Timur Bekmambetov: Το χιούμορ κάνει τη ζωή μας υποφερτή

timur-bekmambetov-to-chioumor-kanei-ti-zoi-mas-ypoferti

Ο ρώσος σκηνοθέτης Timur Bekmambetov έχει να καυχιέται για ένα ρεκόρ. Το «Day Watch» που γύρισε πριν από δύο χρόνια σημείωσε στη χώρα του τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών, ξεπερνώντας εκεί σε εισιτήρια ακόμα και τον «Τιτανικό».


Τώρα επιστρέφει με το «Wanted», μια ταινία βασισμένη στη γνωστή σειρά κόμικ των Μαρκ Μίλαρ και Τζέι Τζι Τζόουνς. Δύο σταρ του Χόλιγουντ, ο Τζέιμς ΜακΑβόι («Εξιλέωση») και η Αντζελίνα Τζολί, κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο ΜακΑβόι ερμηνεύει έναν νέο, που ξαφνικά γίνεται στόχος συμμορίας δολοφόνων για ν' ανακαλύψει πως είναι μέλος μιας μυστικής «αδελφότητας» με υπερφυσικές ικανότητες, υπεύθυνος να επιβάλλει την τάξη στον κόσμο, εκτελώντας όσους έχουν στόχο τους την καταστροφή του. Στην ανακάλυψη και την πραγματοποίηση των ικανοτήτων του τον βοηθά μια γυναίκα με υπερφυσικές όπως κι αυτός δυνάμεις, που την ερμηνεύει η Αντζελίνα Τζολί. Σε συμπρωταγωνιστικούς ρόλους οι Μόργκαν Φρίμαν και Τέρενς Σταμπ.

Αρχικά μηχανικός, στη συνέχεια σπουδαστής του θεάτρου και κινηματογράφου στο αντίστοιχο Ινστιτούτο της Τασκένδης, ο γεννημένος στο Καζακστάν Μπερκμαμπέτοβ εργάστηκε για ένα διάστημα στη διαφήμιση και στη συνέχεια στην τηλεόραση, κερδίζοντας διάφορα βραβεία για τη δουλειά του, πριν τελικά στραφεί στον κινηματογράφο, το 1992, σκηνοθετώντας την ταινία «Βαλς του Μπέσαβαρ» που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Είναι όμως με τις δύο ταινίες του με τους ζωντανούς-νεκρούς που θα γίνει παγκόσμια γνωστός και θα καταλήξει στο Χόλιγουντ, όπου ήδη έχει αρχίσει το γύρισμα μιας νέας ταινίας, τη φορά αυτή κινούμενων σχεδίων, με τον τίτλο «9».

Ταινία σαν αρχαία τραγωδία


«Αλήθεια, από την Ελλάδα μου τηλεφωνείς; Ξέρεις, η ταινία μου έχει σχέση με την Ελλάδα. Είναι σαν την αρχαία τραγωδία και η μοίρα παίζει σημαντικό ρόλο σ' αυτήν. Μοιάζει με ένα είδος Δελφών, όπου περιμένεις κάποιο χρησμό», μας είπε μόλις τον εντοπίσαμε.

Πράγματι, ο Μόργκαν Φρίμαν, έτσι όπως αποφασίζει και διευθύνει, μοιάζει σαν θεός. Τον είχες σκεφτεί από την αρχή για το ρόλο;

Μου άρεσε σαν παρουσία. Τον είχα δει σε διάφορες ταινίες. Είναι πιστεύω ένας εξαίρετος ηθοποιός. Και άνθρωπος.

Γνώριζες τη σειρά αυτή των κόμικ; Είσαι φαν του είδους;

Όχι, δεν την ήξερα. Και δεν είμαι ιδιαίτερα φαν του είδους. Μου άρεσε όμως η ιστορία και το χιούμορ. Σκοτεινό, μαύρο, συνηθισμένο. Αλλωστε, το χιούμορ είναι αυτό που κάνει τη ζωή μας υποφερτή.

Πως στήνεις τις σκηνές δράσης στις ταινίες σου;

Γίνεται μεγάλη προετοιμασία σε σκίτσα κι ύστερα στον κομπιούτερ και, βέβαια, χρειάζονται και πολλές πρόβες με τους ηθοποιούς. Αλλά μεγάλο μέρος είναι ψηφιακό. Εκεί χρειάζεται μεγάλη και δύσκολη προετοιμασία για να πετύχεις ακριβώς αυτό που θέλεις.

Η δουλειά σου στη διαφήμιση σε βοήθησε στο πώς να προσεγγίζεις αυτού του είδους τις σκηνές και τα θέματα;

Ναι, πάρα πολύ. Είναι μεγάλη προπαίδεια για να μπορείς να αφηγηθείς σωστά και με ρυθμό μιαν ιστορία.

Στην ταινία βάζεις και το ερώτημα: μπορείς να σκοτώνεις έναν για να σώσεις χιλιάδες; Ποια είναι η δική σου άποψη σ'αυτό;

Εμείς στη Ρωσία έχουμε μια δική μας εκδοχή: να σκοτώνεις χιλιάδες για να σώσεις έναν... (γελά). Σοβαρά, πάντως, μερικές φορές συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Αν αγαπάς το παιδί σου ή τον πατέρα σου, δεν ξέρεις πόσες χιλιάδες μπορείς να σκοτώσεις για να τους σώσεις....

Πως ήταν η Αντζελίνα στην ταινία;

Δεν είναι απλώς μια χαζή, δυναμική ηρωίδα των κόμικ. Εχει κάτι παραπάνω. Στις άλλες της ταινίες ήταν απλώς διασκεδαστική, ενώ εδώ μπορώ να πω ότι μπαίνει σε βάθος. Δίνει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, που κρύβει πολλά πίσω από το ήρεμο πρόσωπό της.

Και ο ΜακΑβόι; Πώς έγινε η επιλογή;

Από την αρχή ήταν στο σχέδιο. Τον είχα δει στην ταινία "Inside I'm Dancing", μια αγγλική παραγωγή όπου ερμήνευε ένα νέο με μυϊκή δυστροφία και ο οποίος, παρά την παράλυσή του, είχε κάτι το ηρωικό μέσα του. Μου άρεσε πάρα πολύ. Ηθελα έναν τέτοιο ήρωα, που να κρύβει μέσα του το ηρωικό, να μη φαίνεται αρχικά αλλά να αποκαλύπτεται σταδιακά. Και στην ταινία μου, ο ήρωας είναι κατά κάποιον τρόπο παράλυτος. Οχι σωματικά αλλά συναισθηματικά. Μέσα του, όμως, κρύβει κάτι το διαφορετικό και η Αντζελίνα τον βοηθά να το βγάλει στην επιφάνεια.

Αλήθεια πώς, πιστεύεις, θ'αντιδράσει το ελληνικό κοινό στην ταινία;

Η δράση και η περιπέτεια αρέσουν στο νεανικό κοινό. Είναι και καλοφτιαγμένη στο είδος της ταινία, έχει και γρήγορο ρυθμό. Πιστεύω πως η αντίδραση θα είναι καλή.