Υπερατλαντικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με Πανευρωπαϊκή πρωτιά

yperatlantiko-megaro-thessalonikis-me-panevropaiki-protia

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ. Με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας θα μεταδώσουν ζωντανά, σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας εμβαδού 18 τ.μ., τη συναυλία της Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας, με έργα Σούμπερτ. Παρόμοιες μεταδόσεις έχουν ξαναγίνει, αλλά είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που γίνεται μετάδοση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η μετάδοση πραγματοποιείται με τη χρήση ευρυζωνικού δικτύου υψηλής ταχύτητας μέσω του, γιγαντιαίου σε χωρητικότητα, δικτύου «Internet2» για να αποσταλεί εικόνα υψηλής ευκρίνειας (HD 1080i) και περιφερικός στερεοφωνικός ήχος (surround 5.1). Το «Internet2» αποτελεί κοινοπραξία περισσότερων από 200 πανεπιστημίων και 100 άλλων φορέων των ΗΠΑ, που συνδέονται με υβριδικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, επιτρέποντας τη χρήση προηγμένων εφαρμογών και τεχνολογιών για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, μέσω 8.000 χιλιομέτρων οπτικών ινών.

Η συναυλία θα μεταδοθεί στις 16 Μαΐου και το εισιτήριο διατίθεται στα 10 ευρώ. Θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, τη στιγμή που η ορχήστρα θα παίζει στις 2 το μεσημέρι, ώρα ΗΠΑ, από το «Verizon Hall» της Φιλαδέλφειας.

Την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έκθεση από τη ζωή και το έργο του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου (1920-2005), με τίτλο «Ο Συνθέτης στην Πρωτοπορία της Σύγχρονης Μουσικής». Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη την άνοιξη του 2007, οργανώνεται με κεντρικό άξονα την παρουσίαση του έργου του Γ. Σισιλιάνου μέσα από μια χρονολογική και θεματική διάρθρωση με αφηγηματικό χαρακτήρα. Στόχος της είναι να αναδείξει τους βασικούς σταθμούς της πορείας του ως συνθέτη και να επισημάνει το ρόλο που έπαιξαν αισθητικές ή άλλες επιλογές στην εξέλιξη της μουσικής του γλώσσας. Θα διαρκέσει ώς την 1η Ιουνίου.

Στις 17, 18 και 19 Μαΐου το ΜΜΘ συστήνει στο κοινό μερικούς από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων συνθετών. Εργα τους θα παρουσιαστούν στο 2ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής, που θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Πρόκειται για τους Ελένη Αναγνωστοπούλου, Ιωάννη Ανδριώτη, Αγγελο Γερουλάνο, Θανάση Δεληγιάννη, Λέμη Εσθήρ, Αθανάσιο Κοκκάλα, Στυλιανό Λασκαρίδη, Αναστασία Μποκογλίδου, Γιάννη Παπακρασά, Ευγενία Πατίκα, Γιώργο Πετρά, Ευαγγελία Τόνια και Σάββα Τσιλιγκιρίδη. Τα έργα θα εκτελεστούν από το μουσικό σύνολο «Ensemble dissonART» υπό τη μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.