Περί διαφημίσεων ο λόγος, οι εποχές έχουν αλλάξει

peri-diafimiseon-o-logos-oi-epoches-echoun-allaxei

Κάποτε απολαμβάναμε τις διαφημίσεις από την καμπάνια της Apple “Get A Mac”, όπου τις περισσότερες φορές με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο γινόταν σύγκριση μεταξύ υπολογιστών Mac και Windows. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η Apple ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά και είναι σειρά της να δέχεται ανάλογα χτυπήματα από τους αντιπάλους της.

Η διαφήμιση όπως την έχουμε συνηθίσει εμείς οι Έλληνες αλλά και γενικότερα οι Ευρωπαίοι, έχει σκοπό να προσελκύσει τον καταναλωτή και να τον πείσει να αγοράσει ένα προϊόν. Σε περίπτωση που υπάρχει σύγκριση με άλλα ανάλογα προϊόντα της αγοράς, τότε αυτή γίνεται ανώνυμα, πχ. σε μια διαφήμιση ενός καθαριστικού βλέπουμε συγκρίσεις “με ένα άλλο κοινό καθαριστικό της αγοράς”, χωρίς να επισημαίνεται το όνομά του. Δεν ισχύουν όμως παντού τα ίδια και ειδικότερα στην Αμερική επιτρέπεται η λεγόμενη μαύρη διαφήμιση. Με άλλα λόγια επιτρέπεται η δυσφήμιση ενός προϊόντος ή αν προτιμάτε η άμεση σύγκρισή του. Ένας τέτοιος κύκλος διαφημίσεων ήταν και η καμπάνια της Apple “Get A Mac”. Όποιος δεν είχε δει αυτές τις διαφημίσεις, καθώς πλέον έχει τελειώσει αυτή η καμπάνια εδώ και χρόνια, μπορεί να τις βρει όλες μαζεμένες εδώ.

Τώρα έχει έρθει η σειρά των μεγάλων αντιπάλων της Apple να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες μεθόδους. Η Samsung είχε αρχίσει τον χορό με μια διαφήμιση που έβγαλε όταν κυκλοφόρησε το iPhone 5 και δημοσιεύσαμε εδώ, ενώ με την διάθεση του Galaxy S4 προχώρησε ακόμα παραπέρα.

Στην συγκεκριμένη διαφήμιση εμφανίζονται αρκετές από τις νέες δυνατότητες του S4 και συνεχώς επισημαίνεται πως το iPhone δεν μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο. Στην ουσία βέβαια πρόκειται για χαρακτηριστικά κράχτες, που θα κάνουν τον οποιοδήποτε να πει “Ουάο” μόλις τα δει στη πράξη (όπως γίνεται και στην διαφήμιση), αλλά στην καθημερινή χρήση θα περάσουν απαρατήρητα. Όποιο σοβαρό review και αν δούμε στο Διαδίκτυο για το S4, περιέχει πάνω-κάτω την ακόλουθη πρόταση:

Ωραίο χαρακτηριστικό αλλά μετά από λίγες ημέρες που χρησιμοποιώ το τηλέφωνο αναγκάστηκα να το απενεργοποιήσω διότι με δυσκόλευε στην καθημερινότητά μου. Είναι βέβαια καλό που το έχει, όποτε θέλω να δειχτώ στην παρέα μου το ενεργοποιώ….

Από το πάρτι δεν μπορούσε να λείψει και η Microsoft, που με το Microsoft Surface και συνυπολογίζοντας τις ταμπλέτες διαφόρων κατασκευαστών που τρέχουν τα Windows 8 μπαίνει και αυτή στο χορό ως τρίτη προς το παρών. Η δε στρατηγική της, είναι χειρότερη από αυτή της Samsung (και της Apple παλαιότερα) διότι μερικές από τις διαφημίσεις της είναι και ανακριβής. Για παράδειγμα συγκρίνει το iPad με το μια ASUS ταμπλέτα που τρέχει Windows 8 θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως έχει μεγαλύτερη οθόνη. Στην ουσία έχει μεγαλύτερη διαγώνιο αλλά το iPad με τις διαστάσεις που έχει προσφέρει μάλιστα 3,55% περισσότερη αξιοποιήσιμη επιφάνεια.

