Έντεκα χορευτές - φύλακες μνήμης

enteka-choreftes-fylakes-mnimis

Με την παραγωγή του Χοροθεάτρου «Υπομέλας Τόπος» κλείνει τη χειμερινή σεζόν το ΚΘΒΕ. Θα παρουσιαστεί από τις 3 ώς τις 18 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία και χορογραφία Δημήτρη Σωτηρίου.

Ο ίδιος θα χορογραφήσει και την καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ, «Ορέστεια» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία -την τρίτη κατά σειρά στη χώρα μας- του πρώην υπουργού Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Ουνκόφσκι. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Δάσους τον Ιούλιο και θα βγει σε περιοδεία. Στην Επίδαυρο θα παιχτεί στις 1 και 2 Αυγούστου. Στη διανομή, μεταξύ άλλων, παίρνουν μέρος οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Αλέκος Συσσοβίτης, Ναταλία Δραγούμη, Αγγελική Παπαθεμελή και Γιάννης Κρανάς.

Σε μεγάλες πόλεις και στα νησιά θα περιοδεύσει και η περσινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Βάκχες». Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στην Ιταλία καθώς παίχτηκε στο 12ο Ευρωπαϊκό βραβείο θεάτρου, άρεσε και την ζήτησαν.

Ο «Υπομέλας Τόπος» του Χοροθεάτρου είναι μια παράσταση γύρω από τη μνήμη της Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζει την πορεία της πόλης στο χρόνο και τις αλλαγές που επήλθαν. Ολα αυτά, τόσο μέσα από το χορό και την κίνηση όσο και με τη βοήθεια του βίντεο, της μουσικής και των φωτισμών. «Υπομέλας Τόπος», εξηγεί ο Δημήτρης Σωτηρίου, είναι μια μικρή ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλο, στο σημείο της μνήμης, εκεί όπου συνδέεται με μια «γέφυρα» το σημείο του γνωστού με το άγνωστο και έχει να κάνει με τη μνήμη. Οι 11 χορευτές είναι φύλακες αυτού του τόπου και στην ουσία φυλάνε τη μνήμη. Ενεργοποιούν μνήμες της πόλης, φτιάχνουν ένα δικό τους «τελετουργικό»: μία αντανάκλαση της Θεσσαλονίκης στο πέρασμα του χρόνου.

Η μουσική είναι του Αλέξανδρου Ιωάννου, τα σκηνικά-κοστούμια του Αθανάσιου Κολαλά, τα βίντεο της Λίλας Σωτηρίου, η δραματουργική επεξεργασία της Σοφία Χατζηβασιλείου. Χορεύουν οι Μαρλέν Βερσιούρεν, Πόλυ Βόικου, Φάνια Γρηγορίου, Σοφία Καλπενίδου, Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, Σταύρος Κόττας, Πέτρος Μάλαμας, Χάρης Πεχλιβανίδης, Ελενα Σγουραμάνη, Ηλίας Τσάκωνας, Πένυ Χριστοπούλου.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, εργασιακή ειρήνη επήλθε στο ΚΘΒΕ μεταξύ εργαζομένων και διεύθυνσης. Μέσα στον Απρίλιο πρόκειται να υπογραφεί η απόφαση της Διαιτησίας που καθορίζει τους όρους και τις αμοιβές των εργαζομένων.