Ρώσος ολιγάρχης φτιάχνει την Μπάρτσα του Καυκάσου

rosos-oligarchis-ftiachnei-tin-bartsa-tou-kafkasou

Μετά τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και την Ρούμπιν Καζάν, η Ανζί Μαχατσκαλά διεκδικεί δυναμικά μια θέση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Η Ανζί εδρεύει στη Μαχατσκαλά πρωτεύουσα του Νταγκεστάν στον Καύκασο. Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της είναι ο βαθύπλουτος Ρώσος ολιγάρχης Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Φέτος κατεβαίνει με σέντερ φορ τον Σάμιουελ Ετό και αριστερό μπακ τον Ρομπέρτο Κάρλος!

Ήταν αρχές του 2011, όταν ο Ρώσος μεγιστάνας Σουλεϊμάν Κερίμοφ αποφάσισε να επενδύσει στο ποδόσφαιρο, αγοράζοντας την ομάδα του τόπου καταγωγής του, την Ανζί. Δεν ήταν αυτή, βέβαια, η πρώτη του προσπάθεια να μπει στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το 2004, μιμούμενος τον πολυεκατομμυριούχο φίλο και συμπατριώτη του Ρομάν Αμπράμοβιτς που είχε ήδη αγοράσει την Τσέλσι, θέλησε να αναλάβει την ιταλική Ρόμα, προσφέροντας 300 εκατ. ευρώ για το πλειοψηφικό πακέτο που κατείχε η οικογένεια Σένσι. Αλλά ο επίσης ποδοσφαιρόφιλος και ιδιοκτήτης της Μίλαν Σίλβιο Μπερλουσκόνι μερίμνησε ώστε αυτή η εξαγορά να μην γίνει ποτέ... Έτσι, ο 45χρονος Κερίμοφ, που ήδη έχει θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αποφάσισε να παίξει μπάλα εντός έδρας.

Κάλεσε στο Νταγκεστάν, στη Χώρα των Βουνών, κορυφαία ονόματα που γράφουν ιστορία στις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Χρειάστηκε βέβαια να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του, λεφτά υπάρχουν!

Ένα από τα πρώτα μεγάλα ονόματα που έφερε στην Ανζί ο Κερίμοφ, ήταν ο Ρομπέρτο Κάρλος. Ο Βραζιλιάνος μπακ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ. Στα 38α γενέθλιά του, που τα γιόρτασε τον Απρίλιο, ο Κερίμοφ του δώρισε μία Bugatti Veyron, το πιο γρήγορο αυτοκίνητο στον κόσμο που κοστίζει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ! Εκτός από τον Κάρλος, ο πρόεδρος της Ανζί έδωσε 17,5 εκατ. ευρώ για να πάρει άλλους τρεις Βραζιλιάνους (Ζουσιλέι, Ντιέγκο Ταρντέλι και Ζοάο Κάρλος). Το καλοκαίρι εντάχθηκαν στην ομάδα ο Πολωνός μέσος Μπάλαζ Ντζούντζακ από την Αϊντχόφεν και ο Ρώσος Γιούρι Ζιρκόφ από την Τσέλσι. Από την Άντερλεχτ πήρε τον Μαροκινό Μπαρκ Μπουσούφα με 8 εκατ. ευρώ και από την Ατλέτικο Μινέιρο τον Ντιέγκο Ταρντέλι με 5 εκατ.

Η πιο πρόσφατη μετεγγραφή που ανακοίνωσε η Ανζί ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Όπως όλα δείχνουν, ο Σάμιουελ Ετό, ο Καμερουνέζος στράικερ της Μπαρτσελόνα και της Ίντερ, θα φορέσει τη φανέλα της Ανζί και θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία.Οι απολαβές του αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως (!) για τα επόμενα 4 χρόνια ενώ η Ίντερ θα πάρει 35 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών ακολουθούν ο Λιονέλ Μέσι με ετήσιο συμβόλαιο 13,5 εκατ. ευρώ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 12 εκατ. ευρώ και ο Φερνάντο Τόρες με 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τις μετεγγραφές, ο Ρώσος μεγιστάνας Σουλεϊμάν Κερίμοφ έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο κατασκευής νέου γηπέδου για την ομάδα του, το οποίο θα κοστίσει 200 εκατ. δολάρια και θα έχει χωρητικότητα πάνω από 40.000 θεατές. Το νέο γήπεδο της Ανζί Μαχάτσκαλα θα πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει μέχρι και τελικό Europa League, που είναι ο μεγάλος του στόχος.