Το θέμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα curi.us όπου και προκάλεσε ένα πανικό από σχόλια και των δύο πλευρών. Τελικά και μετά από 13 ώρες που είχε αναρτηθεί η δημοσίευση, η Microsoft διόρθωσε τη συγκεκριμένη σύγκριση, αφαιρώντας τον όρο "μεγαλύτερη οθόνη". Αλήθεια ή ψέματα, η διαφήμιση έκανε την δουλειά της μιας και από τον ντόρο που προκάλεσε το πιο πιθανόν είναι να την είδαν περισσότερα άτομα από ότι θα την έβλεπαν κανονικά.

Γενικότερα η τελευταία καμπάνια της Microsoft συγκρίνει το iPad με ταμπλέτες της αγοράς που τρέχουν Windows 8 και το σημείο κλειδί στο οποίο στέκεται και στις δυο έως τώρα διαφημίσεις είναι η έλλειψη εφαρμογών Office για το iOS. Με άλλα λόγια η Microsoft, η εταιρία δηλαδή που θα φτιάξει τις εφαρμογές του Office για το iOS, διαφημίζει πως η ταμπλέτα της Apple δεν έχει εφαρμογές για το Office.

Μήπως εσκεμμένα έχει καθυστερήσει η συγκεκριμένη ανάπτυξη εφαρμογών; Το πρότζεκτ βρίσκεται χρόνια υπό ανάπτυξη με τις τελευταίες ανακοινώσεις να θέλουν το Office να κυκλοφορεί για το iOS μέσα στο 2014, πάντως δεν θα εκπλαγούμε αν καθυστερήσει τελικά ακόμα πιο πολύ. Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά ότι το λειτουργικό των Windows πιάνει περισσότερο από τον διπλάσιο χώρο της ταμπλέτας από αυτόν που καταλαμβάνει το iOS.

Εντύπωση μας έκανε επίσης το σημείο της διαφήμισης που μιλάει για εκτυπώσεις και αναφέρει πως το iPad θέλει ειδικό Apple εκτυπωτή (?). Δηλαδή οι εκτυπωτές που μπορεί να εκτυπώσει το iPad τους έχει φτιάξει η Apple και όχι η HP ή η EPSON ή άλλες εταιρίες; Το μόνο που χρειάζεται είναι έναν εκτυπωτή που να υποστηρίζει AirPrint και την τελευταία φορά που κοιτάξαμε ψάχναμε να βρούμε κάποιον που να μην το κάνει. Τέλος η Microsoft θέλει να πείσει το κοινό πως το iPad δεν έχει multitasking, κάτι το οποίο φυσικά είναι λάθος. Το iOS προσφέρει multitasking εδώ και χρόνια, αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να χωρίσει (split) την οθόνη.

Και ποιος δεν ασχολείται με τις διαμάχες της Apple και της Samsung που ξεκινούν από τα προϊόντα τους και το ποιος καταπατάει τις πατέντες του άλλου και καταλήγουν στα δικαστήρια; Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σκέφτηκαν όσοι δημιούργησαν την νέα καμπάνια διαφημίσεων για το Nokia Lumia 920, το smartphone που συναγωνίζεται το iPhone 5 και το SG4. Πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή εταιρία NOKIA σε συνδυασμό με την ομάδα Windows Phone ξεκίνησαν μια καινούργια καμπάνια διαφημίσεων με τίτλο “Make the switch” που μεταφράζεται σε "Κάνε την αλλαγή" και με πολύ έξυπνο τρόπο θέλει να πείσει τους καταναλωτές να αγοράσουν το smartphone Nokia Lumia920. Αυτή ναι, είναι μια διαφήμιση που θυμίζει τις διαφημίζεις "Get a Mac", enjoy!