσιες εκθέσεις ελέγχονται», πρόσθεσε.

Ο Ξιν Ντονγκ Τσενγκ ξεκίνησε να σπουδάζει χημικός μηχανικός. Με τις ανταλλαγές φοιτητών μεταξύ Γαλλίας και Κίνας βρέθηκε στο Παρίσι. Γνώρισε τον Πίτερ Μπρουκ και ένας ολόκληρος κόσμος απλώθηκε μπροστά του. Δούλεψε στην Γκαλερί Ντε Φρανς και το 1994 οργάνωσε τη μεγάλη έκθεση «Η Γαλλία στην Κίνα». Εν τω μεταξύ, παντρεύτηκε Γαλλίδα (δημοσιογράφο του «Le Point») και είναι σήμερα ένας από τους ισχυρότερους διακινητές κινεζικής τέχνης παγκοσμίως. Είναι ιδιοκτήτης τριών γκαλερί στο Πεκίνο.

Οι καλλιτέχνες που επέλεξε για την αθηναϊκή έκθεση είναι από 40 έως 55 ετών. Θυμούνται επομένως τα χρόνια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο. Γι' αυτό και στα έργα τους εξετάζουν με διεισδυτικό βλέμμα τη μεταμόρφωση της κινεζικής κοινωνίας και πολύ περισσότερο κρίνουν τις υπαρξιακές και υλικές ανησυχίες του κινεζικού λαού. Εξαιρετικά δυνατά είναι τα έργα που σχολιάζουν το καθεστώς, όπως τα πορσελάνινα ακέφαλα γυναικεία κορμιά τοποθετημένα στις πορσελάνινες πιατέλες της δυναστείας των Μινχ, θα έλεγες, ή τα μεγάλα ασημένια σπαθιά που έχουν στην κόψη τους κεφάλια...

Έργα σαν αυτά, που παλιότερα δεν εκτίθεντο πουθενά, από τότε που η Δύση (και η αγορά) έστρεψε τα μάτια της πάνω τους μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στον κόσμο. Η επίσημη Κίνα κάνει τα στραβά μάτια... «Ζωή δεν είναι μόνο τα χρήματα» απάντησε ο Ξιν Ντονγκ Τσενγκ, διαβεβαιώνοντάς μας ότι οι καλλιτέχνες του από τη δεκαετία του '90 που τους γνώρισε παραμένουν ίδιοι.

Την έκθεση ο επιμελητής τη χωρίζει σε τέσσερις ενότητες: πολιτική ποπ αρτ, κρίση ταυτότητας, αστική δόμηση, καταναλωτισμός. Ολα τα έργα είναι προς πώληση. Διάρκεια έως 26 Μαΐου. (Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ.-10 μ.μ.). *