Βιβλία που έχουν ως κεντρική θεματολογία την Κίνα

vivlia-pou-echoun-os-kentriki-thematologia-tin-kina

1) «Η ιδιοφυής Κίνα», Ρ. Τεμπλ, εκδ. «Κασταλία». Πολυβραβευμένο και πολυμεταφρασμένο βιβλίο, γεμάτο εξαιρετικές πληροφορίες για τα 3.000 χρόνια πρωτοποριακών ανακαλύψεων της αρχαίας και μεσαιωνικής Κίνας. Πλούσιο εικονογραφικό υλικό και σπάνιες αναπαραστάσεις των εκπληκτικών τεχνικών ανακαλύψεων.


2) «Το μεγάλο τρένο», Ε. Λαστγκάρντεν, εκδ. «Ωκεανίδα». Το καλοκαίρι του 2006 η κινεζική κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη σιδηροδρομική γραμμή από το Πεκίνο ώς τη Λάσα του Θιβέτ, με στόχο τον έλεγχο του τελευταίου. Μέσα από τις ζωές Κινέζων και Θιβετιανών που βρέθηκαν στη δίνη του συγκεκριμένου σχεδίου, ο συγγραφέας περιγράφει το φαινόμενο ανόδου της κινεζικής οικονομίας αλλά και τις επιπτώσεις του στους απλούς πολίτες.

3) «Νιχάο Κίνα», Κ. Αντωνοπούλου, εκδ. «Ωκεανίδα». Ενα εξαντλητικό οδοιπορικό στην Κίνα, εστιασμένο στις σχέσεις των ανθρώπων, τις καθημερινές εικόνες, τις συζητήσεις και τα όνειρά τους. Η κινεζική κουλτούρα ξετυλίγει σταδιακά τη γοητεία της, με όχημα τη γλαφυρή πένα της πολυταξιδεμένης Ελληνίδας συγγραφέως.

4) «Μάο - η άγνωστη ιστορία», Γιουνγκ Τσανγκ-Τ. Χάλιντεϊ, εκδ. «Εστία». Ενα σαρωτικό σκανάρισμα της ζωής του «Μεγάλου Τιμονιέρη», από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τον θάνατό του. Οι ιδιοφυείς συνωμοσίες με τις οποίες εξόντωνε τους αντιπάλους του και αποκτούσε την εξουσία, οι γυναίκες της ζωής του ( που δεν είχαν και πολύ καλή τύχη...), οι ανασφάλειες και οι πολιτικοί ελιγμοί του. Ενα μεγάλο διεθνές μπεστ-σέλερ, από τη βραβευμένη συγγραφέα των περίφημων «Αγριόκυκνων» που επίσης κυκλοφορούν στην Ελλάδα από την «Εστία».

5) «Ο μακαρονοποιός», Μα Γιαν, εκδ. «Πάπυρος». Από έναν εμβληματικό συγγραφέα της σύγχρονης κινεζικής λογοτεχνίας, τον αποκαλούμενο και «Κινέζο Κούντερα». Ο Μα Γιαν παρατηρεί και περιγράφει τον παραλογισμό και τη σκληρότητα μιας κοινωνίας που απότομα μεταμορφώνεται.

Βαθύ μαύρο χιούμορ σε ένα παιχνιδιάρικο αλλά και συγκινητικό βιβλίο.

6) «Οι πόλεμοι του οπίου», Τ. Χέινς-Φ. Σανέλο, εκδ. «Γκοβόστη». Η πολιτισμική σύγκρουση δύο ισχυρών κόσμων. Κατά το 19ο αιώνα, η κινεζική κοινωνία ακρωτηριάστηκε από την εξάρτηση από το όπιο, που οι Βρετανοί έμποροι προμήθευαν αφειδώς. Οταν η Κίνα προσπάθησε να κλείσει τα λιμάνια της στο όπιο, οι Βρετανοί αντέδρασαν, αρχίζοντας δύο από τους πιο παράδοξους πολέμους της παγκόσμιας Ιστορίας.

7) «Το τοτέμ των Λύκων», Ζ. Ρονγκ, εκδ. «Ψυχογιός». Ο συγγραφέας του βιβλίου, Ζιανγκ Ρονγκ, φυλακίστηκε για δύο χρόνια λόγω του ρόλου του στα γεγονότα της Τενανμέν. Το βιβλίο, το οποίο τιμήθηκε με το Man Asian Booker, έχει κάνει περισσότερο από 20 εκατομμύρια πωλήσεις στην Κίνα, τα δικαιώματά του έχουν πουληθεί σε 24 χώρες ενώ ετοιμάζεται και η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη.

