Πράσινο στο γκρίζο με δραστική δενδροφύτευση

prasino-sto-nkrizo-me-drastiki-dendrofytefsi

Ποιος δεν ονειρεύεται να πρασινίσει το κέντρο της Αθήνας! Ε, αυτό θα γίνει οσονούπω. Όχι, ο δήμος δεν θα προβεί σε δραστική δενδροφύτευση, ούτε θα πέσει «μαγική βροχή», που θα μετατρέψει το Σύνταγμα σε δάσος του Αμαζονίου... Απλώς, έρχεται το Green Design Festival, που με τις τεχνολογίες, την εικόνα και το ντιζάιν θα προσπαθήσει να κάνει την πόλη πιο πράσινη, ζωντανή και φιλική.


Η Brainlab, μια νεανική και δυναμική ομάδα από 70 βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, γραφίστες, γκραφιτάδες και σχεδιαστές μόδας δουλεύει με όρεξη και από την ερχόμενη Τετάρτη και μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα καταθέσει τις ιδέες της στο... τσιμέντο, με σκοπό να του αλλάξει χρώμα!

Φανταστείτε την πλατεία Συντάγματος να γίνεται ένα «οικολογικό πεδίο δράσης», που θα φιλοξενήσει εκθέσεις φωτογραφίας, πράσινης μόδας και βιομηχανικού σχεδιασμού, την πράσινη βιβλιοθήκη με βιβλία για το περιβάλλον, τη φύση, αλλά και ένα μικρό ανοιχτό αμφιθέατρο -από ξύλινες παλέτες- που θα φιλοξενεί συναυλίες και δρώμενα με ελεύθερη είσοδο.

Οι καλλιτέχνες του γκράφιτι (b., KRFX, LittII, Lesec, taxis, nflekto, κ.ά.) θα αναλάβουν να χρωματίσουν, επί τόπου, τεράστια ξύλα σε σχήμα δέντρου, που θα στηθούν από την Ομόνοια μέχρι την Ερμού, την Κουμουνδούρου και τον Κεραμεικό. «Αφού δεν έχουμε δέντρα, τουλάχιστον ας τα ζωγραφίσουμε» μας λέει ο «b», που αναζητάει κι άλλους χώρους για μη ελεγχόμενο γκράφιτι.

«Στη συνέχεια αυτά τα δέντρα θα πάνε σε σχολεία αλλά και στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, ως σύμβολα μιας νέας αρχής» συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δημόπουλος.

Οι γραφίστες ετοιμάζουν 10 έξυπνους διαδραστικούς χάρτες της Αθήνας, δημιουργώντας τη δική τους ιδανική πόλη, στους σταθμούς του μετρό: «Με ένα απλό άνοιγμα του μπλου-τουθ θα μπορεί ο κόσμος να αποκτήσει αυτούς τους χάρτες, να τους στείλει σε φίλους και γνωστούς συμμετέχοντας σε ένα διαδραστικό πράσινο παιχνίδι», λέει ο γραφίστας Δημήτρης Γκάζης.

Η κεντρική έκθεση του φεστιβάλ, στο Σύνταγμα, αναπαράγει το πνεύμα της ανακύκλωσης. Οι βιομηχανικοί σχεδιαστές (Γ. Τουμπακάρης, Ν. Ξανθόπουλος, Δ. Σκουρογιάννης, Σ. Λάζου, Θ. Μπάμπαλης, Α. Ψαρουδάκη κ.ά.) δημιουργούν αντικείμενα από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες ή τα ξαναχρησιμοποιούν δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή. Ετσι, ένα παλιό χριστουγεννιάτικο δέντρο γίνεται κρεμάστρα, ένας τηλεφωνικός κατάλογος κορνίζα, οι πλαστικές συσκευασίες των φαστ φουντ... φωτιστικά. «Εδώ, δεν ισχύει το μην αγγίζετε» τονίζει ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου, που επιμελείται την έκθεση.

«Αντιθέτως, προτρέπουμε τους επισκέπτες να αντιγράψουν τα αντικείμενα, τους δίνουμε οδηγίες για να τα αναπαράγουν μόνοι τους».

Η έκθεση Eco Chic θα επιχειρήσει να αναδείξει το πράσινο ως το νέο μαύρο και να αποδείξει ότι η οικολογική μόδα μπορεί να είναι μια λαμπερή, ενδιαφέρουσα καινούρια τάση. Οι σχεδιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό χρησιμοποιούν πρώτες ύλες φιλικές προς το περιβάλλον, ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά και παλιά υφάσματα για να δημιουργήσουν βραδινά ρούχα και αξεσουάρ. Από τα «χάιλαϊτς» και ένας κάθετος κήπος, που, κόντρα στους συνηθισμένους οριζόντιους, θεωρείται από τις πλέον ενδεδειγμένες και καλαίσθητες λύσεις για μια πόλη που θέλει να αναπνέει καλύτερα. Κι εδώ, η Brainlab, δεν θα καθήσει με σταυρωμένα χέρια. Οπως μας εκμυστηρεύθηκε ο πρόεδρος του δ.σ. Βασίλειος Μπαρτζώκας είναι έτοιμοι να δράσουν οι «Αντάρτες κηπουροί», που θα φυτέψουν δέντρα και λουλούδια, με άκρα μυστικότητα, σε γωνιές της Αθήνας...

Εδώ και έναν χρόνο ετοιμάζει το Green Design Festival (τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων) η Brainlab, ένας ανεξάρτητος φορέας, που ιδρύθηκε το 2007 από νέους αρχιτέκτονες, επιμελητές και ελεύθερους επαγγελματίες. «Σκοπός μας είναι οι πολιτιστικές δράσεις γύρω από ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και αναδεικνύουν την ελληνική καινοτομία στον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών» μας λέει η διευθύντριά του, Έφη Κομνηνού. «Έτσι, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, χωρίς διδακτισμό, αλλά μέσα από την αισθητική εμπειρία και τη συμμετοχή».