Απρόσμενο τσαγανό με εκφραστική δύναμη

aprosmeno-tsagano-me-ekfrastiki-dynami

Αν ζούσε ο Χίτσκοκ, σίγουρα θα ήταν η μούσα του, λένε πολλοί για τη Ναόμι Γουότς. Δεν είναι τυχαίο που εδώ και καιρό το όνομα της ξανθιάς φινετσάτης ηθοποιού ακούγεται για το ριμέικ των «Πουλιών». Αν και η εμφάνισή της έχει κάτι το αιθέριο, οι ερμηνείες της αποκαλύπτουν ένα απρόσμενο «τσαγανό» και μια εκφραστική δύναμη που δεν βρίσκει κανείς στις περισσότερες συναδέλφους της στο Χόλιγουντ.

Ένας ακόμα ρόλος έρχεται να το επιβεβαιώσει, διά χειρός του Μίκαελ Χάνεκε («Η δασκάλα του πιάνου», «Κρυμμένος»). Εντεκα χρόνια μετά το σοκαριστικό θρίλερ του «Funny games», ο αυστριακός σκηνοθέτης ξαναγύρισε την ταινία με άλλους ηθοποιούς (την Παρασκευή στα σινεμά): ένα ζευγάρι (Ν. Γουότς - Τ. Ροθ) και το παιδί τους κάνουν ειδυλλιακές διακοπές στο εξοχικό τους δίπλα σε μια λίμνη, όταν δύο νεαροί, φιλοξενούμενοι ενός γείτονα, εισβάλλουν στο σπίτι τους και τους υποβάλλουν σε τρομακτικά βασανιστήρια με τραγική κατάληξη.

Η ιδιαιτερότητα της ταινίας είναι πως η παράνοια των δύο νεαρών σαδιστών δεν έχει κίνητρο, ενώ ο τρόμος του θεατή προκύπτει από την αφαιρετικότητα με την οποία ο σκηνοθέτης δείχνει τα όσα διαδραματίζονται. «Την ταινία αυτή», σημειώνει ο σκηνοθέτης, «την έκανα σαν μια αντίδραση στο αμερικανικό σινεμά που είναι γεμάτο βία και αφέλεια. Μια εύπεπτη βία, που εμπαίζει την ανθρώπινη ύπαρξη. Εγώ όμως προσπαθώ να βρω τρόπους να δείξω τη βία ακριβώς όπως είναι: δύσπεπτη».

Οταν ο βρετανός παραγωγός Κρις Κοέν προσέγγισε τον Μίκαελ Χάνεκε για το ριμέικ του φιλμ, εκείνος έθεσε μόνο έναν όρο: να πρωταγωνιστήσει η Ναόμι Γουότς. Μια ματιά στο βιογραφικό της ηθοποιού μαρτυρά άλλωστε το ενδιαφέρον της για ρόλους αντισυμβατικούς, και σε πολλές περιπτώσεις σκληρούς: στη συγκλονιστική ταινία «21 γραμμάρια» του Ιναρίτου, που της χάρισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ, ενσαρκώνει μια γυναίκα που χάνει σε τροχαίο τον άντρα της και τα δύο της παιδιά, και αργότερα κάνει σχέση με τον καρδιακό Σον Πεν για να αντιληφθεί πως αυτός ζει χάρη στο μόσχευμα του άντρα της.

Τριάντα εννέα χρόνων σήμερα, η Γουότς έγινε ευρύτερα γνωστή μόλις το 2001, όταν πρωταγωνίστησε στο «Οδός Μαλχόλαντ» του Ντέιβιντ Λιντς. Σε ηλικία δηλαδή που άλλες αρχίζουν να ανησυχούν για την καριέρα τους. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αλλάξω τον τρόπο που το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες γυναίκες», λέει η ίδια. «Αν χρειαστεί θα σκηνοθετήσω ταινίες ή θα γίνω παραγωγός. Δεν μ' ενδιαφέρει ποσώς να επιβραδύνω την γήρανση του σώματός μου. Κάθε χρόνος που προστίθεται σ' αυτό προσθέτει και μια διαφορετική έκφραση στο πρόσωπό μου».

Η ταινία «Οδός Μαλχόλαντ», στην οποία η ηθοποιός έχει μια ερωτική σκηνή με μια άλλη γυναίκα, της άνοιξε τις πόρτες και του Χόλιγουντ: Την είδαμε από τη χούφτα του «Κινγκ Κονγκ» μέχρι τα δύο ριμέικ του τρομακτικού ασιατικού θρίλερ «The ring» -την πρώτη της εισπρακτική επιτυχία. Πιο πρόσφατα την απολαύσαμε ως μηχανόβια νοσοκόμα στις «Επικίνδυνες υποσχέσεις» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μια ακόμα σκληρή ταινία αξιώσεων.

Στο πλατό του «Βαμμένου πέπλου» γνώρισε τον τωρινό της σύντροφο, Λιβ Σνάιμπερ, που στην ταινία υποδυόταν τον παντρεμένο εραστή της. Τον περασμένο μάλιστα Ιούλιο το ζευγάρι απέκτησε και μωρό.

Γεννημένη στην Αγγλία και μεγαλωμένη στην Αυστραλία, η Γουότς ήταν κόρη του μηχανικού ήχου των «Πινκ Φλόιντ» Πίτερ Γουότς, που πέθανε όταν εκείνη ήταν μόλις 7 ετών. Επί 15 χρόνια δοκίμαζε την τύχη της σε ρόλους που δεν την ενθουσίαζαν, και αυτή η περίοδος ενέπνευσε και την μετέπειτα ταινία της «Ελι Πάρκερ» (2001), που, αρκετά χρόνια αργότερα, όταν η Γουότς έγινε γνωστή, επαναπροβλήθηκε. Οταν μετακόμισε στο Χόλιγουντ, σε νεαρή ηλικία, δούλεψε και σε αρκετά διαφημιστικά: σε μια τέτοια οντισιόν γνώρισε και τη Νικόλ Κίντμαν. Φεύγοντας, μοιράστηκαν ένα ταξί κι έκτοτε έγιναν κολλητές. Οταν, πολλά χρόνια αργότερα, η Κίντμαν χώρισε με τον Τομ Κρουζ, έζησαν για ένα διάστημα μαζί.

Η χορτοφάγος Ναόμι, άριστη στο τζούντο, στη διάρκεια των γυρισμάτων του «Κινγκ Κονγκ» έπεσε από μεγάλο ύψος σε ένα χαντάκι, χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά. Ενα χρόνο νωρίτερα είχε χωρίσει με τον αδικοχαμένο Χιθ Λέτζερ. Τα νέα του θανάτου του πριν λίγο καιρό την βρήκαν στο Σάντανς, όπου, σοκαρισμένη, ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της...