Ακριβά γούστα


Τον Μάρτιο, ο Κερίμοφ διοργάνωσε για τα γενέθλιά του ένα μεγάλο πάρτι, που κόστισε αρκετά εκατομμύρια: τραγούδησαν γι’ αυτόν η Σακίρα και η Κριστίνα Αγκιλέρα. Το περυσινό καλοκαίρι μας τίμησε με μια επίσκεψη στην Κω, με το μήκους 90 μέτρων γιoτ του Ice. Το σκάφος έχει 4 καταστρώματα και η αξία του εκτιμάται στα 170 εκατ. δολάρια. Ο Κερίμοφ έχει κι ένα Boeing Business Jet (BBJ) 737-700 αξίας 50 εκατ. δολαρίων. Η άλλη αδυναμία του είναι τα ακριβά αυτοκίνητα. Το 2006, σε ατύχημα, καταστράφηκε εντελώς μία από τις Ferrari Enzo του, ενώ ο ίδιος νοσηλεύτηκε αρκετό καιρό με σοβαρά εγκαύματα.

Τα ακριβά του γούστα δεν σταματούν στα αυτοκίνητα, τα γιοτ και τα τζετ. Περιλαμβάνουν και τις όμορφες γυναίκες. Αν και παντρεμένος, ποτέ δεν δήλωσε οπαδός της «ασκητικής» ζωής. Κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει φωτογραφίες του με γνωστές ηθοποιούς, τραγουδίστριες και χορεύτριες.

Το Νταγκεστάν


Το Νταγκεστάν είναι ημιαυτόνομη περιφέρεια της Ρωσικής Δημοκρατίας. Το όνομά του έχει περσική-τουρκική προέλευση. Σημαίνει «Χώρα των Βουνών». Συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Πρωτεύουσά του είναι η Μαχατσκαλά (462.412 κάτοικοι). Από το 2000 επικρατεί πολιτική αστάθεια: σειρά τρομοκρατικών ενεργειών και επιχειρήσεων ατάκτων εναντίον κρατικών αξιωματούχων, δείχνουν ότι επιδιώκεται η μεταφορά στο Νταγκεστάν, του πολέμου της Τσετσενίας.

Ποιος είναι ο Κερίμοφ


Ο ηλικίας 45 ετών, πατέρας τριών παιδιών, Σουλεϊμάν Κερίμοφ, είναι απόφοιτος του οικονομικού πανεπιστημίου του Νταγκεστάν. Αυτοδημιούργητος, άρχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1993, ιδρύοντας την τράπεζα Fedprombank με σκοπό να χρηματοδοτήσει βιομηχανίες με πρόβλημα ρευστότητας. Σαν γνήσιος Ρώσος μεγιστάνας, δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το πετρέλαιο. Το 1999 αγόρασε τη Nafta-Moskva, ενώ μερικά χρόνια αργότερα έγινε ένας από τους μεγαλομετόχους της Gazprom. Το 2005 αγόρασε τη μεταλλευτική εταιρεία Polymetal, που κατέχει τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού και ασημιού στη Ρωσία. Την εισήγαγε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, και λίγο μετά πούλησε το 70% σε όμιλο επιχειρηματιών. Στάθηκε τυχερός: πριν καταρρεύσει η ρωσική οικονομία το 2008, πούλησε όλες τις μετοχές που είχε σε μεγάλες εταιρείες της χώρας του και απέκτησε μερίδια σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Επίσης, επένδυσε στην εταιρεία real estate PIK. Η περιουσία του εκτιμάται σήμερα σε 7,8 δισ. δολάρια.

Ούτε ο χώρος της πολιτικής τον άφησε αδιάφορο. Από το 1999 μέχρι το 2007 ήταν μέλος της Δούμας. Αμέσως μετά τις εκλογές, όταν έγινε πρόεδρος ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναβαθμίστηκε και έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας - της Ρωσικής Γερουσίας- δηλαδή.