Βρετανικό βραβείο Turner. Κυριαρχία των γυναικών

vretaniko-vraveio-turner-kyriarchia-ton-gynaikon

Είναι αναμφισβήτητα χρονιά των γυναικών η φετινή για το «Turner Prize», το κορυφαίο βρετανικό βραβείο για τη σύγχρονη τέχνη. Τρεις γυναίκες, η Κάθι Γουίλκες, η Ρούνα Ισλάμ γεννημένη στο Μπαγκλαντές και η πολωνικής καταγωγής Γκόσκα Μασούγκα και μόνον ένας άνδρας, ο Μαρκ Λέκεϊ, βρίσκονται στη short list που ανακοινώθηκε χθες.

Γλύπτες και κινηματογραφιστές οι φετινοί διεκδικητές του βραβείου έχουν έξι μήνες περιθώριο να επιλέξουν ή να δημιουργήσουν το έργο τους για τη μεγάλη έκθεση του «Turner Prize» που θα φιλοξενηθεί από τις 7 Οκτωβρίου στη λονδρέζικη «Tate Britain». Ο νικητής του βραβείου, που παίρνει 25.000 λίρες, θα ανακοινωθεί την 1η Δεκεμβρίου. Αν δεχτούμε ότι το «Turner Prize» σηματοδοτεί κάθε χρονιά τις νέες κατευθύνσεις στη σύγχρονη τέχνη, τουλάχιστον στη Βρετανία, φέτος, η βίντεο τέχνη σε διάφορες παραλλαγές έχει την τιμητική της.

Ο Μορκ Λέκεϊ αντλεί από τη δεξαμενή της ποπ κουλτούρας αναμειγνύοντας στο έργο του εικόνες δημοφιλών ηθοποιών (Λεονάρντο ντι Κάπριο) και ηρώων από κινούμενα σχέδια, όπως τον «Felix the cat», προκειμένου να διερευνήσει τη γλυπτική διάσταση της κινούμενης εικόνας.

Η κινηματογραφική τέχνη εξάπτει το ενδιαφέρον και της Ρούνα Ισλάμ. Δημιουργεί βίντεο με αναφορές στην πρώιμη τέχνη του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ ή σε ταινίες δράσης όπως το «Γκετ Κάρτερ» του Μάικ Χοτζ. Μια πρόσφατη βιντεο-εγκατάστασή της επικεντρώνεται στην αλλόκοτη συμπεριφορά μιας λευκοντυμένης γυναίκας: οι θεατές την παρατηρούν καθώς περιπλανιέται ανάμεσα σε εύθραυστα πορσελάνινα αντικείμενα μιας γκαλερί λίγο πριν αρχίσει να τα εκσφενδονίζει σε κίνηση «slow motion» στο πάτωμα.

Η Γκόσκα Μασούγκα αξιοποιεί γνώριμα υλικά με παράδοξους τρόπους. Στην πρόσφατη εγκατάστασή της με τίτλο «Σπουδή για ένα πορτρέτο του Λόρδου Βύρωνα» παρουσίασε το πορτρέτο του ποιητή με τη φορμα ενός... τρίποδου τραπεζιού. Τέλος, η Κάθι Γουίλκες έχει εμμονή με τα μοντέλα-κούκλες των καταστημάτων ρούχων ενώ γενικότερα η δουλειά της χαρακτηρίζεται «απρόβλεπτη, ποιητική και σύνθετη», ενταγμένη στη «γλώσσα του σουρεαλισμού».

Περσινός νικητής του «Turner» ήταν ο Μαρκ Γουόλινγκερ. Την έκθεση με τα έργα των φετινών υποψηφίων αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι.