Στα χέρια της νέας γενιάς περνά το «Πλαίσιο»

sta-cheria-tis-neas-genias-perna-to-plaisio

Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του «Πλαισίου». Παρά τη σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών, η εισηγμένη αύξησε το μερίδιο αγοράς κατά 1,4% στα προϊόντα τεχνολογίας, βελτιώνοντας το μεικτό περιθώριο κέρδους.

«Ασφαλώς υπάρχουν καλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Σίγουρα υπάρχει ένας επιχειρηματικός πυρήνας που αναπτύσσεται», ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης, Γιώργος Γεράρδος, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του. Η ετήσια γενική συνέλευση έβγαλε και μια σημαντική είδηση: ο ιδρυτής της εταιρείας ανακοίνωσε ότι παραδίδει τα ηνία στον γιο του, Κωνσταντίνο Γεράρδο (αναβαθμίστηκε σε διευθύνοντα σύμβουλο).

Εξέλιξη καθ’ όλα φυσιολογική, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στο «Πλαίσιο» ανέρχεται στα 28 έτη. Τα επίπεδα του μάνατζμεντ είναι μόλις 23.

Ιδιωτική ετικέτα


Η εγχώρια αγορά προϊόντων τεχνολογίας και πληροφορικής θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα 2-3 χρόνια, όπως εκτιμά η διοίκηση του «Πλαισίου». Η κάθοδος της αγοράς αντικατοπτρίζεται στις πωλήσεις της εταιρείας, οι οποίες έκλεισαν στα 312 εκατ. ευρώ, έναντι 358,2 εκατ. το 2010 και 411,9 εκατ. το 2008.

Κατά γενική ομολογία το 2012 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με αναμφισβήτητες επιπτώσεις στην κατανάλωση. Η εισηγμένη, αν και θεωρεί ότι «θα επικρατήσει η λογική στις πολιτικές δυνάμεις», έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα στο υποτιθέμενο σενάριο επιστροφής στη δραχμή.

Το «Πλαίσιο», όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση, συνεχίζει να θεωρεί προτεραιότητα την υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο των αποθεμάτων, στη διασφάλιση των απαιτήσεων και στη διατήρηση του δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αποθέματα: από 55,6 εκατ. το 2008, στα 32,8 εκατ. το 2011, με ευεργετικές συνέπειες στις ταμειακές ροές. Η εταιρεία είχε στα ταμεία της 35,1 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι 8,6 εκατ. το 2008.

Ευνοϊκοί όροι


Επίσης, η εισηγμένη πετυχαίνει ευνοϊκότερους όρους με τους προμηθευτές, καθότι πληρώνει τοις μετρητοίς. «Δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι, αγοράζουμε κατευθείαν από τους προμηθευτές και πουλάμε απευθείας στους καταναλωτές», επισήμανε ενδεικτικά ο Γ. Γεράρδος.

Στο πρόγραμμα συγκράτησης εξόδων περιλαμβάνεται και η πληρέστερη αξιοποίηση του πρότυπου κέντρου διανομής και αποθήκευσης (logistics), που η εταιρεία δημιούργησε στη Μαγούλα Αττικής.

Τα ανωτέρω σχετίζονται με τον χρηματοοικονομικό τομέα. Στον εμπορικό, η εισηγμένη βελτιώνει συνεχώς τα υφιστάμενα καταστήματα, ώστε να έχουν φρεσκάδα και να καλύπτουν τα νέα προϊόντα τεχνολογίας.

Ο στόχος


Επιπλέον, μέσα στο 2011, επαναλειτούργησε το ιστορικό κατάστημα της Στουρνάρη, και εντός του 2012 ξεκίνησε η λειτουργία ενός νέου καταστήματος στη Θεσσαλονίκη (τα 2 καταστήματα κόστισαν 4 εκατ.).

Στόχος της εταιρείας παραμένει να ενισχύσει το μερίδιό της στην αγορά του Ίντερνετ και στις άμεσες πωλήσεις.

Έμφαση δίδεται στα brands Turbo -X, Q Connect, @work και Sentio, τα οποία συντελούν στη διασφάλιση της μεικτής κερδοφορίας. Η διοίκηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένη με το γεγονός, ότι στους επιτραπέζιους υπολογιστές κατέχει την 1η θέση και στα laptop την 4η.

Εντείνονται οι συζητήσεις του ομίλου «Γερμανός » με Wind και Vodafone


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις του ομίλου Γερμανού με τις Wind και Vodafone για την οριστική επιστροφή του στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Ο επιχειρηματίας διαπραγματεύεται την εμπορική διάθεση συνδέσεων και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, μέσω των δύο αλυσίδων καταστημάτων που ελέγχει, των Multirama και Public.

Στην περίπτωση της Wind τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, με πιθανή είσοδο του επιχειρηματία στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ο όμιλος Γερμανού βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ομολογιούχους-μετόχους της Wind Hellas για το ενδεχόμενο απόκτησης διψήφιου μετοχικού ποσοστού της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, της εισφοράς των καταστημάτων Multirama (75 σημεία πώλησης) και Public (9 σημεία πώλησης) στο εμπορικό δίκτυο της Wind και, παράλληλα, συμμετοχής στελεχών στη διοίκηση της τελευταίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ Γερμανού και Wind Hellas, φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς οι μέτοχοι της τελευταίας είναι ανοιχτοί σε μια ικανοποιητική προσφορά, η οποία θα τους απεμπλέξει από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Αρνητική συγκυρία, η οικονομική κατάσταση της χώρας και η πιθανή χαμηλή αποτίμηση της Wind.

Μια τέτοια συμφωνία εκτιμάται ότι θα αλλάξει ουσιαστικά τον χάρτη της αγοράς. Ο κ. Γερμανός διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να καταστεί ο τρίτος παίκτης στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, διαθέτει τεχνογνωσία στη λειτουργία τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Την εμπειρία αυτή του την εξασφάλισε η πλειοψηφική του συμμετοχή (μέσω της επενδυτικής εταιρείας Tollerton InvestementsLtd) στην Playτης Πολωνίας. Η οποία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παίκτης της πολωνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια πελάτες, δηλαδή διπλάσιους απ’ όσους έχει σήμερα η Wind Hellas.