Που ταξιδεύει η μουσική και τελικά πού οδεύει;

pou-taxidevei-i-mousiki-kai-telika-pou-odevei

Ξεχάστε το μοντέλο του τυπικού καλοκαιρινού φεστιβάλ στην επαρχία: ένας συμβατικός χώρος, μπόλικο λαϊκο-ποπ και ολίγη κουλτούρα για τα προσχήματα. Υπάρχουν πλέον κι άλλες επιλογές, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα: μουσικά ως επί το πλείστον φεστιβάλ σε χώρους έξω από τα καθιερωμένα. Και με ξεχωριστό, θεματικό χαρακτήρα: κλασικής, τζαζ, έθνικ ή έντεχνης.

Το Sani Festival αποτελεί μια από τις πρώτες τέτοιες προσπάθειες. Οι περισσότερες εκδηλώσεις του γίνονται στον κατάφυτο λόφο της Σάνης, μέσα στον χώρο του Sani Resort, όπου δεσπόζει ένας παλιός πύργος με θέα στη θάλασσα.

Το ξενοδοχείο διαθέτει μέχρι και θερινό σινεμά, αλλά και μια γκαλερί στη μαρίνα του. Οι επιλογές πολλές: το Jazz on the Hill (11-13/7) αφιερωμένο στους κουβανούς βιρτουόζους του πιάνου (από τον Τσούτσο Βαλντές μέχρι το νεότερο Ρομπέρτο Φονσέκα), το «Sounds of the World» (25-27/7) με σχήματα από διαφορετικές ηπείρους (από την ουγγαρέζα τραγουδίστρια του σάουντρακ της ταινίας «Ο άγγλος ασθενής» Μάρτα Σεμπεστιέν, μέχρι το τυφλό ζευγάρι από το Μάλι Αμαντού & Μαριαμ, και βέβαια το Sani Classic (22-31/8) με νέα ταλέντα τής κλασικής.

*Από την Παρασκευή μέχρι τις 29 Ιουνίου, το Παλαμήδι, το νησάκι Μπούρτζι και η παλαιά πόλη του Ναυπλίου θα πλημμυρίσουν αγαπημένες αλλά και άγνωστες κλασικές μελωδίες. Φέτος ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης τιμά την Αυστρία και τους καλλιτέχνες της: από το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου και τη σοπράνο Μαρλίζ Πέτερσεν, μέχρι το Atenberg Piano Trio και την περίφημη Παιδική Χορωδία Μότσαρτ της Βιέννης.

*Από τα πιο ιδιαίτερα φεστιβάλ, και αυτό της Νάξου (19/7-4/9), που εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνεται σε έναν επιβλητικό πύργο του 1600, τον Πύργο Μπαζαίου (www.bazeostower.gr): Ενα πρώην μοναστήρι, 12 χλμ. από τη Χώρα, στον Κάμπο της Αγιάσσου.

Το θέμα φέτος είναι «Τέχνη και Τρέλα». Οι εκδηλώσεις του έρχονται να φωτίσουν διαφορετικές εκφάνσεις της τέχνης καλλιτεχνών με ψυχικά προβλήματα, είτε συγχρόνων μας, είτε ιστορικών μορφών όπως οι Καμίλ Κλοντέλ, Νίτσε, Νιζίνσκι, Σούμαν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση σημαντικών καλλιτεχνών (ανάμεσά τους και ο Χαλεπάς) με τίτλο «Pshychotopia», σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη και διάφορα κέντρα ψυχικής υγείας, και συναυλίες της Ελλης Πασπαλά, των «Χειμερινών Κολυμβητών» και του Γιώργου Κουμεντάκη.

*Από τη Νάξο στη Σύρο που δεν φιλοξενεί ένα, αλλά δύο φεστιβάλ για τους φίλους της κλασικής μουσικής, στο θέατρο-κομψοτέχνημα «Απόλλων». Πρώτο ξεκινάει το «Φεστιβάλ Αιγαίου» με ένα δεκαήμερο (9-19/7) όπερας, και κορυφαία εκδήλωση την «Cavalleria Rusticana» υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή Πίτερ Τιμπορις.