8) «Τάο Τε Τσινγκ», Λάο Τσε, εκδ. «Μελάνι». Ολόκληρη η σοφία του Λάο Τσε, ενός από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της Κίνας, σε ένα μικρό βιβλίο, από τα πιο πολυδιαβασμένα στην Κίνα αλλά και όλον τον κόσμο. Παρουσίαση του τρόπου να γνωρίσουμε και να δεχτούμε τον εαυτό μας, να μη φοβόμαστε τον θάνατο και να ζήσουμε ειρηνικά, απλά, ευτυχισμένα.

9) «Ο τελευταίος Κινέζος σεφ», Νικόλ Μόουνς, εκδ. «Μελάνι». Μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος, χήρα, ταξιδεύει στο Πεκίνο για μία προσωπική της υπόθεση. Η αρχισυντάκτριά της τής προτείνει μια συνέντευξη με τον ανερχόμενο Εβραιοκινέζο σεφ Σαμ Λιανγκ. Ο Σαμ μυεί την Μάγκι στην κινεζική κουλτούρα για το φαγητό κι εκείνη αρχίζει να τον ερωτεύεται...

10) «1421 - Η Κίνα ανακαλύπτει τον κόσμο», Γκ. Μένζις, εκδ. «Ψυχογιός».

Στις 8 Μαρτίου 1421, ο μεγαλύτερος στόλος που συγκεντρώθηκε ποτέ στον κόσμο απέπλευσε από την Κίνα, για να πραγματοποιήσει τον περίπλου της υδρογείου. Ο συγγραφέας ακολουθεί την πορεία του και, με βάση τα στοιχεία του, προβαίνει στη μεγάλη αποκάλυψη: οι Κινέζοι ανακάλυψαν την Αμερική 70 χρόνια πριν από τον Κολόμβο...

11) «Τσάρλι Τσαν» και «Ο φεγγαροποιός», εκδ. «Ηλέκτρα». Δύο βιβλία από την επιτυχημένη σειρά «Ιστορίες για διάβασμα» των εκδόσεων «Ηλέκτρα». Στο πρώτο, ένας ιδιοφυής ντετέκτιβ, ο Τσάρλι Σαν, ερευνά ένα έγκλημα που έγινε στη... Χαβάη, ενώ στον «Φεγγαροποιό» ένας Κινέζος μάγος προκαλεί τον τρόμο στην Αγγλία σε μια γοητευτική ιστορία μυστηρίου και έρωτα.

12) «Η τέχνη του πολέμου», Σουν Τζου, εκδ. «Περίπλους». Το θρυλικό βιβλίο του μεγάλου στρατηγού της αρχαίας Κίνας. Σοφές ρήσεις για τον πόλεμο που διδάσκονται στις στρατιωτικές ακαδημίες πολέμου, αλλά αποτελούν και τη βάση για στρατηγικές μάρκετινγκ εταιρειών, καθώς και για τη συγγραφή σχετικών εγχειριδίων.

13) «Κίνα Α.Ε. Η πρόκληση της νέας υπερδύναμης για την Αμερική και τον κόσμο», Τεντ Φίσμαν, εκδ. «Κλειδάριθμος». Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρώην χρηματιστής κάνει επιτόπια έρευνα σε εργοστάσια, αγορές, δρόμους, μαγαζιά, μικρές και μεγάλες πόλεις της Κίνας. Υποστηρίζει ότι αν κάποια χώρα πάρει τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά, αυτή θα είναι η Κίνα, ενώ επικαλείται και τον διάσημο οικονομολόγο Τζέφρι Σαξ, ο οποίος εκτιμά ότι το 2050 η κινεζική οικονομία μπορεί κάλλιστα να είναι κατά 75% μεγαλύτερη από την αμερικανική.

14) «Η ιστορία και ο πολιτισμός της Κίνας», Θ. Καρζής, εκδ. «Λιβάνη».

Μια εντυπωσιακή εικονογραφημένη έκδοση 600 σελίδων μεγάλου σχήματος, που αποτελεί μια πλήρη εξιστόρηση της πολυσύνθετης πορείας του κινεζικού λαού στη διάρκεια των χιλιετιών, με αναφορές στις τεράστιες προόδους της Κίνας σε όλους τους τομείς αλλά και στην σύσφιγξη των σχέσεών της με την Ελλάδα. Γραμμένο με μεράκι από τον συγγραφέα - γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Κίνας επί σειρά ετών.

15) «Γυναίκες της Κίνας», Ζιν Ραν, εκδ. «Διόπτρα». Η συγγραφέας είναι δημοσιογράφος και ερεύνησε το καθεστώς υπό το οποίο διαβιοί η σύγχρονη Κινέζα. Η νυχτερινή εκπομπή της στο ραδιόφωνο κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον 15 ομοφύλων της, οι οποίες και της εμπιστεύτηκαν τις εξομολογήσεις τους που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο.