Ένα γράφημα χίλιες λέξεις που προσδιορίζουν την ουσία

ena-grafima-chilies-lexeis-pou-prosdiorizoun-tin-ousia

Μπορεί να αναδείξουν ένα δημοσιογραφικό θέμα, να προσελκύσουν την προσοχή του σημερινού αναγνώστη που τα κάνει όλα με ταχύτητα. Δίνουν άμεσα το δικό τους μήνυμα και οπτικοποιούν γεγονότα με ξεχωριστό τρόπο.

Ο λόγος για τα «Γραφήματα» στις εφημερίδες. Τα δικά του «Graphs», έπειτα από 12 χρόνια στο «Niata.Net», συγκέντρωσε στο ομότιτλο βιβλίο του (εκδόσεις Gramma) ο δικός μας γραφίστας Πάνος Κωνσταντόπουλος παράλληλα με οδηγίες για τη δημιουργία τους. «Ένα γράφημα είναι χίλιες λέξεις, ίσως και περισσότερες» όπως είπε κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών ο σχεδιαστής Δημήτρης Αρβανίτης.

«Σπανίζουν τέτοιου τύπου εκδόσεις» επισήμανε ο Σεραφείμ Φυντανίδης που προλογίζει το βιβλίο. «το "Niata" είχε πάντα καλή ομάδα γραφιστών με πρωτοπόρο τον Γιάννη Κορωναίο. Προχώρησαν τα πράγματα, ήρθαν νέα παιδιά με φρέσκες ιδέες και γνώση του αντικειμένου...».

Ο διευθυντής σύνταξης της «Ε» Σήφης Πολυμίλης έκανε σύντομη αναφορά στην αλλαγή έκδοσης των εφημερίδων και τόνισε: «Σήμερα τα γραφήματα, η οπτικοποίηση, είναι συστατικό στοιχείο των εφημερίδων. Τα πράγματα προχώρησαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά κυρίως με τη δημιουργική φαντασία ορισμένων ανθρώπων όπως ο Πάνος Κωνσταντόπουλος. Τα γραφήματά του είναι συστατικό στοιχείο του κειμένου. Αποτυπώνει πληροφορίες, προσπαθεί να αναδείξει τις σημαντικότερες πλευρές του θέματος».

Κάνοντας αναφορά στον Κομφούκιο που είχε πει «βλέπω-θυμάμαι, ακούω-ξεχνάω» ο πρόεδρος της Ενωσης Γραφιστών Ελλάδας Δημοσθένης Μπρούσαλης σημείωσε ότι τέτοια βιβλία λείπουν και θα αποτελέσουν «σημείο αναφοράς και πολύτιμη πηγή πληροφορίας». Ο γραφίστας Δ. Νίκας χαρακτήρισε το βιβλίο «πρωτότυπο, καλό βοήθημα για νέους συναδέλφους αλλά και για όλους μας», τονίζοντας ότι «το πληροφοριακό γράφημα είναι αυτό που τραβά την προσοχή του αναγνώστη...».