Τον Αύγουστο (19-30) τη σκυτάλη παίρνει το «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων» με τον βιολονίστα Γιάννο Μαργαζιώτη να επιλέγει έργα μουσικής δωματίου και οργανικής μουσικής. «Δεν φέρνουμε φασόν προγράμματα, αλλά δημιουργούμε επιτόπου τα δικά μας με προσκεκλημένους μουσικούς μεγάλου βεληνεκούς», μας είπε. Οι πρόβες θα είναι ανοιχτές στο κοινό, ενώ στους προσκεκλημένους βρίσκει κανεις από το Κουιντέτο Εγχόρδων της Βασιλικής Ορχήστρας της Δανίας, μέχρι την Καμεράτα, τον Λεωνίδα Καβάκο και το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

*Στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, στο Δασικό Χωριό Κέδρος, με τα ξύλινα σπιτάκια του διάσπαρτα μέσα στην άγρια φύση του Καταρράκτη, θα στηθεί ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό, ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στους ποταμούς Αραχθο και Καλαρρύτικο: το «Tzoumerka Art Festival» με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κινηματογραφιστή Γιώργο Κολόζη.

Στις 1-5 Αυγούστου οι επισκέπτες, που θα μένουν στα ξύλινα σπιτάκια ή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κατασκήνωσης, θα μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα ή να συμμετάσχουν στην Εναλλακτική Εβδομάδα Τζουμέρκων (γιόγκα, ανατολίτικη μουσική, εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι κ.λπ.), και στον διαγωνισμό μικρού μήκους ταινιών και ψηφιακών φωτογραφιών που θα διοργανωθεί.

*Από βουνό σε βουνό: Η οικογένεια Μπούτου δεν περιορίστηκε μόνο στη δημιουργία ενός μικρού αλλά ιδιαίτερου χώρου φιλοξενίας ονόματι «Δοχός» σε προνομιακή θέση στον Κίσσαβο και λίγα μόλις λεπτά με το αυτοκίνητο από τις εκβολές του Πηνειού σε μια τεράστια παραλία. Λίγο πιο κάτω, δημιούργησαν κι ένα πέτρινο θεατράκι 450 ατόμων, με θέα σε Ολυμπο και Αιγαίο, όπου διοργανώνουν λίγες, επιλεγμένες συναυλίες. Φέτος, θα τους επισκεφθούν οι Σόνια Θεοδωρίδου (5/7), Σωκράτης Μάλαμας (12/7), Θάνος Μικρούτσικος (19/7), Σταμάτης Κραουνάκης.

*Πιο «Κοντά... στη θάλασσα» (28/6-7/9), οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το ξενοδοχείο «Porto Valitsa» στο Παλιούρι της Χαλκιδικής. Και μάλιστα σε ένα θεατράκι του οποίου η σκηνή βρίσκεται μέσα στο νερό! Με παράδοση στα εικαστικά, το «Porto Valitsa», εκτός από εκθέσεις γλυπτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής κ.ά. κάθε Παρασκευή (από τις 4/7) θα φιλοξενεί και μουσικές βραδιές τζαζ, ροκ εν ρολ λυρικού και έντεχνου τραγουδιού.

*Στην Κέρκυρα, όπου η επτανησιακή μουσική παράδοση ζει και βασιλεύει, μια σειρά από συναυλίες διαφόρων ειδών (1-31/7) θα πραγματοποιηθούν και φέτος: εντός των τειχών του παραθαλάσσιου φρουρίου που στεγάζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ψυχή της φετινής Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας), στην Ιόνιο Ακαδημία, στο Λιστόν, στους κήπους των Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου, και σε άλλους χώρους της παλιάς πόλης που θυμίζουν σκηνικό. Κάτοικοι και επισκέπτες θα απολαύσουν μεταξύ άλλων πνευστά και κρουστά, βυζαντινή μουσική, τζαζ, multimedia κ.ά.: από τσέμπαλο, μέχρι βιόλα ντα γκάμπα.

Μεταξύ των καλεσμένων το κουιντέτο πνευστών Canadian Brass, ο αμερικανός τρομπετίστας Κρις Μάρτιν, η Συμφωνική Ορχήστρα της Αλάσκας, ο Τσίκο Φρίμαν, ενώ έχει προγραμματιστεί μια μοναδική σύμπραξη-έκπληξη της Χορωδίας Κέρκυρας με τον Λούτσιο Ντάλα και τον Μάριο Φραγκούλη, τους Melos Brass, τον Δήμο Δημητριάδη, τον Βασίλη Ρακόπουλο και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες.

*Στην Κέρκυρα διοργανώνεται και το 4ο Graffiti & Music Festival (25-27/7). Οι επισκέπτες θα κατασκηνώσουν σε έναν ελαιώνα λίγο έξω από το χωριό Πέλεκα. Τα μεγάλα τοιχία της περιοχής αποτελούν κάθε χρόνο τον καμβά, πάνω στον οποίο ζωγραφίζουν δεκάδες writers από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού -συνοδεία μουσικής βέβαια.

*Από τα Επτάνησα στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, όπου η πιανίστρια Αθηνά Καποδίστρια κάνει τη δική της αντίσταση στις επιταγές του μαζικού τουρισμού. Τριάντα χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης (31/8-21/9 στο συνεδριακό κέντρο Π.Μ. Νομικού) και τα γιορτάζει με μουσική δωματίου, ρεσιτάλ πιάνου, όπερα αλλά και τάνγκο από το Βελιγράδι.

Τζαζ και εκκλησιαστικά

*Μπροστά στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, έναν κατανυκτικό χώρο στην Πάτμο, στήνει ο μαέστρος Αλκης Μπαλτάς κάθε χρόνο ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής με τίτλο «Η θεία αποκάλυψη της μουσικής» (30/8-7/9).

Θα απολαύσουμε έργα από το ρεπερτόριο της θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής και μεταξύ άλλων μια συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

*Και το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου της Ρόδου θα υποδεχτεί, όμως, τους επισκέπτες του φεστιβάλ κλασικής μουσικής «Ημέρες Μουσικής» (15-28/9) σε ένα ακόμα φεστιβάλ με ιδιαίτερο στιλ.

*Σε άλλο κλίμα κινούνται (ή μάλλον χορεύουν) τα φεστιβάλ Πηνειού και Αρδα -στις όχθες ποταμών και τα δύο. Το πρώτο ξεκινάει σήμερα στη Λάρισα, και ολοκληρώνεται το Σάββατο, με διάφορα πάρτι, συναυλίες και παραστάσεις. Το Ardas Live 2008 πάλι (30/7-3/8), στις Καστανιές του Εβρου, στην ελληνοτουρκική μεθόριο, φιλοξενείται σε έναν κατάφυτο χώρο με δύο σκηνές (η μια μάλιστα είναι τοποθετημένη πάνω στις φυσικές αμμονησίδες του ποταμού), όπου μπορείς να κάνεις από κωπηλασία μέχρι moto cross. Το πρόγραμμά τους όμως δεν ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.

*Πιο ξεχωριστό το πρόγραμμα του «Μουσικού Χωριού» στον Αγ. Λαυρέντιο στο Πήλιο (18-24/8 και 26/8-1/9) που φιλοξενείται σε σπίτια του χωριού, σχολεία, προαύλια εκκλησιών αλλά και σε ξέφωτα του δάσους.

Το πρόγραμμα απαρτίζεται από μια σειρά εργαστηρίων (μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου, τζαζ αυτοσχεδιασμού, παλαιάς μουσικής κ.λπ.), και πλήθος συναυλιών και δρώμενων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέχρι και εκδρομές με άλογα.